reklama

Mají muži čurat vsedě? A ženy vstoje? Svět naruby

Bitva, zda má být záchodové prkénko nahoře nebo dole, nikdy neskončí. Zvlášť teď, kdy se role mužů a žen mohou klidně obrátit.

Foto: Isifa/Thinkstock

Bitva, zda má být záchodové prkénko nahoře nebo dole, nikdy neskončí. Zvlášť teď, kdy se role mužů a žen mohou klidně obrátit.    

Evropou obchází strašidlo pánského močení vsedě. Ve Švédsku se tento převratný nápad dostal dokonce do projednávání parlamentu, v Německu se zdravotnická osvěta snaží muže přesvědčit k sezení při "malé" už několik let. Na některých veřejných WC je čurání ve stoje přímo zakázáno.

Výplod feministek?

I letmý pohled na český internet prozradí, že našim mužům tento postoj (doslova) úplně cizí není. Stojících je však drtivá většina. Na nápad se při čurání posadit obvykle zuřivě reagují  jako na třeštění militantních feministek, které se snaží muže obrazně vykastrovat a připravit je o poslední zbytky mužných práv a ctí.

Doporučujeme: Veřejné WC: Co tam chytíte a jak se tomu vyhnout?

Jde doopravdy o zásadní historickou společenskou změnu, nebo o praktické řešení, které víc odpovídá potřebám 21. století? Jinými slovy, mají muži čurat vstoje, protože je to tak fyzicky přirozené, nebo je to jen zvyk? U některých přírodních národů muži močí vsedě úplně běžně a nikoho by nenapadlo brát to jako útok na jejich důstojnost.

Čistota především

Před pár dny  soud v Düsseldorfu rozhodl, že není možné nutit muže při potřebě k sezení aspoň doma, protože močení vstoje je součástí kulturní normy. V uvedené soudní při šlo původně o zničenou mramorovou podlahu, jíž moč skutečně poškozuje. Majitelka bytu žalovala nájemníka, že si nedal říct i přes opakované výzvy a svým konáním luxusní podlahu kyselinou močovou prostě poleptal. I když jinak uznal nájemníkovo právo rozhodnout se podle svého, tohle soud potvrdil.

Takže vážně: minimálně argument hygieny pro pánské čurání vsedě nelze odbýt jen jako bláznivý nápad. Většina mužů se totiž při močení vstoje netrefí jenom do mísy. Kapky plné bakterií na zemi, na míse a na prkénku jsou prostě realitou, kterou je nutné neustále uklízet, jak z osobní zkušenosti (na kolenou) ví i většina českých žen.

Co říkají muži?

Na pánském webu Askmen.com. jsme k tomu našli pár dalších argumentů od samotných mužů: 

  • Trůn se záchodu neříká nadarmo. Sedí se tam báječně!
  • Při ranní erekci je první vyčurání snazší.
  • Nemusím mířit, prostě se jen uvolním.
  • Pokud toho máte na WC k vyřízení víc, už sedíte.
  • Nemusíte ukazovat zadek!
  • Když jsem si začal uklízet sám, ocenil jsem menší rozstřel. Znamená to čistší podlahu, prkénko i mísu.

Zrádný pouštní vítr

Ze zdravotního hlediska se lépe vyprazdňuje vsedě, především mužům se zvětšenou prostatou. Víc zapojují lis břišních svalů a důkladněji tak vyprázdní močový měchýř. Na druhou stranu někdy odborníci připomínají častější výskyt ledvinových kamenů u nomádských kmenů v Africe, kde muži kvůli pouštnímu větru močí vsedě, jak uvádí například poradna na webu zdravotní pojišťovny ČPZP. Dlouhá močová trubice se tak nemusí vždy zcela vyprázdnit a zbytky moči v ní krystalizují. Ovšem to může způsobit i malý příjem tekutin z nedostatku vody, který je v těchto oblastech typický.

Znáte čurokap?

Rozumné tak zřejmě bude nedělat ze sporu vsedě (vstoje) vědu a řídit se spíš praktickým hlediskem, které je u každého jiné. Právě tak, jak je tomu u močení žen vstoje.

Tuto "techniku" používá asi každá žena, pokud si to stav zařízení, zejména toho veřejného, vyžaduje. Ovšem před pár lety se k tomu objevila i zajímavá pomůcka, trefně česky nazvaná čurokap. V podstatě jde o plastový žlábek, který se přiloží a umožní odvod proudu moči. Praktické použití vyplývá z toho, že pomůcka vznikla pro potřeby žen v armádě, kde se klasické přidřepnutí nemusí vyplatit. Odtud se pak čurokap rozšířil do oblasti outdoorových sportů a třeba i na masové festivaly. Ale i tak způsobuje vášně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Víte, jak chodit na WC? Naučíme vás to!

Léky, které škodí. Vedlejší účinky běžných medikamentů

Mléko jen pro děti: Čím a proč ho v dospělosti nahradit

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama