reklama

Tloušťka je nakažlivá. Přenáší ji viry s chřipkou

Obezita se dá chytit stejně jako chřipka a přenáší se kýcháním, kašláním nebo dotekem rukou. Tu převratnou teorii, starou pár let, nedávno podpořil Evropský kongres o obezitě.

Foto: Isifa/Thinkstock

Obezita se dá chytit stejně jako chřipka a přenáší se kýcháním, kašláním nebo dotekem rukou. Tu převratnou teorii, starou pár let, nedávno podpořil Evropský kongres o obezitě.

Nejde však o nějaký speciální virus tloušťky, ale o běžné adenoviry, které způsobují nemoci dýchacích cest a střevní chřipky. Podle nových průzkumů se jedná konkrétně o adenovirus AD 36, který způsobuje především kašel a nachlazení.

Tloustnutí i ze stejného množství jídla

Odborníky zaujal  fakt, že za posledních 30 let, kdy v celém světě roste epidemie obezity, se přesně shoduje s obdobím, kdy bylo objeveno působení AD 36. Výsledky studie pak dokázaly, že u obézních jedinců byl u více než třetiny všech případů v organismu identifikován právě adenovirus. Obezita by mohla být způsobena přítomností adenoviru až u 30% obézních osob. Mezi hubenými je přitom jeho nositelem jen 11%  lidí.

Doporučujeme: Téma : Obezita a tloustnutí 

Dokládaly to i testy, při kterých byl pokusným zvířatům do těla injekčně vpraven zmiňovaný virus. Zvířata po nějakém čase začala přibírat na váze, a to i za podmínek, kdy dostávala stále stejné množství potravy.

Podle výzkumu Pennington Biomedical Research Center v americké Louisianě se  virus se dostane do tukových buněk, které "naočkuje", aby ukládaly ještě více tuku, než jsou zvyklé. Zároveň prý také může za situaci, kdy se i další buňky v těle začnou přeměňovat na tukové. Podle profesora Nikhila Dhurandhara z uvedeného biomedicínského střediska adenoviry v těle způsobují rychlé pomnožování tukových buněk.

Tuk se člověka drží

"Víme teď už, že tento virus proniká do plic a šíří se do různých orgánů, jako jsou játra, ledviny, mozek a tuková tkáň. Když pronikne do tukové tkáně, množí se, tvoří více kopií sama sebe a v tomto procesu zvyšuje počet nových tukových buněk, což může vysvětlit, proč lidé nabírají tuk, když jsou infikováni tímto virem," tvrdil profesor Dhurandhar.

Náš tip: Jste zamilovaní? Pravděpodobně ztloustnete až o 6 kilo

Novější výzkum profesora Roberta Atkinsona zase naznačuje, že jakmile se člověk jednou dostane do stavu, kdy je skutečně obézní, všech těch tukových buněk, které se mu v těle utvořily, se už jen tak nezbaví

Znamená to, že komu příroda nadělila do genů skloň k obezitě a navíc se infikoval zmíněným adenovirem, nejsnáze a nejrychleji přibývají na váze. Každopádně jde o dobrý důvod k tomu, abychom se před chřipkou chránili co nejdůkladněji. Navíc tato nová zjištění ještě zhoršují před časem publikovanou zprávu amerických vědců, že obezita se šíří i jako sociální nákaza - pokud se stýkáte s lidmi s nadváhou, velmi pravděpodobně ztoustnete také.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jezte tučná jídla. Budete zdravější a zhubnete

Ze Slovenska si můžete přivézt malárii, tvrdí expert

Vražedné přilby: Schumimu nepomohla, pomůže vám?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama