reklama

Olizování od psa: Škodí, nebo léčí?

Pusu na čumák! Kdo se "líbá" se svým psem, nemusí být hned čuně. Psí totiž mají jednu zázračnou vlastnost...

Foto: Isifa/Thinkstock

Pusu na čumák! Kdo se "líbá" se svým psem, nemusí být hned čuně. Psí totiž mají jednu zázračnou vlastnost...  

Samozřejmě jich mají víc. Kromě toho, že nás chápou, dokáží potěšit a rozveselit a dokáží se toho naučit tolik, že mohou pomáhat nemocným a postiženým, navíc umějí léčit.

Psí sliny léčí a škodí 

Věděli jste třeba, že pohlazení hebkého kožíšku prokazatelně snižuje krevní tlak? Procházky se chlupatým přítelem pomohou zhubnout a psi také dokáží čichem odhalit některé nemoci. Včetně rakoviny.

Doporučujeme: Téma: Pes - přítel člověka

Ale to není všechno. Už od pradávna lidé věděli, že psí sliny mají léčivé schopnosti. Viděli, jak se psi tímto způsobem samí léčí a tak si nechávali také od nich lízat rány, aby se jim dříve zahojily. I když je to pravda, raději to moc nezkoušejte, v psí tlamě najdeme celou zoologickou zahradu dalších mikroorganismů, které by nám mohly uškodit.

Ono "kouzlo" však nespočívá jen v tom, že psí sliny ránu zbaví nečistot a prokrví okolí, takže se tkáň lépe uzdravuje. Ve slinách jsou obsaženy také dezinfekční látky a dokonce biologicky aktivní složky. Hubí bakterie a působí preventivně proti zánětům.

Rychlé hojení, ošklivá jizva

K těmto látkám patří například enzym lysozyn, který prokazatelně zastavuje růst bakterií, jako jsou E. Coli nebo různé druhy nebezpečných streptokoků. Objevil jej vynálezce penicilinu, sir Alexander Fleming už v roce 1922.

Další účinnou složkou je histatin, který přispívá k regeneraci tkání. Problém je však v tom, že se někdy rána zatahuje až příliš rychle, protože psí sliny způsobují její granulaci. Výsledná jizva je pak vyvýšená, nateklá a často nevzhledná.  

Lízat se nemá ani sám pes

Připomeňme si také, že psi olizují skutečně ledacos, takže se jim do tlamy mohou dostat velmi nebezpečné organismy. "Čisté" psí sliny obsahují sice méně choroboplodných zárodků než u člověka, ale lidem mohou způsobit vážné problémy, i když psovi jsou neškodné. Navíc někdo může trpět alergií na psí sliny, nejen na srst.

Lékaři - lidští i veterinární - také varují, že zároveň by se psí sliny nikdy neměly dostat do otevřené rány. To platí i pro samotného psa - například po operaci by si ránu neměl olizovat a proto je nutné mu v tom často bránit tzv. límcem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zooterapie: Podívejte se, jak zvířata léčí lidi

Mykózu mají i muži + další věci, co jste o ní nevěděli

Vlastní bazén: Místo luxusu zničené zdraví

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama