reklama

Proč menstruační kalíšek nekoupíte v drogerii?

Znáte moderní, zdravé a navíc ekologické možnosti intimní hygieny? Ptejte se na menstruační kalíšek a další prostředky!

Foto: Profimedia.cz

V běžných, chlórem bělených vložkách a především tamponech je plno chemických látek (třeba dioxinů), které mohou mít nepříznivý vliv na naše tělo. Na jiné možnosti initmní hygieny jste se ptali Nataši Foltánové, která se těmito prostředky dlouhodobě zabývá.

Netradiční, ale dokonalou alternativou může být menstruační kalíšek. Mnoho čtenářek o něm slyšo poprvé, ale mnoho dalších už s ním má zkušenosti nebo o jeho používání dlouhodobě uvažuje.  Nataša Foltánová například vysvětlila, proč jej nelze koupit v běžné drogerii.

Menstruační kalíšek šetří peníze i životní prostředí

"Kalíšek je na mnoho let, v drogerii jej ale nekoupíte. Drogerie vydělávají peníze na opakovaných nákupech vložek a tamponů, kalíšek pro ně proto není zajímavý produkt.," uvedla. ! Investice do menstruačního kalíšku je za pár měsíců zpět a pak už jen šetříte... peníze, zdraví a životní prostředí," připomněla.

Doporučujeme: Bylinky na 5 nejčastějších potíží: Trávení i menstruace

Hygienické pomůcky na jedno použití plní totiž odpadní nádoby a skládky nerozložitelným materiálem. Použité vložky a tampóny zabírají mnoho místa a rozkládají se 200 až 400 let. Proto stále více žen uvažuje o ekologických prostředcích.

Řešení i pro panny

Hodně jste se ptali(y) na to, pro koho je menstruační kalíšek vhodný. "Mám zkušenost, že úplně mladé slečny se do kalíšku ještě příliš nehrnou. Nicméně i pro ně je kalíšek použitelný, a to velikost S, menší," vysvětlila paní Foltánová. Nicméně se domnívá, že spíš je určen pro ženy, které jsou již se svým tělem a jeho projevy více vyrovnané. 

"Uživatelka kalíšku musí být především v pohodě se svým tělem a se skutečností, že menstruuje. A to vezme nějaký čas. Až si holky zvyknou, budou i ochotnější do něčeho méně obvyklého. Bylo by škoda je od kalíšku odradit tím, že si s ním nebudou vědět hned zpočátku rady..." 

Intimní hygiena - návrat k přírodě

Další možností jsou jednorázové tampóny a vložky, vyrobené bez chloru z certifikované biobavlny, bez přídatných látek a parfemace. To znamená, že neobsahují jedy a jsou snadno kompostovatelné. Moderní, ekologické a pohodlné jsou také pratelné vložky, nejlépe z biobavlny. Existují také tampóny z mořské houby, které dokonce mají přirozeně antiseptické účinky. Zavádějí se do pochvy a při úplném nasáti se vyndají, promyjí proudem vody, "vyždímou" a opět zavedou.

Náš tip: Bolesti při menstruaci? Dejte si prohlédnout střeva!

Stejně jednoduchá je i manipulace s menstruačním kalíškem, která někdy vzbuzuje zbytečné obavy. "Kalíšek není nutné každou hodinu vymývat, obvykle není nutné jej vyprazdňovat častěji než jednou nebo dvakrát denně. Pokud není kde kalíšek vymýt, stačí jej prostě vylít a znovu zavést. Pokud máte čisté ruce, není se čeho obávat. Vymýt jej pak můžete v klidu doma třeba ve sprše," upozornila Nataša Foltánová.

Další otázky a odpovědi si můžete přečíst v on-line rozhovoru dole pod článkem.

Náš odborník

Nataša Foltánová

Zakladatelka a majitelka ekologické firmy Tierra Verde, která se zabývá ekologickými prostředky intimní dámské hygieny. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Inkontinence - už se jí nemusíte bát

Chcete otěhotnět? Jezte "potraviny plodnosti"!

Muži s knírkem: Co mají za lubem?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama