reklama

Potřebujete nový penis? "Výměna" je už možná

Nová naděje pro muže s poruchami erekce i následky úrazu. Věda už umí nahradit penis.

Foto: Isifa/Thinkstock

Poruchy erekce i následky léčby rakoviny by od nynějška měly mít nové řešení: transplantaci penisu. Po letech pokusů a omylů se to podařilo v Jihoafrické republice.

Měřítkem úspěšnosti je pak dosažení erekce a její udržení, schopnost proniknout do vagíny a vykonávat kopulaci, a zejména, schopnost dosáhnout orgasmu a ejakulovat sperma.

Zbyl mu centimetrový pahýl

Pacientovi se po třech letech totálně změnil život. Celou dobu žil bez penisu - respektive jen s centimetrovým pahýlem. O zbytek přišel při nepovedené rituální obřízce. Teď už si prý vyzkoušel, že jeho nový orgán je plně funkční, a to ve všech ohledech. Jednadvacetiletý mladý muž, jehož identita však zůstala utajena, podle svých slov vede "normální sexuální život" a bude moci mít i děti! Lékaři tak mohli vyjít ven s informací o zákroku, který se uskutečnil už v prosinci.

Doporučujeme: Muži také předstírají orgasmus. Prý aby neurazili

Se zveřejněním otáleli proto, že předchozí pokusy se nikde na světě nepodařily. Podobný zákrok v Číně před sedmi lety skončil tím, že pacient po dvou týdnech sám požádal, aby mu nový penis opět odstranili, protože způsoboval vážné psychické komplikace jemu i jeho partnerce. A při ostatních operacích tělo nový orgán prostě vůbec nepřijalo

Oříškem jsou cévy a nervy

Proč je to takový zázrak, když třeba prst se dá "vyměnit" docela snadno? Pánský pohlavní úd je mimořádně křehký a složitý orgán, a to nejen svojí strukturou. Tvoří ho speciálni houbovité tkáně - topořivá tělesa, které se plní krví, pokud jim k tomu dá mozek pokyn. Příslušné centrum vyšle signál,  aby se cévy roztáhly a naplnily krví. Nejobtížnější je proto napojit nervy a především cévní systém.

"Dokázali jsme, že to lze provést - můžeme darovat něčí orgán, který je stejně tak dobrý, jako ten původní. Je čest být součástí této první úspěšné transplantace penisu na světě," uvedl profesor Frank Graewe, hlavní plastický chirurg univerzitní nemocnice Stellenbosch poblíž Kapského Města, kde se transplantace uskutečnila. Využili k ní zkušenosti, které načerpali od týmu lékařů kolem světoznámého  chirurga českého původu Bohdana Pomahače.

Penis i z laboratoře?

Možnosti léčby mnoha vrozených genitálních poruch, amputací po úrazech nebo v důsledku rakoviny, ale i poruch erekce slibuje také nedávný úspěch vědců. Bioinženýři z Wake Forest University v Severní Karolíně vypěstovali v laboratoři první penis, který údajně budou schopni transplantovat s plnou funkčností.

Dosud se podobné případy léčily rekonstrukční plastikou, kdy se úd vymodeloval z kůže stehna či předloktí a dovnitř byla umístěna penilní protéza, která se dala nafouknout a měla nahradit topořivá tělesa. Penis ale nebyl citlivý a nedovoloval dosáhnout ejakulace a orgasmu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Uříznout hlavu a zase přišít: Je to možné?

Granule škodí psům i kočkám. Víte, jak se dělají?

6 tipů, jak se zbavit černých kruhů pod očima

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama