reklama

Podívejte se: Nový účinný postup proti bolesti zad

Koho bolí záda? Podle statistik je nás až 80 %! A všichni hledáme metodu, jak se bolesti účinně zbavit. Tady je jedna z nich, o níž jste nejspíš dosud nevěděli.

Foto: Thinkstock

Koho bolí záda? Podle statistik je nás až 80 %! A všichni hledáme metodu, jak se bolesti účinně zbavit. Tady je jedna z nich, o níž jste nejspíš dosud nevěděli.

Jedním z nejlepších způsobů je McKenzie metoda. Je rozšířená po celém světě, jen u nás je zatím méně známá. Přitom nejlepší na ní je vlastně to, že naučí člověka, jak si pomáhat sám.

Bolest je příznak, ne podstata

Až 70 % pacientů se díky přesně stanovené diagnóze může naučit léčit vlastními silami bez asistence terapeutů a nekonečných návštěv u lékařů a dalších odborníků. Je vhodná i při úrazech nebo po operacích páteře.

Doporučujeme: Téma:  Záda

"Často lze předejít operaci či opakovaným operacím páteře či kloubů končetin," potvrzuje fyzioterapeutka Eva Nováková, která se po 10 letech praxe setkala s McKenzie metodou a od té doby na ni nedá dopustit. Trvá na tom, že téměř každý pacient pocítí znatelný efekt už do tří až pěti návštěv. Pokud ne, je něco špatně - nejspíš si nevybral terapeuta, který by měl odbornou průpravu v této metodě skutečně na správné výši.

Postup přímo pro vás

Začíná podrobným vyšetřením s detailně propracovaným systémem spousty otázek, jak se pacient cítí při určitých pohybech a v jednotlivých pozicích. Na základě vyšetření se pak stanoví jedna ze tří mechanických diagnóz. Na jejich základě se vybere cílená terapie. Jedná se převážně o aktivní cvičení speciálně vybraných cviků pro konkrétního pacienta.

Jak to vypadá, se podívejte na tomto videu:

Bolest zad většinou není samostatnou diagnózou, ale příznakem. A McKenzie metoda umí spolehlivě určit, u koho je skutečně nutné mobilizovat páteř nebo další klouby, kdy zahájit soubor cviků k posílení a kdy to naopak nedoporučit. Umožní rovněž zjistit, co je primární příčinou daných obtíží, a kdy tedy odeslat pacienta k dalším specializovaným vyšetřením, aby se s předstihem odhalilo závažné onemocnění, které se za bolestí může skrývat. 

Vyhnete se běhání po doktorech

Její zakladatel Robin McKenzie je nazýván klinickým géniem. V USA byl oceněn jako nejlepší fyzioterapeut, od britské královny získal ocenění za služby v oboru fyzioterapie. Jeho metoda se stala v mnoha zemích celého světa zlatým standardem včasné a přesnější diagnostiky a umožnění rychlejšího návratu pacientů do aktivního života

Nemocní, léčení McKenzie metodou, téměř vždy dosahují lepších výsledků než s použitím dosud opakovaných léčebných postupů, jako je elektroléčba, vodoléčba, mobilizace a manipulace páteře, cvičení, včetně posilování hlubokého stabilizačního systému, apod. Nemusí už ani docházet na drahá vyšetření, jako je magnetická rezonance a další specializovaná vyšetření. Místo toho si pomůžete sami speciálním cvičením.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Test: Jak ohýbáte páteř?

Zázračné ovoce: Zábava na večírku i pomoc při cukrovce

PMS vrací úder. Trpí už 80 % Češek

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama