reklama

Kouření způsobuje i rakovinu močového měchýře

Toto spojení by vás nejspíš nenapadlo, ale nádor na močovém měchýři je druhým typem rakoviny nejvíce souvisejícím s kouřením.

Foto: Isifa/Thinkstock

Toto spojení by vás nejspíš nenapadlo, ale nádor na močovém měchýři je druhým typem rakoviny, který nejvíce souvisí s kouřením.

Kouření si obvykle spojujeme s hrozbou rakoviny plic. Smutnou pravdou však je, že téměř stejně často způsobuje také rakovinu močového měchýře.

Muži v ohrožení

Jde o poměrně časté onemocnění -  každý rok přibude v ČR přibližně 2000 nových případů. Muži onemocní třikrát častěji než ženy. Vědecky a statisticky potvrzenou pravdou je: hlavním rizikovým faktorem je kouření, a dědičnost zde naopak hraje minimální roli.

Přibližně 65 procent všech případů tohoto onemocnění u mužů je vyvoláno cigaretovým kouřem a kuřáci mají až čtyřikrát vyšší riziko onemocnění než nekuřáci. Nejčastějším projevem onemocnění je krev v moči. Tento příznak by neměl být podceňován a měl by vás okamžitě přimět vyhledat lékaře.

Doporučujeme: Téma:  Rakovina, její rizika a léčba

Ohroženi pak nejsou jen sami kuřáci, ale i lidé v jejich okolí, protože i pasivní kouření může vyvolat vznik rakoviny močového měchýře. Dobrou zprávou pak je, že po odvyknutí kouření riziko onemocnění každý rok klesá. Už za čtyři roky poklesne dokonce o 40 procent.

Signál: krev v moči

"Kouření může za přibližně třetinu všech případů tohoto onemocnění u žen a více než polovinu všech případů u mužů. Kuřáci mají také častěji agresivnější typy nádorů než nekuřáci, onemocnění má horší prognózu a vyšší riziko opakování. Riziko onemocnění stoupá s počtem vykouřených cigaret," říká Prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., předseda České urologické společnosti.

Pacient by měl v případě nálezu krve v moči vyhledat urologa, zvláště to platí pro situace, kdy není krev v moči doprovázena jinými příznaky, jako je bolest při močení. Nejlepší je však onemocnění předcházet, v případě rakoviny močového měchýře je klíčové nekouřit.

"Krev v moči je nejčastější příznak rakoviny močového měchýře a její přítomnost v moči nemusí být doprovázena bolestí ani dalšími příznaky. Krví zbarvená moč by tak měla být jasným signálem k návštěvě urologa," připomíná MUDr. Jana Horáková z Urologického oddělení nemocnice v Českých Budějovicích.

Bolest nevaruje

Množství krve, které se objeví v moči, je různé. Může se jednat o drobné krvácení pozorovatelné jen mikroskopem nebo i větší množství krve. Onemocnění může být provázeno výjimečně i bolestí při močení nebo častým nutkáním na močení, příznaky tak mohou být podobné jako při zánětu močového měchýře nebo močové trubice. V pokročilých stádiích onemocnění může být nádor měchýře také hmatatelný v podbřišku.

V léčbě rakoviny močového měchýře existuje moderní a efektivní léčba, podmínkou však je včasná diagnóza onemocnění.  Díky moderním metodám diagnostiky a léčby je většina případů onemocnění úspěšně vyléčena, zejména pokud se jedná o takzvaný povrchový nádor, který neprorůstá do hlubších vrstev stěny močového měchýře. Tyto nádory lze obvykle vyléčit endoskopickou cestou, pacienti však musí být sledováni i po ukončení léčby, protože existuje riziko, že se onemocnění vrátí. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nemocné ledviny se hlásí svěděním, varuje lékařka

Nesnášíte mléko? Poradíme, jak se s tím vyrovnat

Menstruaci ovlivňuje 12 věcí: Stres i ostatní ženy

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama