reklama

Klouby: Za dvě hodiny je po bolesti!

Bolavé klouby? Buď jíst léky na bolest, nebo se pomalu chystat na umělou náhradu. Tak to donedávna bylo. Znáte nové možnosti?

Foto: Thinkstock

Bolavé klouby? Buď jíst léky na bolest, nebo se pomalu chystat na umělou náhradu. Tak to donedávna bylo. Znáte nové možnosti?

Onemocnění pohybového aparátu se týká už i mladých lidí zhruba od 30 let. Často právě těch aktivních: sportovců, policistů, vojáků. Situace v ortopedii a revmatologii se ovšem podstatně změnila k lepšímu. Čeští pacienti již mohou využívat léčbu vlastním tukem.

Ramena, kyčle ani kolena už nebolí!

Jde o převratnou metodu, díky níž dokáží lékaři zčásti obnovit poškozenou chrupavku kmenovými buňkami, které se získávají z vlastního tuku pacienta.  "Kmenové buňky mají obrovský regenerativní a hojivý potenciál. Dokáží vyspravit i značně poškozenou část chrupavky. A to tím, že vytváří vlastní chrupavčitý kloubní povrch, jakýsi  "protektor," vysvětluje ortoped MUDr. René Moster.

Lékaři nejčastěji indikují tuto léčbu při artróze velkých a středních kloubů, především kolenního, kyčelního, hlezenního a ramenního kloubu. Tedy těch, kde nás bolesti sužují nejčastěji.

Doporučujeme: Kloubní preparáty jako prevence jsou na nic, říká lékař

Aplikace kmenových buněk přináší podle lékařů skutečně průlomovou metodou v léčbě pohybového aparátu. "Jde totiž nejen o velmi účinný, ale i šetrný a zpravidla bezbolestný zákrok, který je vhodný pro většinu pacientů," konstatuje primář Moster z Revmacentra.

Zákrok místo umělého kloubu

Přínosný je u poruch kloubní chrupavky u I. až i IV. stupně, tedy i ve vysokých  fázích onemocnění! Výjimkou jsou vážná poškození kostního základu kloubu.

Náš tip: Podívejte se s námi na kloub artróze. Víme víc!

"Zatím nás vyhledávají zejména aktivní lidé, kteří se nebojí zkoušet novinky a pro které je jejich pohybová aktivita klíčovou složkou jejich života, ať už profesního nebo soukromého. Jde mimo jiné o sportovce, vojáky, policisty, ale i podnikatele. Také jde o pacienty, kteří se z různých důvodů nechtějí či nemohou podrobit operaci umělé kloubní náhrady. Ale to se v budoucnosti určitě změní. Naší filosofií je maximálně prodloužit životnost poškozeného kloubu a udělat pacientovi umělý kloub maximálně jedenkrát za život,"  vysvětluje doktor Moster.   

Za dvě hodiny hotovo

Primář Moster se svými kolegy z Revmacentra provádí zákrok v místní anestézii a ambulantně. Lékaři k léčbě využívají vždy vlastní buňky pacienta, a to z jeho tukové tkáně, v níž je mnohonásobně více kmenových buněk než v kostní dřeni. Nejprve odsají technikou miniliposukce potřebné množství tukové tkáně, a to zpravidla z břicha, podbřišku nebo z hýždí. Z tkáně pak pracovníci tkáňového zařízení Cellthera izolují kmenové buňky. Ty pak aplikují v Revmacentru do postižené oblasti. Zákrok obvykle netrvá déle než dvě a půl hodiny.

Po aplikaci kmenových buněk pacienti nemají v rámci běžného režimu přílišná omezení. Vhodná není pouze zvýšená fyzická námaha zhruba šest týdnů po zákroku. Kmenové buňky jsou v kloubu aktivní více než dva roky.

Pohyb bez bolesti

Osteoartróza trápí nejčastěji lidi nad 65 let, u nichž je v podstatě 50% četnost výskytu. Výjimkou mezi pacienty však nejsou ani mnohem mladší lidé, kteří své klouby příliš namáhají právě z důvodů aktivního života.. 

Léčbu kmenovými buňkami obvykle stačí provést jednorázově a její efekt pocítí pacienti poměrně velmi rychle. Během několika týdnů po zákroku jim ustupují bolesti, zvyšuje se hybnost nemocného kloubu a akční rádius pacienta. V optimálním případě léčba zcela nahradí variantu implantace umělé kloubní náhrady, anebo ji alespoň výrazně oddálí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Klouby léčí tukem už ve třech městech. I v Praze!

Uzdravující moc potravin: 6 nejlepších tipů

3 triky, díky nimž vám opálení vydrží až do zimy

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama