reklama

8 šokujících chyb lékařů. Mohou jimi zabít i vás...

Lékaři nejsou bohové v bílých pláštích - nejsou neomylní. Jejich chyba však může pacienta stát život. Tady je přehled těch nejčastějších.

Foto: Isifa/Thinkstock

Lékaři nejsou bohové v bílých pláštích - nejsou neomylní. Jejich chyba však může pacienta stát život.

Medicínské chyby a omyly se odehrávají každý den i v našich nemocnicích.  Podle některých odborníků představují dokonce třetí nejčastější příčinu smrti. Například v USA podle údajů CNN zabijí ročně 250 00 pacientů.

Tady jsou nejčastější chyby, s nimiž se můžete setkat v nemocnicích. Včetně těch českých, jak dokazují uvedené příklady postižených pacientů

Záměna pacientů

Podobné jméno či ročník narození, obdobná diagnóza ... Přepracovaný personál nemocnice zapomene důkladně ověřit pacientovu identitu. Zabránit tomu lze tak, že před každou procedurou zdravotníci zkontrolují celé jméno, datum narození a diagnózu, ideálně i kód na plastovém „náramku" na zápěstí.

U nás je zřejmě nejznámějším případem záměna novorozenců po porodu v třebíčské nemocnici  v prosinci 2006.

Chirurgické suvenýry

Sálový  tým někdy ve spěchu nesprávně spočítá nástroje a chirurgické pomůcky, použité při zákroku. Ty pak zůstanou v těle pacienta a způsobují vážné problémy.  Proto je nutné bedlivě se pozorovat a  okamžitě hlásit každou bolest, otok, horečku či krvácení.

Doporučujeme: Téma: České nemocnice

Zdeňka Kopečková podstoupila v říjnu 2009 v ivančické nemocnici gynekologický zákrok. Operace se zkomplikovala a v nastalém zmatku zůstal v  břišní dutině pacientky zapomenutý jeden z chirurgických nástrojů - 28 centimetrů dlouhá špachtle. Žena trpěla obrovskými bolestmi, na omyl se přišlo až po pěti měsících. Před pár dny soud definitivně rozhodl, že nikdo za nic nemůže…

Ztracený pacient

Pacienti s duševními a neurologickými nemocemi (Alzheimer, demence či některé psychické diagnózy) mají často tendence se potulovat. Přitom nemocniční personál obvykle nemá možnost ani pravomoc tyto pacienty omezovat v pohybu - omezovali by jejich lidská práva. 

Koncem roku 2009 se z neurologie v pražské nemocnici Bulovka ztratil 30letý pacient, který se měl léčit s rakovinou. Našli ho o několik dní později mrtvého z podchlazení ve špatně přístupném areálu nemocnice.

Falešní doktoři

Psychická porucha nebo "jen" podvod? Občas se objeví osoby, které se bez licence a bez příslušného vzdělání vydávají za lékaře a "léčí" nic netušící pacienty. V roce 2010 se řešil případ falešné zubařky v Praze. Šest let lidem trhala zuby, dávala plomby a pomáhala jim při bolestech. Žena však nikdy tento obor nestudovala a ordinovala na základě padělku diplomu.

Dlouhé čekání na pohotovosti

Přeplněné oddělení v nemocnicích může způsobit, že zdravotníci nestíhají a nemají pro nemocné dostatek lůžek. Při dlouhém čekání se může pacientům ještě přitížit, někdy dojde i k úmrtí.

Loni na jaře čekali nemocní na ošetření na interně chebské nemocnice až pět hodin - dokonce i ti s podezřením na infarkt. Jen zázrakem nedošlo k žádné tragické události. 

Operace špatného orgánu

Špatný záznam v kartě, obrácený rentgenový snímek či nepozornost, s níž personál na sále zarouškuje nesprávnou část těla může vést k tomu, že chirurg při výkonu "řízne" do nesprávného místa. Problémem bývají párové orgány - končetiny, ledviny apod.

Zřejmě nejznámějším případem v ČR byl starší pacient, jemuž v roce 2000 lékaři v nemocnici v Hradci Králové odebrali omylem zdravou ledvinu, takže mu zbyla pouze jedna - bohužel ta nefunkční…

Špatná hygiena

Pacienti mohou zemřít na nákazu, kterou roznáší zdravotnický personál nebo se šíří ve vodních instalacích či přežívá na přístrojích, nástrojích a pomůckách. Stačí, když se někdo zapomene umýt ruce nebo si nevezme sterilní rukavice.

Nedávný test deníku MfD prokázal, že tyto zvlášť nebezpečné a odolné bakterie jsou ve většině nemocnic. V uplynulém roce na tyto nákazy u nás zemřelo 50 lidí.

Probuzení při operaci

Noční můra pacientů a běžný arzenál hororů se občas přece jen stává skutkem. Vinu nese nesprávné dávkování anestetik. Mozek se pak probere, zatímco svaly v těle zůstávají neovladatelně nehybné. Někdy pacient bolest cítí, jindy ne, projevit se ale nemůže. 

Podle odhadů studie s názvem Oběti anestezie se jen v USA denně při narkóze probouzí asi stovka pacientů. Zabránit tomu může důkladné sledování činnosti mozku pomocí přístroje v průběhu celého výkonu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jaká práva má pacient? A kde si stěžovat?

Menstruaci ovlivňuje 12 věcí: Stres i ostatní ženy

Pozor na léky: Které ovoce zvyšuje jejich účinek?

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama