reklama

Levé oko, ucho i ruka: Proč jsou leváci výjimeční

Vědecká záhada konečně rozluštěna: leváci mají geny pro asymetrii. Co to znamená?

Foto: Profimedia.cz

Být levák už dnes není na levačku. Přesto trvalo odhalení příčin leváctví až skoro do dnešních dnů.

Víte, že být levák neznamená jen přednostní používání levé ruky? Jde také o přednostní užívání levého ze všech párových orgánů, jako jsou uši, oči, nohy. Říká se tomu dominance celé poloviny těla a vědci se dlouho domnívali, že za toto nastavení v mozku "může" jediný gen.

Za leváctví mohou geny pro asymetrii

Studie mezinárodního týmu genetiků ve vědeckém časopise PLoS Genetics však prokázala, že důvodem je celá skupina genů provázaná spletitými vztahy.

Doporučujeme: Lze přeučit dítě na praváka?

Na počátku vývoje  je totiž embryo ze všech stran stejné. Až dalším vývojem se pod vlivem mnoha genů zformuje pravá a levá strana odlišně, takže lidské tělo je asymetrické. Srdce a žaludek máme většinou vlevo, játra vpravo. Tytéž geny pro asymetrii pak určují i leváctví, které se však začalo v lidské evoluci  objevovat až v době bronzové - v souvislosti s používáním nástrojů. 

Zvládli slávu levou rukou

Nezvyklost levostranné dominance pak po celá staletí vedla k tomu, že leváci byli pronásledování jako čarodějové a škůdci.  Jejich výjimečnost však zároveň potvrdily takové osobnosti světových dějin, jako Julius Caesar, Jana z Arku,  Leonardo da Vinci, Johann Wolfgang von Goethe, Johann Sebastian Bach, Niccolo Paganini, Hans Christian Andersen nebo Franz Kafka. Další, jako Henry Ford, David Rockefeller či Bill Gates nejspíš přispívají ke zjištění, že leváci (ale pouze muži!) obvykle vydělávají víc než praváci. 

Leváctví přesto není žádnou výhodou.Vůbec si totiž neuvědomujeme, s jakými obtížemi se setkávají v každodenním životě. Například klika na dveřích, otvírání dveří na autobusech, počítačová myš, stolování v restauracích atd.. Dospělým levákům, jichž je 10 až 15 % populace, obvykle nedělají žádné problémy, protože si jednoduše zvykli  a přizpůsobili se. Větší problémy se však dají pozorovat u dětí.

Je vaše dítě levák?

"Většinou se dominance ruky vyhraní mezi pátým a šestým rokem života dítěte. Nevyhraněná dominance ruky je důvodem k odkladu školní docházky. Zhruba u 2 % populace nedojde  k vyhranění dominantní ruky, pak je vhodné řídit se dominancí oka a nohy, a pokud ani ty nejsou vyhraněny, je vhodné přiklonit se k pravé ruce. Rozhodně není dobře psát či kreslit oběma rukama" zdůrazňuje speciální pedagog Mgr. Světlana Drábová.

Naštěstí je v dnešní době násilné přeučení leváka na praváka již minulostí. Přesto občas rodiče dělají tu chybu, že intuitivně podávají věcí dětem do pravé ruky nebo jim ukazují praktické činnosti pravou rukou. Děti, které to táhne používat levou, jsou z toho zmatené a zkoušejí to pravou i levou rukou.

Jak přistupovat k levorukým dětem?

Pokud máte doma leváka, je třeba mu vysvětlit, že někteří lidé používají více pravou ruku a někteří levou, a že je to úplně normální. Dítě se pak nebude cítit pod tlakem a odlišně od svých kamarádů.

Výhodné bývá pořídit mu školní pomůcky pro leváky. Usnadní mu školní úkoly a nebude muset bojovat s pomůckami pro praváky. Pera (např. Stabilo EASYoriginal - roller pro leváky, který se nerozmazává), nůžky a ořezávátka, dostanete i v klasickém papírnictví. Speciálnější pomůcky jako pravítko a sešity najdete ve specializovaných internetových obchodech pro leváky. Můžete mít i kuchyňské potřeby ve variantě pro leváky, jako například škrabka na brambory, otvírák konzerv nebo nůž na chléb. A úplnou vychytávkou jsou "obrácené" hodiny...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

12 vychytávek pro leváky, které jim usnadní život

Taky máte vši? Stříhat se už nemusíte

Malá prsa - méně sexu, věří Češky. Právem?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama