reklama

Otcům nad 45 se často rodí děti s psychickými nemocemi

Šance na dítě u ženy "končí" po čtyřicítce, zato muži se mohou stát otci klidně i v devadesáti. Je to sice pravda, ale má svá rizika.

Foto: Isifa/Thinkstock

Šance na dítě u ženy "končí" někdy po čtyřicítce, zato muži se mohou stát otci klidně i v  devadesáti. Je to sice pravda, ale má svá rizika. Mužům nad 45 let se častěji rodí děti s psychickými nemocemi a nižším IQ.

Prokázala to dosud největší studie, věnovaná vlivu věku otců na děti. Je založená na analýze údajů od milionů dětí, narozených během téměř 30 let ve Švédsku. Vyplynulo z ní, že děti starších otců mají výrazně vyšší riziko autismu, schizofrenie, bipolární poruchy (maniodepresivita) a poruchy pozornosti s hyperaktivitou.

Dvojnásobné riziko sebevraždy

"V minulosti se zájem vědců soustředil na vliv starších matek," řekl doktor Brian D ´Onofrio, který studii vedl. Je například známo, že čím je žena starší, tím více vzrůstá riziko, že se jí narodí dítě postižené Downovým syndromem.

Doporučujeme: Počet potratů roste. Mohou za to muži?

"Tato studie přispívá k rostoucímu počtu důkazů, že je nutné zohlednit i věk otce." Při analýze eliminovali vliv sociálního prostředí. Získaná data byla ta omračující, že šéf studie se pokoušel několik měsíců objevit ve svých výzkumech chybu nebo najít jiné vysvětlení. Nic takového se mu však nepodařilo.

Čísla jsou skutečně alarmující. U těchto dětí starších otců nad 45 let (průměrný věk byl 49 let) existuje

  • až 3,5x vyšší riziko autismu
  • 25x větší možnost vzniku bipolární poruchy
  • 13x vyšší riziko poruchy pozornosti s hyperaktivitou

Studie také ukázala u potomků starších otců zvýšené i dvakrát vyšší nebezpečí rozvoje závislosti, dvojnásobný počet sebevražd a a téměř stejně zvýšený počet studijních neúspěchů ve škole.

Starší otcové mají hloupější děti

Už před časem se ukázalo, že vyšší věk otců škodí také rozumovým schopnostem jejich dětí. Australská studie pod vedením neurologa Johna McGratha  odhalila, že děti starších otců si při inteligenčních testech prováděných v osmi měsících, čtyřech letech a znovu v sedmi letech vedly hůře, než synové mladších tatínků.

Podle profesora McGratha se sice nedá stanovit přesná věková hranice, u níž začíná snížení IQ, ale riziko prokazatelně roste úměrně tomu, čím starší byli otcové při narození dítěte - a samozřejmě při jeho početí. 

Zjištění tak opravila obecně přijímaný fakt, že dítě je tím chytřejší, čím starší jsou rodiče. Zdá se, že pozitivní vliv na IQ dítěte tak má pouze vyšší věk matky, zatímco stáří otce v době početí škodí. 

Čím to je?

Důvodem jsou zřejmě rozdíly v mužské a ženské reprodukční soustavě. Žena totiž přichází na svět s omezeným počtem vajíček, již předem uložených ve vaječnících. Všechna již předtím v lůně prožijí 22 dělení.

Ale spermatické buňky se však od okamžiku, kdy chlapec vstoupí do puberty, dělí každých 16 dní. Ve věku 20 let tak mužské zárodečné buňky mají za sebou již přibližně 150 cyklů dělení. Ve věku 50 let je to ale již 840 dělení.

Čím více takových cyklů podstoupí, tím je pravděpodobnější, že dojde k nežádoucím mutacím. Proto má pokročilejší věk otce  takový vliv - je pravděpodobnější, že dítě bude mít vrozenou některou fyzickou nebo neurologickou abnormalitu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co udělá stres s vaším tělem? Zestárnete o 10 let

Zásada zdravějšího grilování: Nezapomeňte na alkohol

Jak zaměstnat mozek: 7 dobrých rad i pro dr. Ratha

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama