reklama

Japonská encefalitida číhá v Thajsku i jinde

Stále víc Čechů tráví dovolenou v Asii. S tamní exotikou jsou spojené i exotické nemoci.

Foto: Isifa/Thinkstock

Stále víc Čechů tráví dovolenou v Asii. S tamní exotikou jsou spojené i exotické nemoci. Jednou z nich je japonská encefalitida, která se vyskytuje i mimo Japonsko a právě se o ní mluví jako o epidemii.

Vyskytuje se například i v tak oblíbených destinacích, jako je pro Čechy Indie, Thajsko nebo Indonésie, a dále na Filipínách, v Číně nebo v Koreji.  Třicet procent těžkých případů končí smrtí a asi polovina přeživších pacientů trpí trvalými následky v podobě doživotního neurologického postižení, jako jsou poruchy intelektu nebo obrna.

Riziko nákazy roste

V poslední době se tato nemoc objevuje už nejen na venkově, ale i ve velkých městech.  Dva případy japonské encefalitidy byly potvrzeny i u  obyvatel  Hongkongu.  Nebezpečná proto může i krátká pracovní cesta, nejen toulky v přírodě a pobyt u moře. Léčba této děsivé nemoci dosud nebyla objevena, jedinou ochranou je očkování.

Doporučujeme: Téma: Infekce a paraziti

U cizinců hrozí větší nebezpečí nákazy. Imunitní systém českých turistů je proti této chorobě bezbranný, protože se dříve s tímto onemocněním nemohli setkat. Neznámá je tato nemoc dokonce i pro mnohé lékaře, takže je dobré obrátit se na experty cestovní medicíny.

Původ a příznaky nemoci

Nemoc může začít horečkami a prudkými bolestmi břicha. Po uplynutí inkubační doby, která trvá čtyři až 16 dnů, se objevují horečky, ke kterým se po několika dnech přidají bolesti hlavy, zvracení a často prudké bolesti břicha. Až v polovině případů dojde k rozvoji deliria, křečí, někdy i těžkých duševních poruch. Onemocnění často končí smrtí, a to nejčastěji u dětí mladších 10 let a dospělých starších 65 let.

Původcem japonské encefalitidy je virus stejného rodu, jako jsou například viry středoevropské klíšťové encefalitidy nebo viry žluté zimnice. Přenáší jej komáři rodu Culex, kteří primárně sají krev na zdrojích infekce, což jsou prasata a vodní ptáci.O to důležitější je dobrá očkovací ochrana před touto infekcí, a to i pro děti.

Jediná registrovaná vakcína proti japonské encefalitidě v České republice je Ixiaro. V Evropské unii je registrovaná od roku 2009, Evropská komise schválila i podání dětem již od dvou měsíců věku. Očkování by mělo být zahájeno asi šest týdnů před cestou, aby bylo možné dokončit imunizaci včas.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Repelenty mohou škodit. 5 lepších prostředků na komáry

5 varovných příznaků mrtvice. Poznáte je?

Co dělá s tělem kofein: Pomáhá, nebo škodí?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama