reklama

Rakovinu plic odhalí dech už v počátcích

Vyhlídky na uzdravení při rakovině plic závisí na tom, jak rychle se na nemoc přijde. Nepodceňujte první příznaky!

Foto: Isifa/Thinkstock

Rakovina plic je nejčastějším nádorovým onemocněním českých mužů, její výskyt se ale zvyšuje i u žen. Prognóza nemoci závisí zejména na časné diagnóze.

Proto byl vyvinut nový test, který rakovinu plic odhalí jednoduše a  velmi rychle - z dechu. Tento test odhalí nemoc ještě dřív, než se začne opravdu projevovat!

Bezbolestná zkouška

Dýchací test je neinvazivní metodou, jak odhalit časná stadia rakoviny plic. Lékaři v americké Louisianě ho vyzkoušeli na 150 pacientech s podezřením na nádorové onemocněním a na 85 zdravých, "kontrolních" jedincích.

Doporučujeme:  Téma: Plíce a kouření

Jak metoda funguje? Vydechovaný vzduch přechází přes speciální mikročip, který detekuje jeho chemické složení. Dech u pacienta se zhoubným nádorem se liší od toho s benigním či žádným nálezem. Zatím jsou známy čtyři různé chemické molekuly, které rakovinu plic potvrzují.

Výsledky testu byly velmi působivé:

  • U pacientů se všemi 4 molekulami byla rakovina plic přítomná ve 100 % případů
  • U lidí se 3 až 4 molekulami v dechu byla potvrzena v 95 %
  • Přítomnost 2 molekul signalizovala rakovinu plic u 2/3 pacientů
  • Nepřítomnost těchto látek v dechu předpokládala zdravého jedince, což se potvrdilo v 80 % případů. Molekuly vymizely i u pacientů, kterým byl zhoubný nádor odoperován

Šetrné metody na vzestupu

Diagnóza rakoviny plic je v mnoha případech vázaná na chirurgický zákrok, při kterém je odebrána podezřelá tkáň a následně je proveden její histologický rozbor. Operace je ale vždy spojena s nebezpečím komplikací. Proto se lékaři snaží o vývoj co nejméně invazivních metod - dýchací test je jednou z nich.

Rozbor dechu byl předmětem výzkumů i dalších amerických klinik. Některé se soustředí na chemické sloučeniny, jako lékaři v Louisianě, jiné odhalily v dechu známky DNA nádorových buněk. Další možností je například CT vyšetření, které je podrobnější než samotný rentgen hrudníku. Podle studií snižuje preventivní CT vyšetření těžkých kuřáků riziko smrti až o 20 %.

(jez)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4 příznaky rakoviny plic: Jak se pozná, že ji máte

Odpady a jedy: Granule vedou k rakovině psů a koček

Nový selfie hit: Mangina = muži s vaginou

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama