reklama

Odpady a jedy: Granule vedou k rakovině psů a koček

Kopyta, prasečí štětiny, peří, chemikálie. Věděli jste, že tyto a další lahůdky dáváte v granulích svým psům? "LAHŮDKY" DÁVÁTE V GRANULÍCH SVÝM PSŮM?

Foto: Isifa/Thinkstock

Češi stále víc dbají na to, aby jedli čerstvé a zdravé potraviny, ale svým domácím mazlíčkům dál sypou granule - naprosto nepřirozenou stravu. Není divu, že zejména psi trpí rakovinou. Potýká se s ní přibližně čtvrtina z nich a polovina jí podlehne.

K alarmujícímu výskytu rakoviny u psů prokazatelně přispívá nevhodné krmení. Přestože podle aktuálních průzkumů si více než třetina obyvatel ČR dopřává kvalitní jídlo na farmářských trzích, své čtyřnohé přátele dál neváhají krmit průmyslovými krmivy, která mohou obsahovat nejrůznější životu nebezpečné látky.

Doporučujeme: Granule škodí psům i kočkám. Víte, jak se dělají?

Podle Amerického úřadu pro kontrolu léčiv stojí psí krmiva a pamlsky za téměř 5 000 vážných onemocnění, jako jsou průjmy, vnitřní krvácení, močové kameny, selhání jater či ledvin, ale i takzvané civilizační choroby, jako alergie nebo astma. Zejména suroviny, ze kterých se vyrábějí průmyslová krmiva, mohou být kontaminovány nejrůznějšími toxickými látkami. Ty nejen snižují kvalitu života domácích čtyřnohých mazlíčků, ale mohou je na něm dokonce přímo ohrožovat.

Jed č. 1 - Akrylamid

Složení průmyslových krmiv často obsahuje jen velmi malý podíl masa. Zbytek krmiv je pak tvořen nejrůznějšími druhy živočišného odpadu, jako jsou kopyta, peří, štětiny. Ale i v těch, kde je (snad) masa víc, se objevují i jedovaté toxiny, a to především akrylamid. Ten vzniká při vysokých teplotách jako vedlejší produkt chemického procesu, který tyto úpravy provází a zlepšuje chuť psího krmiva. Jedná se o nebezpečnou látku, která je toxická, karcinogenní a prokazatelně způsobuje rakovinu.

Jed č. 2 - Bakteriální endotoxiny

Při výrobě průmyslových krmiv se někdy používají i části poražených zvířat, které mohou být kontaminované bakteriemi, jako jsou Salmonela (bakterie způsobující salmonelózu) nebo E. coli (bakterie způsobující průjmy, postižení ledvin i vážnější onemocnění, jež mohou být v důsledku smrtelná). Vysoké teploty při výrobě bakterie zlikvidují, ale neodstraní takzvané endotoxiny, které bakterie během svého růstu vyprodukují. Tyto toxiny jsou přitom velmi nebezpečné a mohou způsobit vážná onemocnění zvířat.

Jed č. 3 - Mykotoxiny

Mykotoxiny jsou toxiny vyprodukované různými druhy plísní. Mohou za ně nepříznivé klimatické podmínky, nedostatečné vysušení nebo nevhodné skladování. V průmyslových krmivech jsou jimi nejčastěji kontaminované obiloviny, zejména pšenice a kukuřice a rybí moučka.

Jaká strava je pro psy nejlepší

Vyhnutím se nevhodným průmyslovým krmivům a jejich nahrazením stravou, která je psům přirozená, se lze vyhnout i velkému množství zdravotních problémů.  Podle odbornice z Ústavu výživy zvířat Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, MVDr. Evy Štercové, Ph.D., je vhodnou volbou strava vařená: "Vařená strava je pro psy snadno stravitelná, velice jim chutná a zároveň představuje bezpečnou a přirozenou formu výživy. Navíc je vhodná i pro psy s citlivějším zažíváním nebo psy extrémně vybíravé. "

Ohledně konkrétního složení krmiva se lze poradit u ní i dalších odborníků, pod jejichž patronátem vznikl nový projekt Health For Dog, který se soustředí na informování veřejnosti v oblasti správné výživy psů. Hlavní platformou tohoto projektu jsou stránky www.healthfordog.cz, které nabízejí kromě možnosti poradit se s veterináři i přímo nákup vařené stravy, připravené podle receptury navržené odborníky.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Psi jsou stejně inteligentní jako pětiměsíční děti

Po čem zhoustnou řasy? Někdy i po chlebu

Jak poznáte, že máte vysoký krevní tlak?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama