reklama

Výrobci dávají do cigaret nové látky. Zabíjejí víc

Už jste to slyšeli? Kouření prý škodí zdraví!K mnohým se to ještě nedoneslo, ale je to 50 let, co se toto vědecké zjištění objevilo poprvé a způsobilo doslova šok.

Foto: Thinkstock

Už jste to slyšeli? Kouření prý škodí zdraví!  K mnohým se to ještě nedoneslo, ale je to 50 let, co se toto vědecké zjištění objevilo poprvé. Do té doby se kouřilo prostě všude - třeba i v ordinaci při vyšetření.

Přelomová zpráva hlavního hygienika USA v roce 1964 poprvé oficiálně přišla s důkazy o tom, jak cigarety ničí zdraví a způsobují nemoci včetně těch osudových. Tehdy začala dlouhá a vleklá válka proti kouření, která dodnes nemá vítěze. 

Válka o krabičky

Už rok na to se v Kongresu USA poprvé objevil návrh, aby na krabičkách cigaret byla varování o nebezpečnosti kouření - ale trvalo ještě mnoho let, než se to stalo skutečností. Samozřejmě šlo o vliv velkých tabákových firem, které se bránily všemi prostředky přijít o své zisky. Dodnes se jim podařilo ve většině zemí zabránit, aby se na krabičky dostaly graficky výrazné nálepky s odstrašujícími fotografiemi.

Doporučujeme: Téma: Kouření

Za uplynulou dobu se sice počet kuřáků mírně snížil (ve vyspělých zemích, zato prudce roste v zemích třetího světa), ale přesto počet nemocných stoupá. A dokonce stoupá i počet druhů chorob, které kouření vyvolává.

Dnešní cigarety škodí víc

Dnešní cigarety jsou totiž nebezpečnější než ty z 60. let. Kromě rakoviny plic, hrtanu, ledvin a slinivky se nově zjistila také jasná souvislost s rakovinou tlustého střeva nebo jater. Ukazuje také na přímé propojení mezi kouřením a revmatem, poruchami erekce, rizikovým těhotenstvím, cukrovkou a problémy imunitního systému.

Čtěte také: 4 příznaky rakoviny plic: Jak se pozná, že ji máte

Nová zpráva hlavního hygienika USA admirála Borise Lushniaka, vydaná k 50. výročí začátku tažení proti cigaretám, tak přišla s neméně šokujicími odhaleními. Podle všeho tabákové koncerny do svých výrobků začaly přidávat nové látky, které prohlubují závislost a způsobují tak významnější poškození zdraví. Uvádí se v ní doslova: 

  • Důkazy jsou dostatečné pro to, abychom usoudili, že riziko vzniku rakoviny plic jako důsledek kouření cigaret se od 60. let zvýšilo.
  • Tyto změny jsou důsledkem úprav ve složení cigaret, které jsou prováděny od padesátých let.
  • Zatím není dostatek podkladů na to, aby bylo jasné, které konkrétní změny vedly ke zvýšenému riziku, ale důkazy naznačují, že roli hrály nové filtry umožňující nasávání nitrosaminů specifických pro tabák.

Radiace přímo do plic

Způsobují to nové způsoby extrakce účinných látek, jakož i různé směsi a příměsi (celkově jich je v cigaretě kolem sedmi tisíc). Také "nové filtry" ve skutečnosti umožňují vdechovat více škodlivých látek a karcinogenních nitrosaminů.

Kromě toho se zjistilo, že cigaretový kouř obsahuje kromě dvou desítek chemických karcinogenních látek také karcinogeny radioaktivní. Jde především o olovo-210 a polonium-210. Radioaktivní částečky se usazují v plicích a kvůli dehtu mají dostatek času se zde rozložit. Do plic kuřáků se tak uvolňuje radioaktivní záření alfa. Výrazně tím stoupá pravděpodobnost rakovinného bujení.

Po dobrém to nejde

Podrobný dokument shrnuje současné vědecké poznatky týkající se škodlivosti kouření cigaret, a to včetně elektronických za pomoci dlouhodobých studií, jichž se zúčastnily desetitisíce lidí.

Nejvíce šokující je zjištění, že dnešní kuřáci mají větší šanci, že se u nich rozvine rakovina plic, a to i přes to, že kouří méně. Jedinou cestou jsou zřejmě plošné zákazy. Nedávný průzkum Lidových novin v českém parlamentu  ukázal, že pro úplný zákaz kouření v restauracích by už hlasovala nadpoloviční většina poslanců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejčastější rizika rakoviny: Můžete si je spočítat!

Testy DNA: Chcete vědět, že nepatříte rodičům?

Co udělá s ženou viagra? Pomůže, ale jinak

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama