reklama

Neplodnost: Muži ji nesou hůře než ženy

Největším problémem při neplodnosti je psychika. Vnáší krizi do vztahu a muži ji kupodivu nesou hůře.

Foto: Isifa/Thinkstock

DĚTI ZE ZKUMAVEK

První dítě ze zkumavky se u nás narodilo v roce 1982 Brně. Ročně se díky IVF rodí v ČR asi 5 000 dětí. Vzhledem k zátěži, kterou pro matky znamenají vícečetná těhotenství, se na celém světě přistupuje k jejich omezení (SET - Single Embryo Transfer).

Neplodnost v současné chvíli postihuje až čtvrtinu párů v ČR.  Představuje obrovský komunikační problém a zátěž pro vztah. Stres a nejistota jsou nejčastější příčinou rozchodu partnerů.

Muži se se situací vyrovnávají hůře, velmi často také neznají možnosti a způsoby odborného vyšetření. Některé studie odhadují, že zhruba v roce 2070 může být počet spermií u mužů až nulový.

Karta se obrátila

Ještě na přelomu 80. a 90. let byly největším problémem při otěhotnění neprůchodné vejcovody. Současná generace potenciálních rodičů se však potýká hlavně s funkčními poruchami tvorby a kvalitou spermií a vajíček.

Doporučujeme: Proč si olympionik Petr Koukal nechal zmrazit sperma?

"Hlavním problémem u mužů je dnes trvalý pokles kvality spermií,"  konstatuje Prof. MUDr. Zdeněk Malý, CSc., přednosta brněnského institutu reprodukční medicíny Unica, který stál u zrodu prvního "dítěte ze zkumavky" v  tehdejším východním bloku v roce 1982. "Tento trend jsme zřetelně zaznamenali u dárců spermií, tedy mužů ve věku 20 až 25 let. V roce 2002 byl jako dárce akceptovatelný každý pátý muž; v roce 2012 již jen každý osmý!" zdůrazňuje

Za posledních 25 let se počet spermií u mužů snížil o více než 60 %. Z původního množství 40 milionů spermií v roce 1990 dnes mají muži méně než 15 milionů spermií. Příčinou jsou civilizační faktory jako je životní styl, životní prostředí, stres, kouření nebo nemoci v dětství. Jistým problémem je rovněž odkládání plánování rodiny do vyššího věku.

Muži  nejsou připravení

Reprodukční medicína udělala za posledních 20 let obrovský pokrok. Zatímco v 90. letech byla úspěšnost umělého oplodnění u jednoho cyklu 15 - 20 %, dnes je to okolo 75 %.

Pro ženy je z hlediska lékařských procedur neplodnost daleko větší zátěží než pro muže. Ženy podstupují hormonální a ultrazvukové vyšetření, imunologické a genetická vyšetření nebo laparoskopii. Obvykle už předem přesně vědí, co je čeká a jaká vyšetření podstoupí, muži obvykle tyto detaily neznají.

"Klíčovým vyšetřením u muže, je kromě pomoci sexuologa a genetického vyšetření, mikroskopické vyšetření spermatu, zvané spermiogram," říká MUDr. David Rumpík, ředitel Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně. Na základě něj lze zjistit, zda muži trpí nízkým počtem spermií, jejich nedostatečnou pohyblivostí, špatnou morfologií či vůbec nepřítomnosti spermií.

Nejhorší je psychika

Páry, které se rozhodují, zda řešit své pochyby návštěvou odborníka v centru asistované reprodukce, se většinou na prvním místě obávají fyzických aspektů léčby. Odborníci se ale shodují, že daleko větší zátěž znamená diagnóza neplodnosti pro psychiku partnerů. To, jak neúspěšné pokusy otěhotnět vnímají muž a žena, se totiž může diametrálně lišit.

Primář pražského klinického centra ISCARE MUDr. Jaroslav Hulvert popisuje situaci ze své zkušenosti: "Se zvyšujícím se věkem se většina žen stává na téma mateřství mnohem citlivější a touha po dítěti může, někdy i nevědomky, ovlivnit jejich chování. Svůj vliv v tom sehrávají i kontakty s kamarádkami, které už vlastní děti mají nebo které se k tématu mateřství neustále vracejí. Ženy na takovou situaci obecně reagují mnohem senzitivněji než muži, mohou více tzv. tlačit na pilu, a to může mít na vztah negativní vliv."

Krize bez hranic

"Neplodnost představuje velkou zátěž pro vztah, ať už je jejím původcem kterýkoliv z partnerů. Nese s sebou pocit viny a dlouhodobý stres a nejistota jsou nejčastější příčinou rozchodu partnerů," potvrzuje také psycholožka Markéta Rokytková.

Pro muže představuje neplodnost velmi těžkou situaci, srovnatelnou s oznámením velmi vážného onemocnění. Na rozdíl od žen jsou muži méně ochotni o tomto problému mluvit a tím může žena získat pocit, že muži nejsou ochotni neplodnost řešit. Takové nedorozumění většinou přináší do vztahu konflikt. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Darovala jsem ditě cizím lidem a jsem šťastná

Sladkosti jen v sobotu: Norské týrání i u nás

9 známek blížící se demence: Bez ohledu na věk

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama