reklama

6 tipů proti úniku moči. Nestyďte se s tím něco dělat!

Potkává ženy v jakémkoliv věku i některé muže. Za učurávání neboli inkontinenci se většina žen stydí a své potíže nijak neřeší. To je ale velká chyba!

Foto: Isifa/Thinkstock

Potkává ženy v jakémkoliv věku i některé muže. Za učurávání neboli inkontinenci se většina žen stydí a své potíže  nijak neřeší. To je ale velká chyba!

Ženy, které tímto problémem trpí dvakrát více než muži, si často myslí, že jediným řešením je operace nebo polykání prášků. Máme pro vás několik tipů, jak s potížemi bojovat i bez nich.

Úspěšnost až 70 procent

"Nechtěným únikem moči trpí pacienti z různých důvodů, například i ženy v souvislosti s porodem," upozornil Doc. MUDr. Roman Zachoval, PhD., primář urologického oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze. Často se trápí, snaží se věc zatajit, ale přesto pociťují negativní vliv na sebevědomí a psychickou pohodu.

Neovladatelný samovolný únik moči znamená velký společenský, sociální i hygienický problém. Pouze necelých 40 procent lidí se svěří lékaři s tím, že trpí únikem moči. Vyplynulo to z průzkumů mezinárodní organizace International Continence Society.

Doporučujeme: Téma:  Inkontinence a problémy s močovými cestami

Úspěšnost zbavení se inkontinence bez lékařského zásahu je až 70 procent. Zhruba třetina žen se bohužel problémů úniku moči nezbaví. Avšak i tu této skupiny žen se dají obtíže s těžkou inkontinencí zmenšit na stupeň lehké inkontinence, což je pro většinu velmi pozitivní a určitě to stojí za to. Neberte své obtíže s únikem moči jako hotovou věc, postavte se jim. Tady jsou tipy:

Bylinky i pomůcky

1. Vyzkoušejte bylinky. Jako potravinové doplňky jsou na tento druh problémů výborné například tablety Feminhelp, které obsahují kombinaci extraktů ze semen dýně a sóji, extrakt z kopřivy, dále prášek ze šťávy brusinek a vitaminy D a B12. Známá rakouská bylinářka Marie Treben radila na posílení svěrače močového měchýře popíjení čaje z kokošky pastuší tobolky. Studie také potvrzují účinnost extraktu ze semen tykve obecné (Cucurbita Pepo). Spolu s dalšími přírodními látkami (přeslička, len, hořčík a vitamíny D, C) ho najdete v první nehormonální tabletce Incovenal comfort. Snižuje počet inkontinenčních epizod až o 80 %!

2. To, že bychom měli dodržovat správný pitný režim, nám maminka říkala už od malička. I ve starším věku, kdy přicházejí potíže s inkontinencí, je nutné tekutiny pravidelně doplňovat a v žádném případě moč nezadržovat. 

3. Pokuste se z jídelníčku vyřadit alkohol a kávu. Tekutiny, které obsahují kofein, nebo alkohol, dráždí močový měchýř a mohou tedy inkontinenci zbytečně zhoršovat. 

4. Nebojte se spolehnout na komfortní inkontinenční pomůcky, například vložky Seni Lady Normal, které jsou anatomicky tvarované a díky speciální struktuře mají mnohem vyšší savost než klasické hygienické vložky. Novinka - plenkové kalhoty TENA Slip s ConfioAirTM se vyznačují mimořádnou prodyšností.

Léčba pohybem - nejúčinnější na všechno

5. Speciální cviky fungují! Účinným cvikem na tento druh obtíží je posilování pánevního dna, konkrétně svalů v oblasti močového měchýře, pomocí Kegelových cviků. Jednoduchý cvik, který můžete provádět i při jízdě v hromadném dopravním prostředku, spočívá v rytmickém zatínání svalstva a následném uvolňování. Tím dochází ke zpevňování svalů kolem močového měchýře. Efektivním posilováním může být také klasická gymnastika, pilates či jóga.

6. Nepříjemné inkontinenci se můžete postavit také pomocí sportu. Sport je pro ženy a jejich postavu nesmírně důležitý. Užijete si s ním mnoho zábavy, relaxu, zbavíte se stresu, budete hubnout a při správně vybraném cvičení zabojujete také proti úniku moči. Nejpodstatnější je posílit pánevní dno, konkrétně svaly v oblasti močového měchýře.

Jumping je cvičení, složené z malých dynamických poskoků, rychlých sprintů a balancování na pružném výpletu trampolínky, při kterém zapojíte svaly, které jinde než u balančního cvičení neposílíte. Skákáním na trampolínce posilujte celé tělo uvnitř i vně. Posilujete především pánevní dno, proto se může stát, že během cvičení několikrát odběhnete na toaletu. To však není žádná ostuda, ale naprosto normální jev.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak posílit panevní dno? Zkuste Venušiny kuličky

Lence selhaly ledviny, přesto obletěla celý svět

Léky bez chemie? Zkuste alternativu. Dokud to jde

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama