reklama

Pleš jako katastrofa. Pro ženy je ještě horší

Vypadávání vlasů trápí obvykle muže, pro ženy je ale pravou katastrofou. Jak si zachránit kštici?

Foto: Isifa/Thinkstock

Pro ženu jsou vlasy korunou krásy. Co ale dělat, když nám začnou vlasy nadměrně vypadávat? Ženy s pleškou jsou tabu, o kterém se moc nemluví.

"Vždycky jsem ráda cvičila, chodila na aerobik nebo do posilovny. Jakmile jsem přišla o vlasy, nechtěla jsem vůbec nikam chodit. Manžel stojí při mně, ale stejně jsem začala trpět depresemi a při pohledu do zrcadla mi je na umření," říká Katka z Českých Budějovic, které plešatost silně ovlivnila psychiku.

Ve "vlastní" kůži

Každý den ztratíme zhruba stovku vlasů. Pokud jich ale na kartáči zůstávají celé chomáče, je třeba pátrat po příčině. Tou může být genetika, hormony, špatná výživa, určité léky nebo naopak nemoci. Ženám vypadávají vlasy při stresu, při kojení nebo při užívání antikoncepce. Některým zaberou různé kůry, jiným se ale začnou tvořit výrazná holá místa.

Doporučujeme: Zahoďte šampony! Nového trendu se chytly i celebrity!

Katka vyzkoušela i paruku, ale nebyla s ní spokojená. Nadějí se pro ni stala nová metoda RealHair, kterou vynalezli odborníci z Univerzity v Padově a z Polytechnické univerzity v Miláně. Jedná se o biokompatibilní polymerové vlasové štěpy. Základem je speciální syntetická kůže, která se díky modernímu počítačovému systému vyrobí každému klientovi na míru.

Vlasový štěp nepoznáte

Do ní se jeden po druhém ručně vetkají 100% přírodní lidské vlasy, shodné  barvou i strukturou s vlasy klienta. Vlasy nikdy nebyly barvené nebo jinak chemicky ošetřené, a tudíž jsou naprosto zdravé," říká MUDr. Olga Shalamová, dermatoložka a tricholožka kliniky estetické medicíny Mediestetik.

Vlasový štěp se pak pomocí speciálního léčivého gelu připevní k lysému místu na hlavě. Dokonale přilne a přestane být odlišitelný od svého okolí. Tato kůže je naprosto kompatibilní s pokožkou hlavy, je zcela prodyšná a nijak nebrání přirozenému metabolismu pokožky. Poskytuje absolutní svobodu - lze s ní provozovat náročné sporty, chodit plavat, potápět se, vlasy splétat do oblíbených účesů, natáčet kulmou a samozřejmě navštěvovat kadeřníka.

Přirozená regenerace

Další novou nadějnou metodou je využití růstových faktorů z vlastní krve, která využívá přirozených vlastností lidského těla. Lékařům k ní postačí jen pár kapek! "Z malého vzorku izolujeme pomocí speciální metodiky krevní plazmu,  bohatou na krevní destičky a růstové faktory," vysvětluje MUDr. Ilona Gutwaldová z pražské Polikliniky I. P. Pavlova a pokračuje: "Přirozenost produktu je zaručena tím, že je připraven přímo z pacientovy krve, tím jsou minimalizována rizika včetně alergické reakce. 

Plazma, bohatá na destičky, se aplikuje injekcí do vlasové pokožky, což vede k regeneraci v oblasti vlasové cibulky, k většímu prokrvení a ke stimulaci růstu vlasů. Celkově se tak zlepší vitalita, barva a jas vlasů, zpomalí se vypadávání a aktivuje se jejich růst. Vlastní ošetření včetně odběru a zpracování krve netrvá déle než půl hodiny.

Plazma léčí i vlasy

"Pokožka hlavy se ošetří dezinfekcí a následně, za pomoci drobné jehličky, je připravená plazma aplikována do pokožky s prořídlými vlasy. Po ošetření odchází pacient domů. O ošetřenou plochu se dále nemusí speciálně starat, pouze si nesmí čtyři hodiny po aplikaci umývat vlasy," popisuje doktorka Gutwaldová.

Tato metoda se opakuje 3x až 4x v intervalu 2 až 4 týdny, podle stupně postižení. I když je metoda úspěšná, bohužel ji v současné době zdravotní pojišťovny v ČR nehradí. Pacient zaplatí přibližně čtyři tisíce za jednu aplikaci. Pokud si nejste jisti, zda je toto ošetření vhodné právě pro vás, je možné se objednat na bezplatnou konzultaci, která zahrnuje komplexní vyšetření spolu s krevními odběry.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co je pravdy na pověrách o vlasech? My to víme!

Proč si po čtyřicítce pořídit mladšího kolouška?

Detoxikace musí jít do hloubky. Jinak nemá cenu

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama