reklama

6 druhů soli. A všechny jsou stejně nebezpečné

Je lepší si připlatit za drahé druhy soli? Nebo jsou nakonec všechny stejné? "B" je správně!

Foto: Isifa/Thinkstock

Žijeme jako v pohádce: Sůl už dneska je doopravdy doopravdy nad zlato, aspoň co se ceny týče. Tzv. designové soli vás mohou přijít i na několik stovek za dvacet deka.

Když budete chtít osolit vodu na brambory, asi sáhnete spíš po osvědčené klasice v pytlíku řádově za pětikorunu, v lepším případě po mořské soli, která vás přijde cca na dvacet korun. Pokud si ale budete chtít dopřát mimořádný labužnický zážitek a dáte si jen pár zrnek na rybu, vajíčko nebo zeleninu, můžete vybírat i jinde a jinak.

Z oceánu i ze sopky

Třeba taková japonská sůl Umi no Houseki - česky Klenot oceánu - se cení zhruba na 500 korun za množství,  odpovídající dvěma lžičkám. Její název se dá objevit i na některých krémech a pleťových maskách.

Stejně vzácná je i sůl vikingů, která má nádhernou barvu lesklé mědi, a vydáte za ni zhruba stejnou částku. Ta patří mezi uzené soli, kterých existuje spousty druhů. Stačí prý nechat ji v kouři z hořícího dřeva -  z každého dřeva si sůl  nasaje i specifickou vůni a chuť, ale samozřejmě i všechny rakovinotvorné látky, před kterými nás lékaři u tohoto způsobu úpravy potravin varují. Většinu z uzených solí už koupíte za mnohem menší částky.

Doporučujeme: Jak využít sůl v domácnosti: 10 způsobů

Kala Namak, indická sůl, která se prodává jako černá sůl,  vlastně solí není. Jde o směs minerálů včetně běžné soli, a používá se jako ochucovadlo. Říká se jí také ajurvédská sůl, protože ji ajurvéda - starobylá východní medicína - považuje i za lék. Možná by vás ale odradila pekelnická příchuť síry, způsobená vulkanickým původem.

Lávová sůl

Název možná mate, protože se nejedná o sůl ze sopky. Vzniká odpařením z mořské vody. Červená lávová sůl pochází z Havaje a barvu jí dodávají místní červené jíly. Kromě běžného využití s ní můžete nasolit i maso při sušení. 

Černá lávová sůl také není z lávy. Po odpaření  z mořské vody se krystaly ručně sbírají, a pak projdou tzv. infuzí (koupelí) v popelu z kokosových skořápek. Ten soli dodá množství minerálů a prvků, jako třeba železo, hořčík, draslík a vápník. Používá se rovněž ke koupelím a do kosmetických přípravků.

Solný květ

Tzv. kaviár mezi solemi pod francouzským názvem Fleur de Sel se také musí sbírat ručně. Navíc vzniká velmi zřídka - je k tomu zapotřebí současné působení ranního oparu, lehkého větru a horkého slunce. Není divu, že pod tisícovku za kilo se nedostanete. Výhodou je však její ryzost a čistota.

Bambusová sůl

Tzv. jukyom, někdy také Crystal Amethyst, se vyrábí v Koreji tak, že se dutý stonek bambusu naplní mořskou solí, oba konce se ucpou jílem a pak se pomalu pálí v jílovém milíři. Jíl údajně vytáhne ze soli škodliviny, a naopak z jílu a z bambusu přejdou do soli prospěšné látky - údajně až 200 stopových prvků, minerálů a polyfenolů. Celá procedura se musí devětkrát opakovat , V Koreji se prodává jako  v malých sáčcích jako lidový lék proti nejrůznějším nemocem od zánětů přes vředy a pálení žáhy až k rakovině.

Růžová himalájská

Populární sůl s jemně narůžovělou barvou se těží se v Pákistánu v podzemním dole Khewra. Údajně jej objevil už  320 let př. n. l. Alexandr Veliký při svém tažení do Orientu. Jedná se sice o běžnou sůl kamennou, ale navíc obsahuje i 84 různých jiných prvků a sloučenin. Používá se i na konzervaci potravin a možná ji znáte i v podobě solných lamp. Dají se z ní rovněž vytvořit pláty, které se mohou použít na pečení jako lávové kameny. Skvělá je rovněž do koupele. Podobná je i růžová sůl z Peru, známá třeba pod názvem Maras.

Jsou drahé soli zdravější?

Tohle je sice nejčastější argument prodejců, ale odpověď zní bohužel NE. Stopových prvků je v nich minimum, a pokud sůl použijeme jen podobě několika zrnek, moc jich do sebe skutečně nedostaneme. Nezapomínejme, že sůl je prostě sůl, tedy chemicky vzato chlorid sodný NaCl, který zvyšuje krevní tlak, zatěžuje ledviny, zadržuje vodu v organismus a vede tak k tloustnutí.

S tím ani sebelepší marketing nic neudělá. Drahé soli jsou tak volbou pro ty, kdo si chtějí dopřát mimořádný chuťový zážitek. A to jsme ještě nemluvili třeba o lanýžové nebo ibiškové soli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Skrytá sůl: V čem a kolik jí škodí zdraví?

Angelina obětovala další kus těla. Zbytečně?

Jsou všechny kalorie stejné? Sledujte hodinky!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama