reklama

Léky na alergii většinou neléčí. Imunoterapie ano

Odstranění příznaků není léčba. Alergii skutečně odstraní jediná metoda - alergenová imunoterapie. Pomůže získat toleranci vůči dráždivým látkám.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Jaro bývá pro alergiky peklem. Důležité je brát alergii jako nemoc, která se musí léčit celoročně, dlouhodobě a komplexně, a to i v případě, že se projevuje pouze sezónně.

Více než třetina naší populace má genetické předpoklady být alergiky, a z této třetiny se jimi mnozí někdy v průběhu života stanou. Jediný konkrétní viník této "epidemie 21. století" neexistuje.

Zánět, který ubližuje

Kýchání, smrkání a slzení očí, které mnoho lidí provází během pylové sezóny, ale také třeba celý rok, se už objevuje u tolika lidí, že to máme tendenci bagatelizovat: vždyť je to "jenom" alergická rýma. Jenže ta signalizuje, že v těle nastala porucha imunity a rozběhl se zánět.

Doporučujeme: 11 věcí, co zhorší alergii: Ani o nich nemusíte vědět

"Při opakovaném kontaktu s alergickým prostředím se u člověka bohužel prohlubuje i jeho alergická reakce. Začnou se tvořit protilátky, imunoglobuliny označované jako IgE. Ty nás ale nechrání před infekcemi, namísto toho zprostředkují průběh alergické reakce," vysvětluje prof. MUDr. Václav Špičák, CSc., který se věnuje dětským pacientům v pražské imunologické a alergologické laboratoři a ambulanci IMMUNOFLOW.

Problém je, že pokud člověk problém neřeší včas, pokud možno v počátcích, zánět v organismu postupuje. Například alergická rýma vypádá jako banalita. Pokud ale lékař nenasadí správnou léčbu, alergický proces se šíří z horních dýchacích cest do dolních a často zasáhne průdušky. Z prosté rýmy je náhle nebezpečné průduškové astma - podle statistik to takto může dopadnout ve 40 až 50 % případů.

Úleva ještě neznamená léčbu

Od nepříjemných alergických příznaků mohou ulevit léky, zvané antihistaminika. Mnohá jsou i volně prodejná. Ta ale neřeší příčinu nemoci, stejně jako alergii neléčí ani další skupina léků, podávaných na pokročilý alergický zánět, a to jsou inhalační kortikoidy. Proti samotné podstatě alergie působí jedině alergenová imunoterapie, kterou předepisují odborní lékaři - alergologové.

Tato terapie umí v některých případech alergický pochod dokonce zastavit. Dříve byla k dispozici jen jako injekce, nyní již pacienti užívají přípravky ve formě tablet nebo kapek. Princip alergenové terapie je ten, že se do organizmu v malých a pozvolna stoupajících dávkách dodává ten alergen, který pacientovi vadí. Tělo se tak pomaličku imunizuje a získává vůči danému původci alergie toleranci.

Zkuste dát šanci přírodě a homeopatii

Od alergie si také můžete ulevit za pomoci přírody, ale vždy konzultujte s lékařem. Mnohým totiž pomohla homeopatika.  "S alergií se léčím od dětství a většinou jsem jaro stejně musel nějak přetrpět. Před třemi lety mi lékařka doporučila volně dostupná homeopatika, vybrala jsem Schwabe a od té doby se můj stav zlepšuje, pokud mám jarní krizi.", uvádí student medicíny Zdeněk Lehocký.

Někteří dotázaní také uvedloi že se jejich kondice zlepšila, když pravidelně konzumovali med, který byl vyrobený z rostliny způsobující nejvíce potíží. Vytvořili si tak na alergen toleranci a příznaky se zmírnily.

Běh na dlouhou trať

Alergie nemusí být nekončící boj na celý život, ale  léčba není jen otázkou pár dnů. Život vám usnadní dodržování dvou minimálních zásad:

  • Nezapomínejte sledovat, jaké pyly jsou aktuálně nejvíce rozšířené a kde je jaká situace. Může vám to pomoci naplánovat váš denní režim a případně i předejít rýmě a pálení očí. Pyly jsou též agresivnější, pokud je venku tepleji a naopak ustupují při dešti. Více informací o pylech najdete ZDE.
  • Dbejte na zvýšenou hygienu, když přijdete zvenku. Převlékněte se do čistých věcí a pomoci může i umytí vlasů apod. Pokud necháváte otevřená okna po dobu vaší nepřítomnosti, mějte na paměti, že pyly budete mít i uvnitř. Utírejte pravidelně prach a vysávejte podlahu. Další tipy najdete ZDE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak zastavit alergii? 11 tipů, které jsme vyzkoušeli

Dovolená se zážitkem: Láká vás sexuální turistika?

Proč je skvělé mít velký zadek: Kvůli inteligenci

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama