reklama

Zvoní vám v uchu? Nečekejte a utíkejte k doktorovi!

Máloco dokáže člověku tak otrávit život, jako zdánlivá maličkost - ušní šelesty. Navíc mohou být nebezpečným signálem dalších potíží.

Foto: Isifa/Thinkstock

Máloco dokáže člověku tak otrávit život jako zdánlivá maličkost - ušní šelesty. Mohou mít různou podobu: šumění, pískání, praskání či podobné zvuky, ale vždycky jsou nepříjemné, obtěžují a zneklidňují.  

Zvukům, znějícím v uchu nebo v hlavě bez zvukového zdroje ze zevního prostředí, se odborně říká tinnitus. Někdy si dokonce vyžádá i pomoc psychologa, protože psychické rozpoložení často alespoň nepřímo nemoc ovlivňuje. Postižení mohou trpět depresemi, poruchou spánku, bolestmi hlavy a podobně. Chabou útěchou je, že ho může "slyšet" i hluchý člověk a že se tak ocitne v dobré společnosti. Trpěli jím například Smetana, Beethovenvan Gogh a Goya.

Čím dřív, tím lépe

"Pokud však přeroste do chronické choroby, je těžko farmakologicky léčitelný a pacientům se tak výrazně zhorší kvalita života," konstatuje MUDr. Zdeněk Čada, Ph.D. V ČR je zhruba 800 000 pacientů s diagnostikovaným tinnitem. Tímto onemocněním si prošel přechodně každý třetí člověk alespoň jednou v životě a obvykle si vyslechl názor, že se s tím nedá nic dělat. Není to tak úplně pravda.

Doporučujeme: Téma Sluch

I u tohoto onemocnění platí pravidlo "čím dříve, tím lépe", především pak u akutního tinnitu. Šance na vyléčení jsou pak poměrně vysoké. Včasnou diagnózou se dá předejít přechodu z akutní fáze šelestu do chronické.

Při akutních problémech se často jedná o nedostatečné prokrvení vnitřního ucha. Pomoci vám může:  

  • infúzní terapie - především pomocí kortikoidů a/nebo léky rozšiřujícími cévy. Zpravidla pacient obdrží jednou denně kombinaci dávky léků, které mají prokrvující a protizánětlivé účinky.
  • terapie HBO - neboli hyperbarická terapie kyslíkem. Jde o sezení v tzv. přetlakové komoře, kdy pacient pod dozorem lékaře inhaluje 100 % kyslík, který se tak lépe dostane až do tělových buněk a tím se zajistí i lepší prokrvení ucha.
  • masáže - vadné postavení krční páteře nebo její zranění, které jsou příčinou nepříjemných ušních zvuků, mohou být také jednou z příčin šelestu. Fyzioterapie je jednou z účinných terapií.

Nezapomeňte, že potíže se často objeví jako následek velkého vysílení, ať psychického nebo fyzického - a s vyčerpáním se obvykle také zhoršují.

Hlavně na to nemyslet

Cílem terapie při chronickém tinnitu je, aby se pacient s neustávajícími potížemi vyrovnal a vyvaroval se faktorů, které symptomy tohoto onemocnění ještě zvyšují. Technik, které pacientovi mohou ulevit, je mnoho (relaxační, terapie zvukem, autogenní trénink, akupunktura, laser, transkraniální magnetoterapie…).

Někdy dokáží pacienti svou nemoc i přestat vnímat nebo ji alespoň částečně utlumí. V horších případech vede chronický šelest k silnému psychickému tlaku, nespavosti, pocitům strachu a depresím. V ojedinělých případech se objevují i sebevražedné sklony nebo sklony k sebepoškozování.

Náš tip: Plavete ve studené vodě? Přijdete o uši!

"Pro pacienty s chronickým šelestem je pro zlepšení psychiky zcela zásadní, aby si našli činnost, která je zabaví a pomůže jim přestat na nepříjemné zvuky myslet," říká doktor Čada z kliniky Zámeček Malvazinky

Z čeho to je?

Příčiny vzniku onemocnění nejsou zcela známy. Odborníci se přiklání k názoru, že vyšší výskyt nemoci je způsoben narůstajícím stresovým a hlučným prostředím, ve kterém žijeme. "Je potřeba si uvědomit, že sluchové orgány zatěžujeme 24 hodin denně. Oproti tomu jiné orgány, například zrak, během spánku "nepracují," dodává MUDr. Zdeněk Čada, Ph.D.

Tinnitus se zřídka vyskytuje samostatně. Často bývá spojen s dalšími zdravotními problémy, například cévního či svalového původu. Šelest se pak projevuje jako jejich následek.

Mezi další předpokládané příčiny nemoci patří:

  • ušní a středoušní záněty
  • nadměrné zatížení zvukem, třesk
  • poškození krční páteře a čelistního kloubu
  • potíže s prokrvováním ucha,
  • toxické působení některých antibiotik
  • otřes vnitřního ucha
  • nádorová onemocnění
  • roztroušená skleróza
  • srdeční onemocnění aj.

Což je o důvod víc, proč při prvních  projevech podivných zvuků v uších co nejdřív navštívit doktora a pátrat po původu potíží.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Důchodcům ničí sluchátka uši

8 varovných příznaků, jimiž se předem hlásí infarkt

Mykózu mají i muži + další věci, co jste o ní nevěděli

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama