reklama

10 věcí, kterými si ničíte ledviny. Je to i voda!

Neničte si ledviny vodou a další překvapivé tipy, jak udržet svou osobní čističku ve zdraví.

Foto: Isifa/Thinkstock

Jeden den jste zdraví jako řípa, aspoň si to myslíte, a druhý den  se z vás skokově stanou pacienti, kterým pomůže jen dialýza nebo transplantace. Až 40 % lidí neví o onemocnění svých ledvin až do chvíle, kdy je akutní problém dožene do nemocnice.

"Ledviny, ledviny, jsou v těle jediný," praví dětinský rým, ale má pravdu. Tento párový orgán velikosti pouhé lidské pěsti filtruje a  očišťuje krev, a je životně důležitý k tomu, aby naše tělo v moči opustily různé škodliviny a odpadní látky. Ledvinami stále proudí krev, kterou čistí: za minutu jím proteče neuvěřitelné množství 1,2 litru krve.

Ledvinám může škodit i voda

Jedním z mýtů však je, že čím více vody člověk vypije, tím pro ledviny lépe. Není to pravda. Zejména u lidí s ledvinovou poruchou vysoký příjem tekutin pro tělo není přínosem. Užitečný je pouze u opakujících se infekcí močových cest a u močových kamenů. Nebezpečný může být u diabetiků, jejich poškozené ledviny často nedokážou přebytečnou vodu vyloučit. Převodnění se projeví otoky nebo dušností.

Doporučujeme: Ledviny: Jak poznat jejich špatnou funkci?

"Existuje situace, kterou je možné označit jako otravu vodou. Nadměrné množství tekutin nabourá rovnováhu vnitřního prostředí, především dochází k snížení hladiny sodíku. Příznakem převodnění může být bolest hlavy, vyšší krevní tlak, nevolnost, zvracení a otoky. Tyto obtíže se rozvinou především u nemocných s poruchou funkce ledvin nebo srdce," připomíná doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

Čeho se bát nemusíte?

Kvůli ledvinám se však nemusíte bát zimy. Nachlazení ledvinám neublíží, pokud už s nimi nemáte jiné problémy. K těm patří zejména opakující se infekce, které zasahují celé močové cesty (nejen "oblíbený" měchýř), a usazené bakterie v nich přetrvávájí i v klidovém období. V krajním případě pak tyto opakované záněty mohou způsobit i ledvinové selhání.  

Nevěřte ani tomu, že když dostatečně močíte, je vše v pořádku. Ani celkové množství moči nemusí ještě znamenat, že vaše ledviny fungují správně. "Neobvyklé snížení objemu moči nalézáme až v pokročilých fázích ledvinného selhání. Mnohem důležitější je otázka, co moč obsahuje. Pokud jsou zde příměsi krve, bílkoviny, zvýšené hodnoty odpadních látek metabolismu v krvi (kreatinin, kyselina močová), zasluhuje tato situace péči nefrologa," varuje primář MUDr. Petr Táborský z dialyzačního střediska NephroCare v Praze Krči. 

Vadí maso i kouření

Nejpřekvapivějším faktorem, který ohrožuje zdraví ledvin, tak zřejmě zůstane voda. Nečekané však mohou být i další souvislosti. Co dalšího tomuto orgánu škodí?

  1. některé léky: hlavně analgetika, která užíváme proti bolesti často "po hrstech"
  2. vysoký krevní tlak
  3. přemíra bílkovin: pozor si dejte například na některé populární diety z poslední doby
  4. kouření: většina lidí si představuje, že poškozuje hlavně plíce a srdce. Ve skutečnosti významně škodí cévnímu systému, y v orgánech, ledviny nevyjímaje. Pokud dojde k poruše cévního zásobení ledvin, jejich funkce klesá
  5. nadváha: nezdravá strava s přemírou tuků zatěžuje orgány, které zbavují tělo zplodin metabolismu - a těmi jsou játra a ledviny
  6. přesolování
  7. vysoká konzumace cukrů
  8.  alkohol a samozřejmě všechny další drogy
  9. cukrovka

Napijte se na zdraví

Kampaň ke Světovému dni ledvin, který se koná druhý čtvrtek v březnu, je ve znamení výzvy Vypijte sklenici vody na zdraví svých ledvin. Odkazuje tak na důležitost vhodného pitného režimu pro správné fungování ledvin. Pár minut času a jednoduchý test může odhalit skryté problémy.

K nejrozšířenějším omylům totiž patří, že když ledviny nebolí, tak jsou zdravé. Onemocnění ledvin většinou žádná bolest neprovází a lékaři se často setkávají s tím, že k nim pacient přijde  až ve fázi ledvinového selhání. Žádnou bolest nemá, zato spoustu jiných zdravotních problémů, o kterých však také nevěděl.

Budete zodpovědnější a chcete vědět o svém zdraví víc?  V rámci Světového dne ledvin bude i letos možnost bezplatného testování, které je rychlé a bezbolestné. Seznam vybraných dialyzačních center najdete ZDE.

Mezitím si můžete v klidu a doma otestovat śvoje ledviny sami - pomůže vám s tím ledvinová kalkulačka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ledviny nebolí, problém se hlásí i zápachem z úst

9 tipů proti nočnímu bílému orgasmu

Pozor na ně: Desítky tisíc řidičů skoro vůbec nevidí

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama