reklama

Pozor na srdce: Hackeři vám mohou zaútočit i na ně!

Hackeři vám mohou poškodi nejen počítače, ale i srdce a slinivku.

Foto: Isifa / Thinkstock

Hackeři mohou škodit  také lidem, nejen počítačům - i když kardiostimulátor je také vlastně minipočítač.

Lidem, kterým byl kvůli onemocnění srdce voperován kardiostimulátor, musí být ostražití při používání mobilu a především při cestování letadlem, respektive při odbavování na letišti. Nemohou procházet bezpečnostním detekčním rámem jako ostatní cestující, protože  jeho vliv by jim mohl poškodit  naprogramování aparátu. Jenže totéž jim mohou provést i počítačoví piráti!

Srdce jako tajná zbraň

"Když máte přístroj uvnitř těla, může kolem vás projít člověk a získat na dálku vaše data, případně vám ublížit mimořádnou dávkou inzulinu nebo změnou softwaru vašeho kardiostimulátoru," varují vědci z Riceovy univerzity v texaském Houstonu.

Náš tip: Test: Jak znáte své srdce?

Kardiostimulátory, inzulinové pumpy, defibrilátory a další implantované zdravotnické přístroje se tak stávají terčem pro teroristy. Ti získali zbraň, proti níž není obrany: mohou  je na dálku vypnout nebo jinak zneužít jejich funkce. Vlezou vám rovnou do srdce...

Loni v říjnu roku šokoval bezpečnostní konferenci v australském Melbourne jistý Barnaby Jack. Už v roce 2010  při veřejné demonstraci ukázal, jak může přeprogramovat běžný bankomat tak, aby chrlil bankovky - a na závěr ještě zobrazil na obrazovce bankomatu slovo "jackpot"  i s krátkou fanfárou.

Elektrošok o síle 830 voltů 

Proslulý hacker pak v Melbourne nedůvěřivým účastníkům na místě předvedl,  jak útočník s laptopem umístěným 50 metrů od oběti může na dálku "hacknout" její kardiostimulátor a poslat do něj šok o síle 830 voltů. Na jaře obdobně demonstroval, jak je možné dostat se do dávkovače inzulínu diabetika a zabít ho smrtící dávkou. V létě ovšem za záhadných okolností zemřel...

Co dokáže jeden člověk, jistě se nakonec naučí i někdo jiný. A proč by to dělal?  Teroristé mají své důvody...

Elektronická zařízení, implantovaná pacientům do těla, často nabízejí možnost bezdrátového spojení, které umožní záchranářům rychle monitorovat stav pacienta. Tyto přístroje nebývají zabezpečeny vlastním heslem, protože by se tak zdravotníkům komplikoval přístup k jejich ovládání.

Unikátní heslo v srdečním tepu

Výzkumníci z Texasu proto sestavili univerzální přístroj (jakési "dešifrovací zařízení"), který by měli jen zdravotničtí pracovníci a jenž by přitom fungoval jako unikátní heslo.

Doporučujeme: Téma: Nemoci srdce

Podstatou je, že když se "dešifrovací" zařízení dotkne těla pacienta, ihned nabere jeho elektrokardiogram. Současně se bezdrátově napojí na implantovaný přístroj, který rovněž nahrává EKG. Oba záznamy se ihned detailně porovnají a shoda funguje jako správné heslo: implantovaný přístroj zdravotníky vpustí do svých dat a nastavení.

Tímto způsobem by se mělo zajistit, že implantované přístroje budou moci ovládat pouze správně vybavení zdravotničtí pracovníci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Angíny mají vliv na srdce

Vysoký tlak: Zkuste na něj jít přírodně

Simulátor slunce: Pomůže se zimní depresí a únavou!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama