reklama

Rakovina prsu: České ženy mají riziko 7 %. A vy?

Díky Angelině Jolie teď mohou české ženy ušetřit asi šest set korun a k tomu získat jistotu.

Foto: Isifa/Thinkstock

Díky Angelině Jolie teď mohou české ženy ušetřit asi šest set korun a k tomu získat jistotu.

Po celosvětovém ohlasu, který způsobilo rozhodnutí oscarové herečky nechat si odoperovat prsa, aby předešla rakovině, se totiž největší česká zdravotní pojišťovna rozhodla proplatit mamografické vyšetření i ženám mladším 45 let. Dosud je měly hrazené jen ženy nad touto věkovou hranicí, jinak si vyšetření za zhruba šest stovek platily samy.

Rakoviny prsu přibylo nejvíc

I přesto jich však na vyšetření přicházelo vždy jen kolem 50 procent. Celá polovina tak hazarduje se zdravím. To by se nyní mohlo změnit. Také díky tomu, že všechny pojišťovny začnou v září rozesílat pozvánky všem, kdo v posledních letech chyběli na preventivních prohlídkách a jsou ve věku, který podle lékařských tabulek vyžaduje prevenci. Půjde jak o vyšetření prsou, tak děložního čípku a tlustého střeva.

Doporučujeme: Kojení před rakovinou prsu nechrání, říká známá lékařka

Za posledních třicet let vzrostl v Česku výskyt rakoviny prsu u žen podle odborného serveru mamo.cz přibližně o 120 %. Je to nejvíc ze všech zhoubných nádorů.

Lze nádoru nějak předejít?

"Musíme si uvědomit fakt, že jednou z příčin je zanášení organismu nežádoucími látkami. Spolupůsobí zde také psychické faktory, například stres, které ovlivňují celou dnešní generaci. Další z příčin jsou též záležitosti bakteriální, virové, plísňové a parazitární. V případě bylinné terapie je tedy třeba zaměřit se na komplexní řešení problému," říká odbornice na bylinnou přírodní terapii Mgr. Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

Náš tip: Angelina Jolie: Po prsou přijde o vaječníky

Co to znamená konkrétně? "Doporučila bych věnovat se pročištění celého organismu a zlepšení psychické pohody. Na podporu hormonální činnosti je vhodný jeřáb ptačí, měsíček lékařský nebo třeba maliník, na pročištění těla jasan a bříza, penízovka na odplísnění a nakonec ořešák americký, vřes a kozinec na protinádorovou a proticystickou činnost. Možné je podrobit se rovněž koupelím ze směsi bylin, které působí na zlepšení toku lymfy. Samozřejmostí je úprava stravy a režimu dne ve prospěch pohybu, zkvalitnění spánku a navození pohody organismu," vypočítává bylinkářka Podhorná.

Přijďte na prevenci!!!

Zásadně změnit situaci mohou především preventivní prohlídky. "Je třeba, aby ženy pochopily, že prevence je opravdu klíčová a v mnohých případech jim může doslova zachránit život. To platí dvojnásobně u karcinomů prsu, které jsou v pořadí výskytu na prvním místě. Většinou se jedná o pomalu rostoucí a málo agresivní nádory, a tak je při včasném zachycení vysoká šance na úspěšné vyléčení," dodává MUDr. Miroslava Skovajsová, odborná garantka projektu České poštovny Lady Plus Club, který hodlá pomocí cílené prevence aktivně bojovat proti rakovině prsu a dalším ženským nádorům.

Jaké máte riziko nádoru?

Angelina Jolie se o svém 85% riziku vzniku nádoru dozvěděla díky genetickým testům. Ženy, které zdědily mutaci genu BRCA1 a BRCA2, mají mnohonásobně vyšší riziko onemocnění karcinomem prsu, vaječníku a dalších orgánů.

V české populaci je pro ženu celoživotní riziko rozvoje karcinomu prsu okolo osmi procent. Toto riziko se ale zvyšuje, pokud se v rodině karcinom prsu již vyskytl. Vzácně se může rakovina prsu objevit i u mužů. Čeští lékaři onemocnění diagnostikují zhruba u 40 mužů ročně.

Genetické testy prozradí nebezpečí

"Přítomnost mutace BRCA genů neznamená, že její nositel určitě nádorem onemocní, ale že má oproti běžné populaci k onemocnění mnohem větší předpoklady. Ženy s mutací BRCA genů mají celoživotní riziko vzniku karcinomu prsu až 85 % a karcinomu vaječníků až 60 %," vysvětlila MUDr. Monika Koudová, primářka oddělení klinické genetiky GHC GENETICS Praha.

Tyto testy si můžete nechat udělat i vy. Genetické vyšetření je zahájeno konzultací s klinickým genetikem, kdy se podrobně zjišťuje, jaká nádorová onemocnění a v jakém věku se u daného člověka či v jeho rodině vyskytla. Sestavuje se rodokmen až čtyř generací rodiny.

"Tyto informace následně lékaři umožní rozhodnout, zda je genetické vyšetření pro pacienta vhodné. Testování začíná u žijícího člena rodiny, který prodělal nádorové onemocnění v nejnižším věku. Pokud již členové rodiny s prodělaným nádorovým onemocněním nežijí, testují se jejich přímí pokrevní příbuzní. V případě, že se testuje již z rodiny známá mutace, výsledky jsou za několik dní," vysvětlila primářka Koudová.

Anna K. znovu na scéně

Alarmující je především rychlost, s jakou roste počet nádorů prsu u mladých žen. Hlavně k nim se obrací nová kampaň zpěvačky Anny K, která říká: "Strach z preventivního vyšetření vás může zabít. Chtěla bych, aby moje nová kampaň oslovila všechny ženy, a je mým velkým přáním, aby šly a nechaly se vyšetřit. Nejlépe hned a pak pravidelně! Aby nečekaly, až je na vyšetření někdo pošle. Zabere to pár minut a ta krátká chvíle, kterou si věnujete, vám může zachránit život." 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rakovinu prsu a vaječníků lze zdědit i po otci

Hubnutí může vést k vážné psychické poruše

Horoskop srpen 2013: Co vás asi čeká v druhé polovině prázdnin?


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama