reklama

Kde jsou lidé nejšťastnější? Češi opět klesli

Kde jsou na světě lidé nejšťastnější a proč tomu tak je? Stav zvaný štěstí zkoumají vědci z mnoha různých úhlů a přesto pořád vychází totéž!

Foto: Isifa/Thinkstock

Nejšťastnější státy podle OSN

1. Dánsko

2. Norsko

3. Švýcarsko

4. Nizozemsko

5. Švédsko

6. Kanada

7. Finsko

8. Rakousko

9. Island

10. Austrálie

Kde jsou na světě lidé nejšťastnější a proč tomu tak je? Stav zvaný štěstí zkoumají vědci z mnoha různých úhlů a přesto pořád vychází totéž!

Nejšťastnější zemí na světě je Dánsko, nejméně šťastní jsou obyvatelé afrického Toga. Česko je v žebříčku štěstí na 39. místě ze 156 států. Vyplývá to ze studie nazvané Zpráva o štěstí ve světě, kterou pro OSN vypracovala Columbijská univerzita v New Yorku.

V čem to jenom je?

Ke stejnému výsledku - nejvíc pociťují štěstí obyvatelé Dánského království  - mnohokrát dospěla i  Evropská komise, která sleduje stav štěstí na našem kontinentu už od 70. let minulého století. Za šťastné se označilo neuvěřitelných 96 % Dánů!  Proti předchozímu průzkumu z roku 2005 se Češi opět mírně propadli.  Zatímco v prvním Dánsku činil průměrný index štěstí 7,7, v Česku na 39. místě to bylo 6,3 a v posledním Togu 2,9.

Doporučujeme: Přesný návod na štěstí: Použijte ho!

My v ČR víme, že štěstí je jen muška zlatá, vědci tvrdí, že jde o souhrn faktorů, jako je bohatství země, délka života, korupce, svoboda rozhodování, štědrost spoluobčanů a existence někoho blízkého, o koho je možné se opřít. Do hry podle kritérií uvedených výzkumů vstupuje také zdraví, tolerance, sepětí s přírodou a ano, také peníze. Šťastní Dánové také nejčastějí uvádějí jako podmínku spokojenosti - lásku.

Za vším hledej dědičnost

To ale vědcům nestačilo jako vysvětlení, proč se se na nejvyšších příčkách žebříčku "štěstomíry" neustále objevují Skandinávci. A po  důkladném zkoumání došli k názoru, že za vším jsou opět geny.

Studie z britské University of Warwick srovnali 143 zemí a dospěli k názoru, že důvodem rozdílů ve vnímání skutečnosti je genetická výbava. Tedy že pocit štěstí nebo naopak rozladěnosti je vrozený.

Za úsměv na rtech tak Dánové vděčí genu 5-HTTLPR. Jde o neurotransmiter, tedy nervový přenašeč, který ovlivňuje hladinu serotoninu v mozku. Serotonin, zvaný právě hormon štěstí, se vyskytuje ve dvou formách: s delší či kratší alelou (to je forma genu).

Štěstí podle bydliště

Kratší forma, kdy je ho v nervových spojích méně a také se z nich snadněji vytrácí, pak naznačuje náchylnost k depresím,úzkosti a pochmurné náladě. Pokud má člověk serotoninu v mozku dostatek,  bývá optimistický a vidí svět růžověji.

Právě tento gen 5-HTTLPR ve své delší formě mají Dánové v nevětší míře, zatímco v dalších 30 zemích světě, které tým vědců pod vedením Eugenia Prota a Andrewa Oswalda z Warwicku zkoumal, převládají jedinci s krátkou alelou.

Znamená to, že bydliště hraje menší roli ve štěstí než původ. Potvrzují to i statistické údaje z USA, kde vedle sebe žijí potomci různých národností. Hodnocení vlastní situace a pocit spokojenosti  se u nich podle průzkumu odvíjí podle jejich kořenů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Po dovolené: Jak se nenechat semlít v práci

Jak se zabít v autě: 4 věci, co zvyšují nebezpečí

Tahají z nás doktoři peníze? Pacienti jako zlatý důl

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama