reklama

Můžu se probudit během operace z narkózy?

Probrat se z narkózy pod nožem chirurga? Splněná noční můra. Jak často se to stává?

Foto: Isifa/Thinkstock

Představte si to. Jste pevně připoutáni, ale i kdybyste nebyli, stejně vás tělo neposlechne. Nemůžete se hnout ani křičet, v krku máte zasunutou trubici, která vás dusí. Vnímáte jen děsivou oslepující bolest, jak vám skalpel zajíždí hluboko do těla ... 

Může se pacient probudit z narkózy už během operace? Oblíbená situace z hororu je častým tématem "urban legends" - příběhů, kterými se lidé rádi děsí. Je jich plný internet, většinou v angličtině. Z českých pacientů se dosud žádný o tak hrůzný zážitek nepodělil. Budete první právě vy?

Oběti anestezie

Snad nejznámější je případ Američanky Carol Weihrer, které musela podstoupit kvůli nemoci vynětí oka. Během narkózy se ale probudila a všechno vnímala. "Je na to potřeba velká síla vytáhnout oko z důlku. Cítila jsem opravdu velmi silný a nepříjemný tah," vyprávěla Carol. Přesně si vzpomínala i na hudbu, která hrála na operačním sále, i na tíhu nástrojů, které jí lékaři odkládali během výkonu na hrudník. Také si vybavuje dusivý pocit v krku, jak měla do plic zavedený dýchací přístroj. Na základě svých zážitků sepsala studii s názvem Oběti anestezie.

Doporučujeme: Téma: Operace a nemocnice 

Nemělo by se to stávat, ale přesto se to občas přece jenom stane. Britská Královská kolej anesteziologů a Asociace anesteziologů Velké Británie a Irska nedávno uspořádaly dosud nejrozsáhlejší výzkum tohoto fenoménu na světě. Studie ukázala, že takovýto případ se stává jednou za 19 000 operací - dřívější práce hovořily o výskytu jednou za 500 operací.

Bolest není to nejhorší

Není to tedy nijak často, ale když už k něčemu takovému dojde, bolest není to nejhorší, co pacienti zakoušejí. "Bolest je něčím, čemu rozumějí, ale jen stěží si můžeme představit, jaké je být paralyzován," upozorňuje šéf výzkumníků Jaideep Pandit z nemocnice Oxford University Hospitals. "Mají pocit, že jsou pohřbeni zaživa," uvedl doslova.

Pacienti si mnohem víc než bolest pamatovali paniku, která vzniká, protože jsou paralyzováni, nemohou se pohnout a děsí je pocit, že se udusí. Jedinou útěchou může být zjištění, že většina - 51 % - těchto předčasných probuzení z narkózy - se odehrála ještě před začátkem chirurgického zákroku nebo až při jeho ukončení, i když stále ještě na operačním stole.

V tu chvíli by měl zasáhnout anesteziolog. Měl by pečlivě sleduje bdělost a citlivost pacienta a po celou dobu výkonu udržovat narkózu na dostatečně hluboké úrovni. Začne-li se přece jenom pacient probírat, není problém zvýšit dávku anestetika podávaného do žíly nebo vdechováním.

Řešení není úplně jasné

Při celkové narkóze dostane pacient hypnotizující látku nejprve do žíly. Pak dostane další látku, díky níž povolí svalstvo. Látky na uvolnění svalů ale pacient může dostat až tehdy, když už spí, nikdy to nesmí být obráceně. Teprve pak se pacient připojí na umělé dýchání, kdy se mu ústy zavede do dýchacích cest trubice.

Část odborníků soudí, že by bylo vhodné dávat dávky anestetik dostatečně silné, aby zabránily spontánním pohybům, ale slabé natolik, aby se pacient mohl pohnout, kdyby se probral. Takové dávkování ale není vždycky možné. Jiní doporučují sledovat mozkovou aktivitu pomocí elektrod na hlavě pacienta. Jenže jejich záznamy lze někdy jen obtížné interpretovat správně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jsme v nemocnici v bezpečí?

6 nejhorších věcí pro vaše uši: Tyčinky a bazén

Strach z kastrace: Jak zůstat mužem při nádoru prostaty

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama