reklama

Bolí vás prsa? Jaká je příčina a co pomůže

Když bolí prsa, může to být špatnou podprsenkou. Nebo od páteře. Ale také se může jednat o samostatnou nemoc, kterou by měl "pohlídat" odborný lékař.

Foto: Isifa/Thinkstock

Když bolí prsa, může to být špatnou podprsenkou. Nebo od páteře. Ale také se může jednat o samostatnou nemoc, kterou by měl "pohlídat" odborný lékař.  

Nejčastěji se bolesti objevují periodicky v souvislosti s hormony a jako součást předmenstruačního syndromu.

Nejvíc prsa bolí týden před menstruací

Týden před menstruací bývá nejhorší, pak se dostavuje úleva. Obvykle se tato bolest projevuje v obou prsech a často "klame tělem" - vystřeluje totiž do podpaží, do ramene nebo do paže. Trpí jimi většinou mladší ženy a zkušení lékaři nás utěšují, že často vymizí samovolně. Na to si ale počkáme - obvykle to bývá až s menopauzou.

Do té doby je problém běžet za autobusem, cvičit, tančit a vůbec se nějak hýbat. Bohužel včetně sexu. Bolest prsou neboli mastalgie dokáže potrápit a často tak pořádně otrávit celý život.  

Doporučujeme: Bolest před menstruaci? Pomůžou bylinky a extra cviky

Kromě tzv. cyklických bolestí mohou prsa bolet bez ohledu na kalendář. Pak se jedná o náhodné čili necyklické bolesti prsu. Trápí nejčastěji ženy mezi 30 a 50 lety. V těchto případech se bolest může soustředit jen na jeden prs, dokonce jen na jeho jednu určitou část. Tato bolest bývá ostrá a pálivá.

Proti bolesti pomůže správná podprsenka

V takovém případě se nabízí rychlá diagnóza "to máte od páteře", zvlášť pokud jde o prsa větších velikostí. Nejen u nich může bolesti způsobovat nesprávně vybraná podprsenka. Platí tři zásady:

  • nosit dobrou podprsenku, hlavně při sportu, která bude dobře sedět, ale nesmí tlačit
  • nesmí však ani svírat, což je efekt, který často způsobují tzv. minimizery
  • dívky ve vývoji si mají kupovat novou podprsenku už po půl roce!

Správná diagnóza bolesti prsů ale většinou zní "fibrocystická mastopatie". Jde o výskyt cyst nebo fibroadenomů - hladkých, pružných, pevných a přesně ohraničených uzlů. Většinou je lze také nahmatat - jsou pohyblivé proti kůži.

Chodíte na mamograf?

Tento druh bolestí se zhoršuje vlivem stresu a nervozity. Občas se objevuje jak v souvislosti s hormonální hladinou organismu, ale také s určitými typy léků. Jako chameleon se v této souvislosti projevují antikoncepční pilulky. Zatímco části žen od bolesti pomáhají, jiným je naopak způsobí.

Zdánlivě nevysvětlitelné bolesti hodně působí na psychiku. Ženy v takové situaci se často se strachem ptají, zda může jít o rakovinu. Odpověď je povzbudivá: Ne, nejde o obvyklý projev rakoviny. Ovšem některé typy nádorů skutečně bolí. Přestože nejde o zhoubné útvary, je dobré je hlídat. Což je jen dalším argumentem pro obvyklou radu: poraďte se s odborným lékařem, gynekologem nebo mamologem.

Prsům pomáhá zhubnutí a hořčík

Snížení výskytu potíží také přináší snížení obsahu tuku v potravě, jehož vedlejším, ale viditelným účinkem je zhubnutí, a tím i snížení obsahu nevyzpytatelné tukové tkáně v prsu. Podobně ulevuje také snížení příjmu kofeinu. Pro jistotu zkuste obojí - a navíc posilujte záda.

Léky, které od bolestí prsu uleví, jsou buď ty s paracetamolem (panadol), nebo s acetylosalycitáty (aspirin), případně nesteroidní antiflamatika (ibalgin, brufen).

Zkuste také minerálky nebo doplňky stravy s obsahem hořčíku. Podávají se nejlépe ve druhé polovině menstruačního cyklu, tj. obvykle dva týdny před dalším krvácením. Spolu s ústupem bolesti prsou většinou uleví i od jiných projevů předmenstruačního syndromu. Tyto účinky má i lék ze zelené lékárny - pupalkový olej.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak si srovnat hormony přírodně? 90 minut týdně + káva

Vosy útočí. Jak vrátit úder?

Antikoncepce: Co by měla vědět každá žena

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama