reklama

Konec nadstandardů v nemocnicích: Vše zaplatí pacient!

Lepší péči, na kterou přispívaly pojišťovny, si musí nově pacienti hradit zcela sami.

Foto: Isifa/Thinkstock

Lepší péči, na kterou přispívaly pojišťovny, si musí nově pacienti hradit zcela sami.

Začátkem července totiž Ústavní soud rozhodl o zrušení nadstandardů ve zdravotnictví, respektive o zrušení vyhlášky. Nadstandardy se ovšem vrátí, až se podaří dořešit  příslušný zákon, jehož součástí jsou i poplatky v nemocnicích. Už aby to bylo!

Nadstandard: čočky, sádra, očkování

Zatím totiž budou zejména nemocnice přicházet o obrovské částky, protože za noc pacienti od roku 2014 zaplatí 60 korun. "Nemocnice, které působí v rámci systému veřejného zdravotního pojištění, tak mohou přijít až o 1,5 miliardy korun ročně," připomíná Viktor Furman, ředitel Kliniky GHC Praha.

Doporučujeme: Anketa: Kde jsou v ČR nejlepší nemocnice?

Kvalita poskytované péče i přes menší objem peněz v systému musí zůstat stejná, což bude jistě pořádně tvrdý oříšek. Samotné zrušení nadstandardů  však mnoho peněz z rozpočtů nemocnic neubere - loni se od pacientů za nadstandardní péči vybralo 46 miliónů korun.

Šlo o pouhých 18 položek ze tří oblastí:

  • Sádra: fixační sádrová dlaha (ruka, předloktí), cirkulární sádrový obvaz (prsty, ruka, předloktí), fixační sádrová dlaha (celé horní končetiny), cirkulární sádrový obvaz (celá horní končetina), fixační sádrová dlaha (noha, bérec), cirkulární sádrový obvaz (noha, bérec), fixační sádrová dlaha celé dolní končetiny, cirkulární sádrový obvaz na dolní končetině, fixace zlomeniny klíčku delbetovými kruhy  
  • Očkování:  proti tetanu, chřipce, pneumokokům, tuberkulóze, rakovině děložního čípku a vzteklině
  • Nitrooční čočky:  při operacích šedého zákalu (vyrobené z tvrdého plastu, měkké)

Lepší péči zaplatíme ze 100 % sami

Nyní měli pacienti možnost svobodné volby, aby dostali co nejkvalitnější, nejmodernější a třeba i nejdražší způsob léčby. Mohli  si vybrat lepší pokoj, u některých zákroků se mohli rozhodnout mezi základním a nadstandardním způsobem léčby a mohli si dokonce zvolit ošetřujícího lékaře.

Náš tip: V nemocnicích číhá smrt: Zákeřné klostridie

Pojišťovna uhradila levnější variantu léčby (standard, nutnou základní péči). Pacient pak doplatil rozdíl v nákladech - tedy určitý komfort. Nyní si ale pacienti musí nadstandardní službu zaplatit celou z vlastní kapsy.

Všechno z vlastní kapsy!

Právě otázka očních čoček je pro pacienty asi nejbolestivější. Češi totiž možnost připlácet si právě za kvalitní čočky využívali nejčastěji. Kvalitnější čočky nyní podraží až o sto procent. Jejich cena kvalitních čoček se pohybuje mezi deseti a dvaceti tisíci korun. Samotný zákrok stojí kolem deseti tisíc korun a ten dřív hradila pojišťovna. Pacienti nyní budou muset zaplatit souhrnnou částku za celý zákrok z vlastní kapsy.

"Zrušení nadstandardní péče znamená, že například poskytnutí lehčí sádry bude věcí dohody pacienta a lékaře a ochoty příslušné zdravotní pojišťovny krýt tento způsob dražší léčby. Pokud se zdravotní pojišťovna nebude chtít na nákladech podílet, musí si je pacient uhradit sám," vysvětlil Milan Jelínek z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Do nemocnice o víkendu? Roste riziko úmrtí

Potrat doma a v klidu? Kolik stojí tabletka?

Nejlepší sex? Čeká vás po padesátce!


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama