reklama

Vyšetření z kapky živé krve je šarlatánství, říká lékař

Zeptejte se on-line profesora Zimy, co vše se o sobě můžete dozvědět z krevních testů.

Ampule s krevními vzorky sportovců čekají na rozbor ve švýcarské analytické laboratoři v Lausanne, která se specializuje na odhalování dopingu.
Ampule s krevními vzorky sportovců čekají na rozbor ve švýcarské analytické laboratoři v Lausanne, která se specializuje na odhalování dopingu. | Foto: Reuters

Co všechno se dá zjistit vyšetřením krv, o tom jste se v dnešním on-line rozhovoru dozvěděli od profesory Zimy.  

"Půjdete na krev!" říkají nám obvykle lékaři, když nás posílají do laboratoře na odběr krve, aby zjistili co nejvíce podrobností o našem zdravotním stavu. Podle MUDr. Tomáše Zimy jedna kapka krve prozradí například nemoci jater a ledvin, hormonální stav, infekce a dokonce i příiny padání vlasů!

Pozná se z krve rakovina?

K nejčastějším a nejzávažnějším patřily  dotazy na to, zda se z krevních testů pozná rakovina. "Někdy ano a někdy ne, nádorů je celá řada, které mají rlůzných průběh a příznaky. Vyšetření proto musí být cíleno. Preventivní prohlídky, vyšetření stolice na okultní krvácení, PSA u mužů, krevní obraz. mohou někdy upozornít na počínající nádorové onemocnění," vyvětlil přednosta Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky, profesor Tomáš Zima. Co všechno se dá poznat z kapky krve

Doporučujeme: Test: Pravá krev. Co o ní víte?

Přesto, nebo právě proto, pan profesor doporučil časté preventivní prohlídky a testy včetně krevních, ovšem musí být cílené.

Odborný lékař také odpovídal na otázky ohledně onemocnění samotné krve neboli krvetvorby či krvetovrných orgánů, jako je chudokrevnost (anémie), leukémie, hemofilie či trombóza, Jeho rady si přečtětě dole pod článkem!

Vyšetření z kapičky krve je nevědecké

V současnosti je hodně populární vyšetření z tzv. kapky živé krve, které  má pomocí "temného pole mikroskopu" údajněodhalit téměř všechny možné problémy od okysličení po mykózu.

Tady byl profesor Zima nekompromisní:  "Vyšetření z kapky krve je šarlatánská metoda. Kdyby vaše krvinky byly slepené a nepřenášely by ksylík tak jste mrtvá ?!! Zajděte za vaším lékařem !" napsal doslova.

Náš tip: Za krev platit? Krví!

Dále  upozornil, že tato vyšetření podobně jako bezkrevní vyšetření např. přístrojem AMP a podobná, i když pod jinými názvy, jsou nevědecká! Nikde ve světě nejsou v seriózních zdravotnickýchb zařízeních provozovány a neslouží k diagnostzice či léčby. "Jje to byznys, který někomu přináší zisky a může i vyšetřovaného uvést v omyl. Důvěřujte metodám, kterou jsou prověřeny mnoha lety používáním a které pacientům pomáhají?"uzavřel profesor Zima.

Na celý on-line rozhovor se podívejte dolů pod článek!

Náš odborník

Prof. MUDr. Tomáš Zima

Přednosta Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN Praha a vedoucí referenční laboratoře MZ ČR pro klinickou biochemii.. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Trombóza děsí ženy s antikoncepcí. Bát se musí i jiní

Hemofilie: kdy hrozí nákaza HIV

Dosáhněte svého i beze slov: Řeč těla

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama