reklama

Dana měla shořet zaživa. Přežila a porazila i rakovinu

Žárlivá sokyně ji ve spánku polila lihem a zapálila. Tím však Daniny útrapy neskončily.

"Ahoj Dano," probralo ji ze spánku. Pak uslyšela děsivý smích a ve vteřině se všechno proměnilo ve žhavé peklo. Z postele i z ní samotné se stala ohnivá koule. A svět kolem ní zmizel...

Australanka Dana Vulin (28) přežila jen zázrakem. Žárlivá sokyně  ji prostě polila lihem a zapálila. Jen proto, že si pár týdnů předtím na Silvestrovské paty v kasinu v Perthu party povídala s jejím manželem. Útok, při kterém utrpěla popáleniny třetího stupně na 64 % těla, udělal z krásné mladé ženy monstrum.

Dva a půl roku bolesti

Když se po týdnech umělého spánku probudila, nemohla se pohnout. Tělo jí svíraly obvazy a do krku měla zavedený dýchací přístroj. Během dalších měsíců, naplněných trýznivými bolestmi, podstoupila 30 rekonstrukčních operací. Součástí léčby bylo také laserové odstraňování svrchních vrstev kůže a opakované vkapávání vlastní plazmy do porušené kůže. Musela nosit speciální tlakový oděv a na tváři mít masku.  

"Připadala jsem si, jako bych nebyla nikdo, jako bych nebyla nic," vypráví Dana. Neměla totiž obličej. Vůbec. Místo něj musela mít na hlavě kuklu s otvory pouze pro oči, nosní dírky, uši a ústa.

Doporučujeme: Přibrala 57 kg za 6 měsíců. Může za to voda!

"Je to tvář bez výrazu, nejsou mi vidět ústa ani nos, vykukují jen oční bulvy, ale už ne obočí. Cítím se jako "nic" bez tváře, to je asi nejlepší způsob, jak to vyjádřit," popisuje Dana. Masku musela nosit ve dne v noci. Vypínala a uhlazovala kůži, aby se během hojení nestáhla a nevytvořila scvrklé jizvy, které by bránily pohybu.

Jizvy na duši i na těle

Bolelo to, stejně jako šrámy na duši, když se lidé odvraceli a děti rozplakaly, jen ji uviděly. Působila děsivě, jako robot nebo mimozemšťan.

Léčba však zázračně zabrala a po dvou a půl letech ji mohla konečně sundat, S pomocí designérky Betty Tran a modelek z Vivien's modeling agency v Sydney se Dana slavnostně vrátila na přehlídkové molo. Obličej má téměř stejný jako dřív, jen se nemůže usmívat.  Hrudník, ňadra, paže i ruce jsou však jedna velká jizva. Popáleniny jí na těle vytvořily krátery, kde chybí spálené svalstvo.

Dopadla další rána

Pachatelka, kterou policie dopadla na letišti při pokusu o útěk do Makedonie. Dostala 17 let za mřížemi za těžké ublížení na těle. Soud přihlédl i k tomu, že šlo o předem plánovaný, úkladný čin. Natalie Dimitrovská totiž vyhrožovala, že "zničí Daně tu její hezkou tvářičku" už několik týdnů předtím, než svoji výhrůžku splnila. Ani spravedlnost však Daně nemůže nahradit ztracené roky a prožitou bolest.

Danin příběh hrůzy a nenávisti, ale i odvahy a nezlomné síly a odhodlání však neskončil. Loni na podzim šla na běžnou gynekologickou prohlídku se stěrem. Když přišly výsledky, lékař si ji posadil proti sobě. Ani nemusel promluvit. "Hned jak jsem se mu podívala do očí, musela jsem se ho zeptat: Je to vážné, že? A on odpověděl: Ano, je mi to líto, ale máte rakovinu," vzpomíná Dana. 

Do konce života

"Zpočátku jsem se tomu vzpírala uvěřit. Musela jsem toho už tolik vytrpět, mnohokrát jsem přemýšlela, kolik toho může jeden člověk vlastně unést."

Dana unesla i tuto ránu. Podstoupila operaci děložního čípku i následnou chemoterapii, a před pár týdny ji doktoři řekli, že je "čistá".  Nikdy ale nebude moci zapomenout na své problémy. Lékaři ji musí neustále hlídat. Před nedávnem jí například nahrazovali zjizvenou tkáň na ramenou a hrudníku umělou kůží s názvem Integra. Teprve čas ukáže, zda ji Danino tělo přijme. "Osud je děvka, ale já jsem odhodlaná nakopat mu zadek," říká Dana, která nikdy neztratila kuráž a víru v sebe sama.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Test z biologie člověka: Znáte dobře lidské tělo?

Jsou ryby opravdu tak zdravé? Pozor na alergie i otravu

Omlazení vagíny: Lepší pružnost i vzhled. Podívejte se

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama