reklama

Češi mají výjimku: Manželství jim život neprodlouží

Manželství už vám zdraví ani delší život nezaručí. Padly i další mýty. Jedno ale platí dál: pomůže vám v nemoci.

Foto: Isifa/Thinkstock

Manželství je pro mnoho Češek a Čechů přežitek, který vyžaduje samé oběti a nepřináší žádné výhody.  Mají pravdu minimálně v tom, že už neplatí, že by prodlužovalo život a zlepšovalo zdraví.

Celá léta lékaři a psychologové dokládali desítkami odborných studií, že sezdané páry žijí déle a mají lepší zdravotní stav. Nová statistika však prokazuje, že u nás už to neplatí. Zajímavé je, že v západních zemích, kde je trend single života mnohem starší, se nic takového neprojevuje a manželství i dál zůstává všeobecně prospěšnou institucí.

V manželství se tloustne

Data stále prokazují, že manželé v ČR se dožívají vyššího věku. Zdravější však už nejsou. Možná proto, že ženatí a vdané mají častěji mnohem častěji nadváhu, která bývá stále častěji označována za příčinu  nejen chorob srdce, ale i rakoviny.

Co se změnilo? Statistiku otočila novodobá móda žít single. Vyplývá to ze  studie Rodina a zdraví, jejich vzájemné souvislosti Dany Hamplové a kolektivu. Ukazuje se, že žít sám už není stigma, manželství přestalo být podmínkou sociálního statusu a společenského uznání.

Doporučujeme: Nové trendy ve vztahu: Každý třetí chce žít sám

 Řada mužů a žen, kteří by měli předpoklady vytvořit zdravý sezdaný pár, zůstává single. Tito lidé, často s nadstardními říjmy, žijí zdravějším životním stylem, kvalitněji se stravují, více o sebe dbají, a proto mají lepší zdraví. Vylepšují tak statistiku nezadaných a naopak zhoršují výsledky těm, kteří se vzali.

Svoboda nade vše

Bohatí a zdraví singles také zvolna útočí i na prvenství v délce života. Ještě v 90. letech žili ženatí Češi o celých devět let déle než svobodní.  V roce 2010 však to bylo už jen o 5,7 roků déle a trend prokazuje, že se tento rozdíl stále dál zkracuje.

Podle sociologů jde o jasný následek skutečností,  jak moc se společnost proměnila. V roce 1990 byly dvě třetiny žen ve věku nad 20 let vdané. Dnes je však pětin svobodných. V roce 1990 bylo 74 % stejně starých mužů ženatých a 16 % svobodných. V roce 2011 už bylo ženatých jen 54 % mužů, zato 31 % svobodných.

Mýty o manželství

S pověstí oficiálního svazku jako záruky lepšího a delšího života padají i další mýty. Například  o tom, že společné bydlení na hromádce vede po svatbě ke krachu vztahu. Statistiky však prokazují, že na výdrž manželství to nemá žádný vliv. Podle výzkumu z roku 2014  je spíše rozhodující, v jakém věku tak činí.

Odborníci z univerzity v Greensboro zjistili, že pokud spolu lidé začnou žít kolem 18. roku,  je u nich až 60 % riziko, že vztah skončí rozvodem. Když se tak ale stane třeba až ve třiadvaceti, riziko klesá na 30 %. 

Uzavření manželství už také nebývá důvodem k založení rodiny.Stále více dětí se totiž rodí mimo manželství.

Myslete na zadní kolečka

Než začnete svatby a manželství definitivně zatracovat, pomyslete na méně radostné stránky života. Výzkum amerických lékařů z Bostonu prokázal, že zejména při vážných onemocněních je pevný partnerský svazek výhodou, která vám může zachránit život.

Muži a ženy, kteří měli na svůj vztah oficiální "papíry",  zvýšili o celých 20 % svou šanci, že od oznámení diagnózy rakovina do tří let nezemřou. ."Pokud máte manžela či manželku nebo někoho blízkého, komu na vás záleží, může být skutečně velký rozdíl v tom, jak vaše léčba dopadne. Obzvlášť, když s vámi absolvuje návštěvy lékaře, pomůže vám pochopit vaši diagnózu, psychicky vás podpoří," říká onkolog Paul Nguyen z Harvardské lékařské fakulty, který studii vedl

Pořád také platí, že ženatí a vdané mají celkově lepší psychiku, méně depresí  a dalších dušeních problémů. Také méně podléhají závislostem a jsou šťastnější a spokojenější.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 jednoduchých důvodů, proč ženy žijí déle než muži

12 zlozvyků, které z vás postupně udělají blázna

Ženská obřízka i v Evropě? Častější, než byste řekli

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama