reklama

Nádor prostě zmizel. Léčba v Praze zázračně zabrala

Mluví, plave, hraje si, sám jí. U pětiletého kluka běžné, řeknete si. Tohle je ale Ashya King, dítě s nějtežším typem mozkového nádoru.

Foto: Profimedia.cz

Chodí do parku s ostatními dětmi, hraje si, mluví. Vypadá teď úplně jinak, než ten napůl bezvědomý chlapeček s nepřitomným pohledem a s kanylou v nose, když jeho fotka obletěla svět a spolu s ní i drama jeho rodičů, zatčených a obviněných z únosu a ohrožování života těžce nemocného syna.

"Žádné stopy po nádoru poslední snímky jeho mozku neukázaly. Jsou to neuvěřitelně dobré zprávy, jsme absolutně nadšení. Ospravedlňuje to vše, čím jsme si museli projít," vypráví otec Brett King.

Zázrak začal v Praze

Spolu s manželkou Naghemeh totiž nesouhlasili s postupem  doktorů v nemocnici v britském Southamptonu. Nepřáli si už synka s nádorem na mozku dál trápit, a místo běžného fotonového ozařování pro něj chtěli protonovou terapii, která má spoustu výhod. Ta se však v Británii neprovádí, a tak malého Ashyu odvezli do zahraničí. A začal hon.

Ve španělské Marbelle, kde měli letní sídlo, je zatkli a odvezli do vězení v Madridu. Když se okolnosti vysvětlily - i za podpory vlny mezinárodních sympatií - rodiče si vybrali léčení v Praze.

Doporučujeme: Chemoterapie zabíjí. Co je na tom pravdy?

Ashya tehdy v důsledku předchozích operací nemohl sám mluvit, pít ani jíst. Jeho diagnóza byla hrozivá - meduloblastom. Mohou ho mít i dospělí, ale u dětí patří k nejzhoubnějším. Vzniká v centrálním nervovém systému a růst může v mozku, v mozečku i v míše.

Proč je "proton" lepší?

Právě obavy z rozsahu poškození vedly rodiče k tomu, že pro chlapečka chtěli méně invazivní protonovou léčbu. Ta je totiž stejně účinná, ale mnohem šetrnější.

Protonová terapie využívá záření, které je cílené - zaměřuje se pouze na rakovinové buňky, ale zdravé tkáně zůstávají nedotčené. Nezpůsobuje takové následky, jako běžné fotonové ozařování, a je šetrnější i k dalším orgánům, jako třeba srdce nebo štítná žláza. 

V Protonovém centru na Bulovce v Praze byli natolik vstřícní, že zohlednili i fakt, že Kingovi patří k jehovistům a tak odmítají krevní transfúze. Nakonec ale podepsali informovaný souhlas, který v případě komplikací s transfúzí počítal. Ashya byl hospitalizován v Motole, na ozařování ho vozili, a vše probíhalo hladce.

Už odmlouvá rodičům!

Léčení začalo loni 9. září a po šesti týdnech už byl Ashya na tom tak dobře, že mohl s rodiči odjet do Marbelly. Později ho čekala ještě další chemoterapie, ale už bylo jasné, že nemoc je na ústupu. Profesor Hernán Cortes-Funes, ošetřující lékař Ashyi ve Španělsku, poslal do Protonového centra zprávu, která všechny velmi potěšila:: "Ashya se má natolik dobře, že mohl přerušit fyzioterapii a je nyní s celou rodinou na dovolené ve Velké Británii."

Ashyova babička Patricia ze Southsea dodává: "Ashya se má velmi dobře. Mnohem více mluví a také začíná chodit, hodně plave a hlavně se hodně směje." Začal prý dokonce rodičům odmlouvat!

Na hodnocení je brzy

Lékaři však zůstávají ve svých odhadech opatrní. U meduloblastomu dochází k recidivě nejčastěji po dvou až třech letech. I když to nyní na snímcích vypadá, že po ozařování nádor celý zmizel, mohou se někde ještě ukrývat zhoubné buňky a začít znovu růst. U dětských pacientů se daří vyléčit 70 % nemocných s tímto typem nádoru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Odmítá léčbu rakoviny. Bojuje s ní po svém...

Kolik dnes stojí zubař? Za co si raději připlatit?

Ženská obřízka i v Evropě? Častější, než byste řekli

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama