reklama

Vražedné přilby: Schumimu nepomohla, pomůže vám?

Pilot F1 Michael Schumacher skoro po půl roce opustil nemocnici - údajně při vědomí. Téměř na 100 % už ale nebude tím, kým byl. Proč mu přilba nepomohla?

Foto: Isifa/Thinkstock

Pilot F1 Michael Schumacher skoro po půl roce opustil nemocnici - údajně při vědomí. Téměř na 100 % už ale nebude tím, kým byl. Proč mu přilba nepomohla?

Počet zranění hlavy se zvyšuje a lékaři už nějakou dobu upozorňují, že používání helmy při lyžování počet poranění mozku neomezilo. Otázka zní: máme helmy nosit, nebo ne? Obvykle se zkoumají úrazy při lyžování, ale mezi pádem na sjezdovce nebo z kola na silnici velký rozdíl nebude. 

Náraz o přilbu vede k otoku

"Čím dál víc důkazů potvrzuje, že přilby nezabrání některým vážnějším úrazům, jako je poškození citlivé mozkové tkáně," připomíná profesor Jasper Shealy z Rochester Institute of Technology v americkém Vermontu.

Více o stavu M. Schumachera se dozvíte z videa ZDE >>

Dokonce se zdá, že přilby občas stav ještě zhorší. Proč tomu tak je? Dokáží sice zabránit vnějšímu poškození, ale pro mozek a jeho konzistenci "pudinku" znamenají riziko. Měkká mozková tkáň se "přelije", narazí na tvrdou překážku - kost lebky, vyztužené helmou - a dojde k otřesu a k dramatickému poškození. Bez přilby by kost povolila a mozková tkáň by měla víc prostoru. Pokud však nemá kam pokračovat, její povrch se doslova rozdrtí o lebeční klenbu.

Mozek na silnici

Záchranáři často vyprávějí o případech, kdy se "mozek seškraboval ze silnice", a přesto se pacient posléze uzdravil  bez vážnějších následků. Útlak mozku při nitrolebním poranění však mívá dramatické následky.

Zahynou stovky miliard nervových buněk, v nichž jsou vepsány důležité funkce,  informace a znalosti.  Dojde k otoku a zánětu, který se rychle šíří. Rozsáhlé krevní sraženiny utlačují další a další vrstvy mozku. Některé neurony přitom "zemřou", jiné zůstanou poškozené, další se zregenerují. Odhadnout vývoj předem nelze.

Nedejte se ukolébat

Rozhodující jsou první tři dny po úrazu. Dokonce i u těch, kteří po ráně do hlavy odejdou "po svých" a zdá se, že jim nic není. Teprve další den, případně ještě později, se náhle jejich stav zhorší a dojde ke úmrtí. Krevní sraženina utiskuje mozek a důležitá centra v něm, takže postižený nakonec ztratí vědomí, schopnost dýchat i další životně důležité životní funkce.

Co o stavu M. Schumachera říká lékař? Dozvíte se ZDE >>

Tento jev pojmenoval už v 70. letech minulého století australský lékař Peter Reilly jako fenomén "jdeš, mluvíš a zemřeš". Podle studie, zveřejněné v časopis Journal of Clinical Neuroscience, tak skončí zhruba každé čtyřicáté poranění hlavy. Jedním z takových případů bylo i zranění herečky Natashy Richardsonové, manželky oscarového herce Liama Neesona, která v roce 2009 zemřela tři dny po zdánlivě neškodném pádu na lyžích na začátečnickém svahu.

Rentgen - a  přilbu vždycky!

Proto je nesmírně důležité při každém úrazu, kdy dojde k ráně do hlavy, nic nepodcenit a pro jistotu si nechat udělat rentgen. "Neexistuje stoprocentní prevence zranění mozku," varuje doktor Alan Weintraub z Craigovy nemocnice v Englewoodu v Coloradu zvlášť ty, které nošení přilby ukolébává do falešného pocitu bezpečí a umožňuje jim víc riskovat

Doporučujeme: Téma:  Mozek

Přesto má nošení helmy velký význam a pozitivní vliv. Schumacherovi lékaři uvedli, že bez helmy by vůbec nepřežil. Podle odborníků přilby omezily počet méně vážných zranění hlavy, jako jsou tržné rány, o 30 až 50 procent. I s chráněnou hlavou je však nutné chovat se rozumně, neriskovat a každý úraz nechat zkontrolovat odborníka.

Údery se sčítají

Poranění mozku mohou být také následkem opakovaných úderů do hlavy. Proto se důkladně sledují kontaktní sporty, jako je například americký fotbal, ragby či lední hokej. Při všech se nosí helmy...

Neurolog Královské univerzity v Londýně doktor Adam Hampshire uvedl, že byl šokován, když vyšetřoval frontální laloky 13 bývalých hráčů amerického fotbalu, kteří se zúčastnili kognitivních testů. Zaznamenal u nich "některé z nejvýraznějších abnormalit mozkové aktivity", jaké kdy viděl. "Je vysoce pravděpodobné, že tyto škody způsobené údery do hlavy se akumulují a způsobují postižení v pozdějším životě," dodal.

Bývalí hráči amerického fotbalu ve věku 30 až 49 let mají 20x vyšší pravděpodobnost, že onemocní Alzheimerovou chorobou, demencí či jinou nemocí, spojenou s narušenou pamětí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Mozek jde opravit po nemoci i úrazu. Zvládnete to sami

Mykózu mají i muži + další věci, co jste o ní nevěděli

Olizování od psa: Škodí, nebo léčí?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama