reklama

Horor na silnici: Řidiči, kteří skoro nevidí

Při cestách na prázdniny dejte pozor na nebezpečné řidiče, kteří špatně vidí. Nejste to třeba i vy? Kdy jste byli naposledy na očním?

Foto: Isifa/Thinkstock

Už za pár dní se prázdninoví nomádi rozjedou do všech stran. Víte, že každé šestnácté auto, které na silnici potkáme, řídí někdo, kdo špatně vidí? A že každé sté ten, kdo by za volantem vůbec neměl co pohledávat?

Prokázalo to letošní prověřování stavu zraku na českých silnicích. Řidiči, kteří navštívili čerpací stanice, si mohli nechat otestovat svůj zrak a následně bylo jejich vidění podrobeno zkoušce zrakové ostrosti. Ta spočívala v rozlišení značek v odpovídající vzdálenosti každým okem zvlášť a poté oběma dohromady, a to s  brýlemi nebo čočkami, pokud je při řízení používají..

"Slepci" za volantem?

Ukázalo se,  93% z vyšetřených mělo zrakovou ostrost 70 % a více. "Alarmující je však zbylých 7 %, kteří měli zrakovou ostrost menší až neodpovídající," upozorňuje Iva Urválková, prezidentka Mezinárodního sdružení optiků a optometristů.  Řidiči byli s naměřenými výsledky ihned seznámeni a ti s horší rozlišovací schopností (pod 70 %) byli upozorněni na nevhodnost usednutí za volant

Doporučujeme: Otestujte si zrak: Můžete si sednout za volant?

Ještě děsivější je zjištění, že z těchto osob nikdo neměl odpovídající optickou pomůcku. Někteří si svou vadu vůbec neuvědomovali a byli překvapeni výsledky screeningu. V každém případě tito řidiči by se v silničním provozu neměli vůbec vyskytovat a svým špatným zrakem jsou nebezpeční nejen sobě, ale i svému okolí.

Důležitým zjištěním pak také bylo srovnání, kdy zraková ostrost nebyla dostatečná, i když daný jedinec měl brýle, které používá denně.

Víte, jak jste na tom s očima vy?

Pokud totiž člověk se zrakovou ostrostí odpovídající 100 % uvidí překážku a začne brzdit, ten, který má zrakovou ostrost 80% ji uvidí mnohem později a jeho reakce jsou tak značně opožděné. Pokud je oko schopno rozlišit detail pod úhlem jedné úhlové minuty, gratulujeme, máte stoprocentní ostrost. Přitom je jedno, zda jí dosahuje s použitím brýlí nebo kontaktních čoček, nebo bez nich. Všechny oči, které rozliší ještě drobnější detail, mají zrakovou ostrost nadprůměrnou, naopak ty, které této hranice nedosáhnou, vykazují zrakovou ostrost sníženou, což je pochopitelně nežádoucí.

Dolní hranicí pro zdravotní způsobilost řidiče je 70% zraková ostrost. Pokud jí člověk nedosáhne, pak je jeho způsobilost  k řízení motorových vozidel je podmíněna odborným posouzením. Když jeden spatří překážku a začne brzdit, druhý k ní musí dojet na poloviční vzdálenost, aby ji vůbec rozeznal a mohl zareagovat. Co to udělá, setkají-li se v hustém provozu na dálnici?

Jaký je předpis?

.Každý, kdo sedne za volant, by měl znát úroveň své zrakové ostrosti, tedy zda dokáže rozlišit požadovaný detail na odpovídající vzdálenost. Zda si může sednout za volant, aniž by ohrozil sebe, spolujezdce nebo posádku ve vozidle v opačném směru? Pokud vaše oči správně nespolupracují, nemusíte být schopni vidět 3D a tím pádem správně neodhadnete vzdálenost protijedoucího vozidla

"Česká norma určuje, že na silnice mohou vyrazit řidiči se zrakovou ostrostí  70 %. Do zrakové ostrosti 50 % jsou způsobilí na základě odborného vyšetření a se zrakovou ostrostí pod 50 % by za volant určitě usednout neměli," říká Iva Urválková.

Každý sám by se měl zamyslet, jestli chce sebe a své okolí vystavovat takovému riziku. Péče o váš zrak je investicí do budoucna, tak se o něj nebojte starat už nyní a šetřit tak sebe i své okolí. To ostatně bylo i cílem kampaně: Nepodceňujte pravidelnou kontrolu svého zraku, protože na řadě dopravních nehod se podílí špatné vidění. Řešte svoji oční vadu včas vhodnými brýlovými skly nebo kontaktními čočkami. Mějte na paměti bezpečnost za volantem pro sebe a své okolí,.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hrozí vám zelený zákal? Spočítejte si riziko

Trhaný spánek: Spěte na "dvě šichty", bude vám lépe

Nejste v tom sami/y: Polovina mužů má problém v sexu

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama