reklama

Vlastní bazén: Místo luxusu zničené zdraví

Kašlete víc než jindy, pálí vás oči a stíhá vás neustálá únava? Třeba je to vaším milovaným bazénem!

Foto: Isifa/Thinkstock

Kašlete víc než jindy, pálí vás oči a stíhá vás neustálá únava? Třeba je to vaším milovaným bazénem!

ČR platí za zemi s nejvyšším počtem domácích bazénů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v Evropě. Téměř 95 %  Čechů, kteří  mají bazén, však nevědomky přetváří oblíbenou lázeň na nebezpečný chemický koktejl. Vodu v bazénu totiž čistí jedovatým chlorem.

Kůže jako první bariéra

"Ten v reakci s dalšími látkami zvyšuje riziko vzniku ekzémů, astmatu, zánětu průdušek nebo gynekologických potíží," upozorňuje Mgr. Petra Režňáková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Zápach chloru již dlouhou dobu neodmyslitelně patří k letním radovánkám spojeným s koupáním v bazénech a vířivkách. Chlor je stále ještě často používaným dezinfekčním prostředkem, přestože se jedná o toxickou látku, která je zdraví nebezpečná. I přes nízkou koncentraci chlor v bazénech dokáže velmi poškodit naše zdraví.

Doporučujeme: Téma  Jedy kolem nás

Nejčastěji se setkáváme s podrážděním očí a kůže. Koupání v chlorované vodě zhoršuje, a někdy dokonce vyvolává kožní problémy, jako jsou vyrážky, ekzémy či atopický ekzém. Tyto obtíže trápí především osoby s citlivou pokožkou a děti.

Hrozí i rakovina

Chlorovaná voda je dokonce zodpovědná i za zvýšené riziko rakoviny, a to především rakoviny kůže. Chlor narušuje pokožku těla, která pak hůře odolává i slunečnímu záření. "Chlor totiž sluncem namáhanou pokožku nepříjemně dráždí, mimo toho se podílí i na zpomalování procesu pigmentace kůže a narušuje žádoucí podobu opálení," upozorňuje Mgr. Režňáková.

K menším, ale přesto nepříjemným důsledkům chloru patří lámání a třepení nehtů a také vysušené a poškozené vlasy. Chlor je také všeobecně známou hrozbou pro odbarvené blondýny, jejichž vlasům dodává zelenkavý nádech.

Tyto doslova "chyby na kráse" však mnohokrát překonají zdravotní rizika. Ta jsou samozřejmě stejná v domácím i veřejném bazénu.

Nebezpečí pro děti a ženy

Při plavání v chlorované vodě vdechujeme nebezpečné aerosoly z chloru, které se tvoří těsně nad hladinou. Největší problémy pak vznikají ve špatně odvětrávaných prostorách, kterými mohou být i domácí zastřešené venkovní bazény či vířivky.

Chlorovaná voda v bazénech zapříčiňuje také jedno z nejčastějších letních trápení všech žen, kterým jsou kvasinkové infekce. Chlor totiž svým účinkem zabíjí nejen mikroorganismy v bazénu, ale také ty v lidském těle.

Narušuje tak přirozenou rovnováhu v ženském těle. Kvůli tomu pak dochází k přemnožení patogenů, způsobujících nepříjemné gynekologické obtíže, které jsou často dlouhodobějšího charakteru a vyžadují léčbu.

Před chlorem varují vědci i pediatři

Na vině přitom není chlor samotný, ale jeho reakce s dusitany a dusíkatými látkami. Chlor tak začíná být toxický teprve ve chvíli, kdy likviduje nějaké mikroorganismy či nečistoty.  

Magistra Režňáková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy varuje. "Problém je, že ve vodě se z těla přirozeným způsobem uvolňuje pot, který obsahuje látky reagující s chlorem. Vzniká trichloramin, který je pak hlavní příčinou podráždění očních spojivek. Přítomnost chloru v bazénech má rovněž nepříznivé účinky na dýchací systém batolat i starších dětí, jak ostatně upozorňuje i Česká pediatrická společnost."

Přitom existují nové technologie na bázi polymerů, které tyto zdravotní problémy nezpůsobují. "Technologie GUAa POOL nezpůsobuje žádné alergické reakce ani jiná onemocnění a je vyvinuta speciálně i pro děti do tří měsíců," potvrzuje magistra Režňáková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zhubnout 6 kilo: 6 tipů, jak to stihnout do prázdnin

Po čem zhoustnou řasy? Někdy i po chlebu

Jak poznáte, že máte vysoký krevní tlak?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama