reklama

15 % lidí bere léky na tlak zbytečně, tvrdí lékař

Víte, jaký máte tlak? Tak vysoký, že musíte brát léky? Opravdu? Třeba to tak vůbec není a vy jste na prášcích úplně zbytečně!

Foto: Isifa/Thinkstock

Víte, jaký máte tlak? Tak vysoký, že musíte brát léky? Opravdu? Třeba to tak vůbec není a vy patříte k těm, kdo jsou na prášcích úplně zbytečně.

Jde o druhou stranu mince, kdy o své chorobě neví údajně až čtvrtina lidí s vysokým tlakem. I tak ale v ČR trpí hyperzenzí zhruba 40 % lidí ve věku 25 až 64 let. U spousty jiných však může jít o omyl v diagnóze.

Doktor nekouše

Mnoho lidí však totiž trpí tzv. syndromem bílého pláště. Jde o stav, kdy u člověka v ordinaci dochází k zvýšení hodnot krevního tlaku. Hlavní příčinou bude zřejmě úzkost, kterou lidé pociťují při návštěvách lékaře. 

Vůbec přitom nepomáhá rozumové přesvědčování, že "to nebolí" ani že "pan doktor nekouše". Člověku se prostě zvýší tlak i rychlost srdečního tepu. Někdy se přidá i pocení, bledost, třes a nervozita - i když si jí třeba ani nejsme vědomi. Příčiny jsou totiž neprosto iracionální.

Doporučujeme: Téma: Jak snížit přírodně vysoký tlak?

Právě kvůli nim však mnoha lidem lékaři naměří o hodně vyšší hodnoty krevního tlaku, než skutečně mají. Takových pacientů, jimž jsou zbytečně předepisovány léky, může být až 15 % ze všech. Tvrdí to odborník na arteriální hypertenzi MUDr. Jan Peleška z Centra preventivní kardiologie III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice. Podle něj skutečně syndrom bílého pláště může tak výrazně zkreslovat statistiku.

Doma musíte mít méně

Doktor Peleška proto zdůrazňuje význam domácího měření tlaku. Hodnoty, naměřené v klidu domácho prostředí, by tak měly být pod 135/85 mm Hg. V ordinacích jsou doporučené hodnoty maximálně 140/90 mm Hg.

Z čeho ale vyoký tlak vlastně vzniká? Podle doktora Pelešky jde v 90 % případů hypertenze o kombinaci více faktorů, které ani všechny neznáme, respektive neznáme jejich podíl na hypertenzi u daného nemocného. Je proto potřeba dodržovat obecné zásady zdravého životního stylu - omezení soli, stresů, hmotnosti atd.

Kdy jde o důsledek jiných nemoci"

"Pokud nestačí režimová opatření, je třeba navíc podávat léky. V případě rychlého rozvoje a vysoké hodnoty krevního tlaku, máme podezření na tzv. sekundární hypertenzi, která tvoří zbylých 10 % případů hypertenze, tj. důsledek určitých chorob vyžadujících speciální vyšetření, nejlépe v tzv. Excelence centres," uvedl doktor Peleška v nedávném on-line rozhovoru pro náš web.  

Pokud patříte k lidem, kteří už nějaké to riziko mají, měli byste si tlak měřit co nejčastěji sami. V klidu známého prostředí naměřená čísla více vypovídají o skutečném zdravotním stavu.  Pravidelné měření umožňuje včas odhalit změny v kardiovaskulárním systému a předcházet tak rizikům vzniku infarktu a dalších nemocí.

Zásady správného měření

Před měřením krevního tlaku je třeba sedět v klidu několik minut v tiché místnosti a předtím půl hodiny vydržet bez kouření, jídla, kofeinu a tělesného cvičení. Pacient musí zůstat vsedě s podepřenými zády a paží. Je nutné se nehýbat a nemluvit, nohy by neměly být překřížené. 

  • Pro používání v domácnosti se doporučují klinicky ověřené digitální tlakoměry
  • Vždy je třeba měřit tlak krve třikrát s časovým intervalem 1-2 minut, řídíme se průměrem z druhého a třetího měření.
  • Měření krevního tlaku jsou vhodné ráno a večer ve stejnou hodinu, před užitím léků a vždy při potížích, které mohou vzniknout z vysokých hodnot tlaku krve. Častější měření je zbytečné.
  • Manžeta představuje důležitou součást tlakoměru a je třeba dbát na to, aby byla umístěna v úrovni srdce.
  • Používejte manžetu vhodnou pro váš obvod paže - širší nebo užší. Např. tlakoměry OMRON jsou vybaveny prodlouženou Intelli manžetou, která se přizpůsobí různým obvodům paží a zabrání tak chybám. A jsou vhodné i pro měření pro pacienty s arytmií.
  • Při prvním měření je vhodné změřit krevní tlak na obou pažích, aby se zjistil případný rozdíl při periferním postižení cév. Následně je vhodné měřit krevní tlak na paži na které  jsme naměřili vyšší hodnoty krevního tlaku.
  • U starších lidí, diabetiků a těch, kteří mívají sklon k nízkým hodnotám krevního tlaku je vhodné změřit krevní tlak i vestoje (v 1. a 5. minutě od postavení se), protože po postavení může krevní tlak nadměrně poklesnout 
  • Při měření krevního tlaku si všímáme i tepové frekvence- Jejíž optimální hodnota by měla být mezi 60 - 70/min.
  • Naměřené hodnoty si zapište - záznamník si můžete stáhnout i na stránkách www.krevnitlak.cz, poznamenejte si jej společně s užívanými léky, datem a časem měření.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

8 varovných příznaků, jimiž se předem hlásí infarkt

Mykózu mají i muži + další věci, co jste o ní nevěděli

Olizování od psa: Škodí, nebo léčí?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama