reklama

Neobvyklé způsoby, jak přestat kouřit. Zkuste to taky!

Zkuste to od Nového roku jinak. Třeba to půjde!

Foto: Isifa/Thinkstock

Chystáte se v novém roce zatočit se starými zlozvyky? Fantazii se meze nekladou.

Vyzkoušeli jste všechny běžné metody odvykání kouření? Dostatek spánku, zdravá strava ani pravidelný pohyb ale stále nezahání neodbytnou touhu po cigaretě? Zbavit se nikotinového zlozvyku někdy připomíná peklo, které nemá konce. Nevzdávejte se, k zdravějšímu životu mohou vést i neobvyklé cesty. Fantazii se totiž meze nekladou.

Staňte se vzorným rodičem

Žádná motivace není dostatečně silná, aby vás donutila jednou provždy odhodit cigaretu? Pokud vás nenaplňuje vidina zdravějšího života a ušetřených peněz, možná by vám mohla pomoci role vzorného rodiče. Je statisticky dokázáno, že děti kuřáků také často podlehnou nikotinové závislosti.

Doporučujeme:  E-cigarety mohou zvyšovat závislost, varuje odbornice

Možná si říkáte, že kouření je jen a jen váš zlozvyk, který nikomu jinému neubližuje. Situace se však radikálně mění, když začne kouřit i váš potomek. Poslání každého rodiče je přeci být vzorem pro své dítě, chránit ho před nebezpečím a vtisknout mu zdravé návyky. Není pochyb, že cesta odvykání je trnitá. Avšak cíl v podobě zdraví vlastních dětí je možná úplně ten nejdůležitější.

Odvykání jako pracovní úkol

Majitel reklamní agentury na Manhattanu nemohl vystát své zaměstnance, kouřící před jeho firmou. Navrhl jim, že za každý den bez cigaret dostanou pět dolarů. Pokud jejich odvykání bude úspěšné, peníze jim za šest měsíců vyplatí. Vidina peněžní odměny opravdu pomohla velké části zaměstnanců s kouřením skoncovat.

Jak ale později přiznali, s úspěšným bojem proti cigaretám jim pomohla spíše kolektivní spolupráce. Nikdo z pracovníků nekouřil a navzájem si pomáhali překonat těžké chvíle. Pokud máte obdobně smýšlející kolegy či kamarády, zkuste jim navrhnout odvykání jako součást týmové práce. Odměnou za úspěch mohou být peníze anebo například společný výlet.

Neobvyklé strategie

Mladá žena žijící v New Yorku vyhrála boj s nikotinem pomocí vitaminových kapek a mantry. Nikotinové náplasti i žvýkačky jí nepomohly. Vyzkoušela proto radu z internetového fóra a pokaždé, když ji popadla chuť na cigaretu, pomalu přeříkávala motivační citáty. Myslela si, že je to šílený nápad, avšak kouzlo mantry jí pomohlo překonat kritické období prvních týdnů.

Mladý muž z Atlanty zvolil trochu jinou cestu. Při každém nutkavém pomyšlení na cigaretu nazul běžecké boty a vydal se na trať. Jak sám řekl, po určité době už nebyl závislý na nikotinu, ale na běhání.

Robert Brown přestal kouřit díky výcviku amerického námořnictva. Zjistil, že přestat kouřit není tak obtížné, jak se na první pohled zdá. Tvrdý armádní výcvik mu pomohl se sebekontrolou, která je při odvykání nesmírně důležitá. Nyní je ředitelem internetového portálu pro odvykání kouření a každý den pomáhá ostatním zbavit se jejich zlozvyku.

Musíte si věřit!

Podle výzkumů vyplývá, že vůbec nezáleží na metodě odvykání. Důležité je, abyste věřili v úspěšný konec. Při léčbě závislosti na nikotinu se tak nemusíte držet v zajetých kolejích.

Naopak můžete si zvolit vlastní, originální cestu, která bude dostatečnou motivací pro definitivní odložení cigaret. A je úplně jedno, zda se jedná o zdraví vašich potomků, vidinu peněžního výdělku, či naplnění tajných životních přání.

(holi)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ženy versus muži: Kdo je úspěšnější v odvykání kouření

Bolestivý zánět dásní: Čistit, nebo ne?

Co zbaví bolesti každá záda: Vyberte si postup sami

  

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama