reklama

Klíšťata měla hostinu. Co dělat, abychom nic nechytli

Víte, jak správně vyndat klíště? Ještě lepší je vědět, jak se mu úplně vyhnout a neonemocnět.

Foto: Isfa/Thinkstock

Konečně přišlo teplé počasí a my jsme tak přichystali vyhládlým klíšťatům skvělou hostinu. Teplota či vzdušná vlhkost aktivuje klíšťata prakticky okamžitě, potvrzuje Václav Hönig z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR

Pokud jste si přinesli domů z jarního výletu tohoto nepříjemného tvora, honem s ním pryč. Opravdu, zbavte se ho co nejrychleji, ať co nejvíc omezíte dobu, kdy na vás bude hodovat a vypouštět infekci do vašeho krevního oběhu. I čas totiž rozhoduje o tom, zda se nakazíte například klíšťovou encefalitidou.

Číhá i na vás

V ní má Česká republika dlouhodobě smutné prvenství v rámci celé Evropy. Konec konců byl virus encefalitidy objeven v roce 1947 poprvé právě u nás, respektive v tehdejším Československu (v okolí Berouna, Strakonic, Vyškova). Za poslední dva roky u nás bylo touto životu nebezpečnou chorobou infikovaná necelá tisícovka lidí, lymskou boreliózou pak onemocnělo 7 555 osob. Příště to můžete být vy.

Nebezpečí infekce snižuje jednak včasné odhalení a také správný způsob odstranění klíštěte. Takže: netočit, nepolévat olejem ani nemastit, jen vyjmout kývavým pohybem speciální pinzety.

Nejdřív zabít, až pak vyndat

Tím zajistíte, že klíště v obranné reakci nevypustí obsah svého žaludku do těla hostitele a snížíte riziko přenosu některé z velmi nebezpečných infekčních chorob. Kromě encefalitidy a boreliózy to může být třeba i ehrlichióza, babezióza či bartonelóza

Doporučujeme: Klíšťovka se přenáší i mlékem. Včetně mateřského

Ideální je použití původního českého vynálezu, přípravku Ixoderm, jehož účinky byly otestovány Parazitologickým ústavem AV ČR. Stačí z tubičky nakapat na přisátého roztoče pár kapek a několik minut počkat. Účinná látka klíště nejdříve ochromí, čímž zamezí jakékoliv obranné reakci, při které by mohlo dojít k infikování lidského organismu. Následně je parazit vlivem přípravku usmrcen a zpevněn natolik, že se dá jednoduše vytáhnout.

Nevěřte tomu, že klíšťata:

  • jdou pouze na osoby se "sladkou" krví. Ve skutečnosti se řídí čichem a vnímají pach lidí, vyzařované teplo a vydechovaný oxid uhličitý.
  • nereagují na  tmavé oblečení. Tento parazit totiž barvy vůbec nevnímá - viz předchozí bod
  • na vás nemůže, pokud máte dlouhé rukávy a nohavice. Klíště vleze všude!
  • chytíte pouze v lese, kde se spustí z výšky. Klíště číhá ukryté na porostu, přední pár nohou vztyčí jako lapače, aby se mohlo ve vhodné chvilce přichytit na svého hostitele kdekoliv.
  • spolehlivě odpudí pach repelentů. Časem totiž vyprchají, a poté člověk již není chráněný.

Co vás ochrání?

Repelenty však přece jen jistou ochranu poskytují, vybírejte však ty s obsahem látky DEET - jsou účinnější. Po výletech do přírody (a to zejména do listnatých lesů, křovin apod.) věnujte pozornost jak svým čtyřnohým přátelům, tak i sobě.

I když je očkování v poslední době něco jako sprosté slovo, v případě klíš´tat byste ho měli vzít na milost. Případy.lidí, kteří si  z výletu do přírody odnesli doživotní následky, nebo dokonce zemřeli, sou dostatečným varováním. 

Podstoupit očkování je možné během celého roku. Rozdíl je pouze v intervalu mezi dávkami.V zimě, díky snížené aktivitě klíšťat, je interval delší - od jednoho do tří měsíců, v teplých měsících roku se používá zrychlené očkovací schéma, které poskytne ochranu většině osob již za pouhé dva týdny po druhé dávce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Procházka v lese mě málem připravila o život

Pleš jako katastrofa. Pro ženy je ještě horší

Detoxikace musí jít do hloubky. Jinak nemá cenu

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama