reklama

Holčička (3) darovala srdce, aby jiné dítě mohlo žít

Není větší tragédie, než smrt vlastního dítěte. Kdo pak ještě najde sílu pomáhat druhým, zaslouží si obrovský obdiv.

Foto: Isifa/Thinkstock

Není větší tragédie, než smrt vlastního dítěte. Kdo pak ještě najde sílu pomáhat druhým, zaslouží si obrovský obdiv.

Kdy tříletá česká holčička zemřela po dlouhé vážné nemoci, svolili její rodiče k darování orgánů. Možná proto, že věděli, jak strašlivá může být beznaděj. Česká dívenka tak svým způsobem žije dál a její smrt, i když pro rodiče znamenala tragédii, tak nabyla nový smysl.

Naděje pro roční miminko

Rodiče nesměli váhat - doba, kdy se části těla mohou použít pro zachování života druhým, je nesmírně omezena, počítá se na minuty. Játra a ledviny malé dárkyně pomohly nemocným dětem v České republice. Její srdce však zachránilo život miminku v Itálii, teprve roční dívence. Pro srdíčko zemřelé holčičky se totiž v ČR nepodařilo najít vhodného čekatele, protože v českých centrech v současné době nejsou zaregistrováni takto mladí pacienti.

Doporučujeme:  Pitva už není povinná. Orgány si smíte nechat

Díky mezinárodnímu programu výměny orgánů FOEDUS bylo možné srdce nabídnout nemocným do zahraničí a zachránit tak jiný život. Během pár desítek minut na nabídku zareagovali zdravotníci z Itálie. Následovaly nezbytné laboratorní testy, které potvrdily vhodnost darovaného orgánu pro roční italské děvčátko.

Sedm hodin do transplantace

Během několika málo hodin přiletělo letadlo s chirurgickým týmem do Prahy pro odebrání orgánu a za další čtyři hodiny již bylo srdce voperováno malé pacientce v nemocnici v Turíně.

Od uveřejnění nabídky v transplantačním programu po operaci v Turíně uběhlo pouhých sedm hodin. Italské holčičce, v jejíž hrudi nyní bije darované srdíčko české dívenky, se daří dobře a malá pacientka se zotavuje z prodělané transplantace.

Bez programu by nepřežili

Tento případ opět prokázal smysl programu mezinárodní spolupráce na poli transplantace.  Díky programu FOEDUS bylo zachráněno již mnoho pacientů, kteří by bez mezinárodní pomoci nenalezli vhodného dárce. Ukazuje se, že zachraňuje životy i těm nejmenším.

"V nabídce jsou tzv. přebytečné orgány, pro které není momentálně v zemi původu možno najít vhodného příjemce. Zveřejňují se zde rovněž poptávky po orgánech pro pacienty, kteří jsou v akutním ohrožení života a potřebují transplantaci v řádu několika málo dnů," vysvětluje ředitel Koordinačního střediska transplantací  MUDr. Pavel Březovský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Transplantace srdce: Tři děti, tři smrti, tři životy

Vyplachujte nos solí. Zaženete rýmu, chřipku i alergii

Výrobci dávají do cigaret nové látky. Zabíjejí víc

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama