reklama

Antikoncepci lze nahradit. Pomohou přírodní hormony

Proč berete antikoncepci? Zabránit nežádoucímu otěhotnění je sice hlavní důvod, ale rozhodně ne jediný. Pilulky také urovnávají menstruační cyklus, zlepšují pleť a působí preventivně proti karcinomu vaječníků. Jenže těchto účinků lze dosáhnout i jinak. Antikoncepci lze nahradit. Pomohou přírodní hormony

Foto: Isifa/Thinkstock

Proč berete antikoncepci? Zabránit nežádoucímu otěhotnění je sice hlavní důvod, ale rozhodně ne jediný. Pilulky také urovnávají menstruační cyklus, zlepšují pleť a působí preventivně proti karcinomu vaječníků. Jenže těchto účinků lze dosáhnout i jinak.

U nás užívá hormonální antikoncepci více než polovina žen v plodném věku, to znamená asi 1,3 milionu žen v rozmezí 15 až 49 let. Negativním účinkům často věnují jen malou pozornost. Často proto, že nevědí, jakým jiným způsobem vyřešit problémy, na které se pilulky rovněž nasazují. K těm patří nepravidelná menstruace, špatná pleť a akné, vysychání sliznic a premenstruační syndrom.

Jak omezit riziko HA?

V poslední době však právě zdravotní rizika začínají vyplouvat na povrch a rozdělují tak společnost na zastánce a odpůrce pilulek. "Pro ženy, které hormonální antikoncepci nemohou nebo nechtějí brát, existuje možnost přírodních přípravků s obsahem mateří kašičky, fytoestrogenů a vitaminu B6," říká gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.  

Zřejmě nejzávažnějším rizikem spojeným s dlouhodobým užíváním hormonální antikoncepce jsou tromboembolická onemocnění. Důvodem je obsah estrogenu v kombinovaných estrogen-gestagenních antikoncepčních pilulkách, který zvyšuje riziko trombózy či embolie. 

Doporučujeme: Téma: Antikoncepce a její vedlejší účinky

"V České republice žije přibližně 4 až 7 % lidí trpících takzvanou leidenskou mutací, která způsobuje vyšší riziko vzniku krevní sraženiny v žilách," upozorňuje doktor Turčan. 

Alternativa existuje

Existuje však celá řada dalších negativních účinků užívání hormonální antikoncepce, které sice přímo život neohrožují, ale působí problémy. Patří k nim například bolesti hlavy, napětí v prsou, nervozita nebo podrážděnost. Velmi nepříjemným efektem hormonální antikoncepce je možné zvýšení hmotnosti či výskyt pigmentových skvrn.

Vzácně může docházet k migrénám, zvracení nebo poruchám funkce jater. Proto by ženy, které prodělaly hepatitidu či jiné zánětlivé onemocnění jater, neměly hormonální antikoncepci užívat, dokud nebudou jejich jaterní testy zcela v normě. 

Přírodní prostředky mohou nahradit hormonální pilulky v případech nepravidelné menstruace nebo projevů premenstruačního syndromu.

Přírodně proti PMS

Tím trpí v pubertě 80 až 95 % dívek. Tento syndrom má fyzické projevy, kupříkladu bolesti podbřišku nebo otoky končetin, i psychické a emoční projevy, mezi něž se řadí zejména úzkosti či záchvaty pláče nebo vzteku. Tyto projevy pak u většiny dívek přetrvají až do dospělosti.

Roste tak počet žen, které užívají pilulky od velmi mladého věku až do dospělosti, přesněji řečeno do doby, kdy chtějí otěhotnět. Tyto ženy užívají antikoncepci bez přestání i 15 až 20 let! Stále více odborníků se domnívá, že tyto ženy může ohrožovat snížená plodnost.

Lepší pleť díky rostlinám

Řešení v podobě alternativních prostředků pomůže zvládnout jak nepravidelnou menstruaci, tak PMS. Stejně účinně dokáže také regulovat činnost mazových žláz a potlačovat tak projevy akné. Fytoestrogeny - rostlinné látky příbuzné ženským hormonům - mají také schopnosti snižovat tvorbu a hladinu mužských pohlavních hormonů. Kombinace mateří kašičky, fytoestrogenů a vitaminu B6 zároveň pomáhá bojovat i s nadměrným ochlupením. 

"Tyto přípravky, jako je třeba řada Sarapis, přispívají k regulaci hormonální aktivity i k udržení normálního stavu pokožky a sliznic. Navíc mají také schopnost snižovat únavu a vyčerpání," říká gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Po antikoncepci návrat k normálu trvá, říká lékařka

Endometrióza: Ničí život, ale dá se jí zbavit bylinami

Jak omladit přirození? Modelace genitálií bez operace

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama