reklama

Zánět střev? Viníkem je nejspíš vaše sprcha

Ve vodovodu sídlí zrádná bakterie.

Foto: Isifa/Thinkstock

Zánět střev - Crohnova choroba - je na postupu. Za posledních 10 let počet případů dramaticky vzrostl téměř o polovinu!

Britští vědci přicházejí se šokující hypotézou. Podle nich v každé desáté koupelně číhá bakterie, která může být zodpovědná za rozvoj Crohnovy choroby. Nebezpečný mikrob osidluje především sprchová zařízení a nákaza se pak šíří infikovanou vodou.

Skrytá hrozba

Podle nového výzkumu Lancasterské univerzity se v každém desátém sprchovém zařízení v Británii skrývá bakterie Mycobacterium paratuberculosis. Jde o původce Johnovy nemoci neboli paratuberkulózy u krav, koz a ovcí. Bakterie je už nějakou dobu podezřívána také z rozvoje Crohnovy choroby u lidí.

Doporučujeme:  I s vývodem ze střev můžete být sexy? Tady je důkaz!

Pro tuto domněnku svědčí i fakt, že Johnova nemoc a Crohnova choroba jsou velmi podobná onemocnění. Velká část případů Crohnovy choroby totiž začíná zánětem dýchacích cest a plic. Teprve potom dochází k rozvoji typického postižení zažívacího traktu.

Nákaza vdechnutím

K přenosu nákazy ve sprše dochází poměrně jednoduše. Mykobakterie vytváří ve sprchách takzvaný biofilm, který se proudem vody smývá. Mikroorganismy se tímto způsobem dostávají do vodních kapek. Při sprchování pak může dojít k vdechnutí bakterií a u vnímavých jedinců může infekce vyvolat rozvoj Crohnovy choroby.

Nákaza prostřednictvím vodovodních zařízení přitom není žádnou novinkou. Obdobně se šíří infekce jiným druhem bakterií, které způsobují takzvanou legionářskou nemoc. Jedná se o horečnaté onemocnění postihující hlavně dýchací cesty. K jeho vzniku jsou náchylnější především lidé s poruchami imunity.

Sprchování bezpečně

Pro bezpečné sprchování doporučují lékaři sprchu spustit na krátkou dobu ještě předtím, než ji začnete používat. Opatření je důležité především u sprchových zařízení, která nebyla delší dobu v provozu. V opačném případě hrozí riziko vdechnutí mykobakterií.

Jestli však bakterie skutečně stojí za rozvojem Crohnovy choroby, to je otázka pro další výzkumy, které by tuto teorii jednoznačně potvrdily. Jedno je ale jisté už teď. Podezřelé mikroorganismy se mohou nacházet ve vodních tocích i v našich koupelnách.

Další zdroj infekce

Přítomnost mykobakterií byla zaznamenána také v britských řekách, a to v hospodářských oblastech, kde se nacházejí nakažená zvířata. Bakterie se touto cestou pravděpodobně dostávají skrze vodovody až do domácností. Vědci naměřili vysokou koncentraci bakterií v řece Taff, protékající městem Cardiff. Právě v tomto městě existují skupiny jedinců s Crohnovou chorobou, u nichž se předpokládá, že se nakazily vdechováním vodních par z řeky.

(holi)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Transplantace fekálií: Kdy pomůže sdílení stolice?

Paměť není totéž co inteligence, říká memo-rekordmanka

Zaklapávání budíku škodí. Víc, než tušíte

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama