reklama

Léky, které škodí. Vedlejší účinky běžných medikamentů

Berete léky, abyste se uzdravili? Z některých víc onemocníte!

Foto: Thinkstock

Léky by už podle svého názvu měly léčit. Místo toho ale často způsobují nové nemoci. Víte, o jaké další choroby můžete rozšířit svou sbírku, když budete léčit ty, co už máte?

Stačí se podívat na příbalový leták jakéhokoliv preparátu. Téměř vždy najdeme dlouhý seznam vedlejších účinků. Lékaři obvykle uklidňují, že jde o daň za stále pečlivější schvalování a zkoumání každého medikamentu. A že není třeba se bát, protože jde třeba jen o jediný případ z deseti tisíc. Jenže co když to budete právě vy?

Tlustí nebo šťastní?  

Například nezadržitelné tloustnutí mohou přinést různá antidepresiva. Lékaři to často zlehčují s tím, že se "stačí denně projít" a bude po problému. To ale rozhodně není pravda. Přesto se dá mezi léky proti depresi vybrat takový, který obezitu nevyvolává.

Často se v souvislosti s nežádoucími následky mluví o očkovacích vakcínách. Podle některých odborníků nejde jen o běžnou reakci - zarudnutí, zvýšená teplota, a pod, ale přímo o vyvolání různých chorob - třeba neurologických potíží, autismu nebo rakoviny. Další experti to vylučují a oba tábory se zřejmě nikdy neshodnou. Záleží jen na vás, k čemu se přikloníte.

Doporučujeme: Autismus a očkování: Falešná stopa?

"Se stoupajícím účinkem chemických léků bohužel narůstá počet nežádoucích účinků. Léky, které nemají nežádoucí účinky, nemají většinou ani ty účinky léčivé," potvrzuje lékárnice Lenka Zemanová z Alphega lékárny v Lounech. 

Pravdou podle ní také je, že vedlejší účinky naštěstí nebývají  příliš časté. Případné komplikace se velmi často dají odstranit úpravou dávkování, případně záměnou za jiný lék ze stejné skupiny.

Na co si tedy dát pozor? Asi nejčastějším nežádoucím účinkem léků, zejména antibiotik bývají kožní alergické reakce, které se projevují svěděním, vyrážkou a kopřivkou. V tomto případě je většinou nutné lék vysadit a podat preparát proti alergii.

Vedlejší účinky léků na tlak

Začali jste kašlat a nic vám nezabírá? A neberete náhodou léky na tlak? Velmi specifickým nežádoucím účinkem jedné skupiny léků na snížení krevního tlaku (přípravky s obsahem enalaprilu) je totiž suchý dráždivý kašel. Pokud kašel přetrvává delší dobu, je třeba preparát nahradit jiným, který tento nežádoucí účinek nemá.

Po užívání jinak velmi účinného přípravku na snížení tlaku amlodipinu často dochází k otokům dolních končetin a v tomto případě je nutno také lék zaměnit za jiný.

Léky na tlak také někdy zhoršují lupénku. Zhoršení stavu psoriatické kůže způsobují ale také některé léky, které se předepisují při žloutence nebo duševních chorobách.

Ublížit může i obyčejný acylpyrin

"Často také dochází k vedlejším účinkům při užívání léků na snížení hladiny cholesterolu - statinů," upozorňuje PharmDr. Lenka Zemanová. Tady je třeba dbát na vhodné kombinace s dalšími léky a potravinami. Může totiž dojít ke zvýšenému riziku myopatie až rabdomyolýzy (praskání svalů), třeba jen po zapíjení statinů grepovou šťávou nebo při současné léčbě některými druhy antibiotik, jako jsou například klaritromyciny.

Podle lékárnice je také třeba velké opatrnosti při užívání léků na ředění krve, jako je Warfarin. Nevhodnou kombinací s některými léky na bolest a teplotu, jako je kyselina acetylosalicylová (Acylpyrin) a ibuprofen (Ibalgin), dochází ke zvýšenému riziku krvácení.

Čtěte a dávejte pozor

Abychom předcházeli nežádoucím účinkům léků, je vždy třeba jak u lékaře, tak v lékárně při zakoupení potravinových doplňků oznámit, jaké léky užíváme a jaké zdravotní potíže máme. A pro jistotu ještě uposlechnout výzvu, kterou najdete téměř na každé krabičce z lékárny: Čtěte příbalový leták!

"Vždyť i vysoký krevní tlak, zvýšený nitrooční tlak, onemocnění štítné žlázy nebo cukrovka může ovlivnit vedlejší účinky různých přípravků na běžné nachlazení, kašel a teplotu. My lékárníci jsme připraveni poradit a zkonzultovat vaše zdravotní problémy a vybrat ten nejvhodnější volně prodejný přípravek na vaše potíže," uzavírá Lenka Zemanová z Alphega lékárny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Které léky snižují pozornost?

Sexy hračky byly prošlé. Jitka lezla po zdi

Zaklapávání budíku škodí. Víc, než tušíte

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama