reklama

Tahají z nás doktoři peníze? Pacienti jako zlatý důl

Teprve žaloba několika pacientů upozornila na fakt, že léčba nemocných kloubů vlastní krví není uznaná a povolená. Ani u nás, ani nikde jinde ve světě.Ještě horší je, že nefunguje.

Foto: Isifa/Thinkstock

Teprve žaloba několika pacientů upozornila na fakt, že léčba nemocných kloubů vlastní krví není uznaná a povolená. Ani u nás, ani nikde jinde ve světě. Ještě horší je, že nefunguje.

"Strašně mě bolely ruce a prsty z revma, a tak když mi nabídli léčbu kmenovými buňkami z mojí vlastní krve, moc jsem neváhala. Zrušila jsem dovolenou a peníze investovala do svého zdraví, jak jsem si myslela. Jenže mi to vůbec nepomohlo a nakonec jsem stejně skončila na kudle," vypráví 53 letá Alena. Další podobně postižení lidé se obrátili na soudy a dokonce i na Poslaneckou sněmovnu.

Kmenové buňky jsou léčbou, ale až pro budoucnost

Lékaři, kteří halasně nabízejí tento druh terapie často za desítky tisíc, přitom musejí vědět, že jde o nevyzkoušený postup. V ČR zatím Státní ústav pro kontrolu léčiv povolil pouze v sedmi případech pro tzv. klinické hodnocení.  Zbytek - stovky a tisíce případů - jsou jen taháním peněz z kapes pacientů.

Doporučujeme: Téma: Klouby a kmenové buňky

"Kmenové buňky jsou léčbou budoucnosti. Ale tento postup zatím není důkladně otestován a nemá ani vědecky doložené výsledky," připomíná revmatoložka MUDr. Dea Holotíková. Sama se v praxi setkává s žádostmi o tuto léčbu bolavých kloubů, ale svým pacientům ji nenabízí.

Zadarmo, nebo za desítky tisíc?

Podobný případ je i tak často nabízené a prosazované uchování pupečníku po porodu. Ovlivněné maminky si myslí, že dělají pro své miminko to nejlepší, ale obvykle se nedozvědí, že pokud dítě onemocní, jeho buňky z pupečníku se použít nedají. Jsou totiž také nemocné.

Navíc se hodí jen pro velmi malé procento nemocí. Kmenové buňky z pupečníku mohou pomoci jen například u nemocného sourozence, například pro obnovení tvorby krve po chemoterapii. To ale jde i jinak - využitím pupečníkové krve, darované do centrální krevní banky, což je zadarmo. V případě uchování pupečníku však zaplatíte asi 20 tisíc korun hned a pak další tisíce po celou dobu uložení v mrazu.

Céčko i neplodnost

Podobně nevyzkoušenou - a nepovolenou - léčbou jsou infuze vitamínu C.  Mají údajně schopnost pomáhat i při rakovině, dokonce i ve zdánlivě beznadějných případech. Pacienti tak rádi zaplatí i 60 tisíc korun, aniž by existovaly přesvědčivé vědecké důkazy a studie, že tento postup je skutečně účinný.

Poněkud jiným případem je léčba neplodnosti. Je schválená, vyzkoušená a skutečně přináší výsledky. Desítky tisíc lidí jenom v ČR by bez ní neměli ve svém životě to nejcennější, co může být - vlastní dítě. Jenže i tady je háček.

Jaké následky má hormonální bouře, kterou při stimulaci hormonů tělo ženy prochází? To dosud nikdo neví. Mnozí odborníci varují, že výskyt rakoviny prsu a vaječníků u stále mladších ročníků může mít právě tento důvod. Přímo však dosud vystoupit nechtějí. Přitom léčba neplodnosti, kterou si velké procento lidí musí samo platit, je v dnešní době pro kliniky doslova zlatým dolem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Injekce vlastní krve vyléčí bolest i zranění

5 varovných příznaků mrtvice. Poznáte je?

Co dělá s tělem kofein: Pomáhá, nebo škodí?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama