reklama

Gelové nehty mohou vést k rakovině

Drápy z gelových nehtů zaplavily ruce českých žen jako mor. Obvykle nejsou hezké, a navíc se ukazuje, že mohou být i nebezpečné.

Foto: Iisfa/Thinkstock

Drápy z gelových nehtů zaplavily ruce českých žen jako mor. Obvykle nejsou hezké, a navíc se ukazuje, že mohou být i nebezpečné!

Tvrdí se, že gelový povlak chrání nehet před třepením, ale to je možná jeho jediná výhoda. Ani ta ovšem za moc nestojí vzhledem k tomu, že také zvyšuje riziko onemocnění rakovinou. Tvrdí to odborníci z lékařské fakulty univerzity v americkém New Yorku. 

UV záření zvyšuje riziko rakoviny

Zní to možná zbytečně dramaticky, ale není to tak dlouho, co podobně nevěřícné úsměvy vyvolávalo varování před opalováním v soláriích. Dnes už o jejich škodlivost nikoho ani nenapadne pochybovat. A právě stejné nebezpečí hrozí při pořizování gelových nehtů.

Doporučujeme: Jak z nehtů poznat nemoci? Včetně rakoviny

Doktorka Chris Adigunová z Univerzity v New Yorku tvrdí, že dlouhá doba, kdy jsou gelové nehty vystaveny UV záření, aby se gel vytvrdil, si v ničem nezadá se solárii a jejich negativnímu vlivu. Varování se objevilo v článku pro odborný časopis Americké dermatologické akademie.

Ženy, které často podstupují tento manikúry by proto podle ní měly zvážit, jaké mají rizikové faktory vzniku rakoviny.Pak by se rozhodnout, zda jim zvýšené nebezpečí za to opravdu stojí. 

Na manikúru s opalovacím krémem?

Právě UV záření  je jedním z rizikových faktorů pro vznik zhoubného bujení. UV záření z LED zdrojů využívaných v manikúře, skutečně může vyvolat některé druhy nádorů.  Navíc také nikdo nekontroluje. jak vysoké dávky záření tyto lampy produkují.

Článek také upozorňuje na další aspekt: pod  neprodyšným povrchem není vidět, zda na nehtu neprobíhají nějaké změny. Ty často signalizují závažné změny, které v organismu probíhají.

Jak často gely nanášet?

Podle profesorky Adigunové jsou gelové nehty tak nebezpečné, že varuje ženy, aby si je nikdy nenechaly aplikovat bez použití opalovacího prostředku s vysokým faktorem ochrany. A hlavně, aby je neměly na rukou prakticky neustále.

Podle dermatoložky gelové nehty samozřejmě čas od času nevadí, ale klíčem je umírněnost. Což rozhodně není každý týden! Odborná akademie eviduje dva případy žen, které v posledním roce onemocněly zhoubnou chorobou zřejmě právě v souvislosti s vlivem UV záření v nehtovém studiu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Domácí masky pro suché vlasy: Ingredience z lednice!

Jak se poprat s větry a nadýmáním? 

Simulátor slunce: Pomůže se zimní depresí a únavou!

--------------------------------------------------------------------------------

Jak pečovat o nehty?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama