reklama

Potraviny pro děti? Horší než "obyčejné"!

V potravinách pro děti by neměla být syntetická barviva či aromata, konzervanty nebo zvýrazňovače chuti. Přesto tam jsou - a často víc než v jiných!

Foto: Thinkstock

Pokud chcete pro své dítě to nejlepší, na zákony se bohužel spoléhat nemůžete. Legislativně jsou ošetřeny pouze potraviny pro děti do tří let. A těm starším se podle českých zákonů bohužel může prodat kdejaký šunt.

Polévka v pytlíku vám asi tiše našeptává, že nejspíš nebude vzorovým pokrmem zdravé výživy. Pro sebe byste si ji možná ani nekoupili. Ale když na ní září rozesmátý dětský ksichtík a barevná zvířátka, tak to asi bude lepší, ne? Nebude! Jde jen o osvědčený trik výrobců - a taky sázku na lenost, že těch pár kousků zeleniny do hrnce sami nehodíte.

Výrobce nic nezavazuje

"Zodpovědnost leží hlavně na rodičích, zda jsou ochotni věnovat pozornost tomu, co je psáno na etiketách. V minulosti prošla naším testováním řada výrobků cílených na děti a bohužel mnohdy patřily mezi ty nejhorší," popisuje smutnou skutečnost Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.

Doporučujeme: Velký test mletého masa: Barvivo z hmyzu a další ňamky

I když výrobky jako dětské vyhlížejí a slibují na barevných obalech, že jsou vhodné pro děti, výrobce to k ničemu nezavazuje. Často se tak bohužel stává, že potraviny s označením "dětské", "pro děti" nebo s hezkým obrázkem nemají žádné lepší hodnoty. Je proto třeba číst důkladně složení na etiketách. V potravinách pro děti by neměla být syntetická barviva či aromata, konzervanty nebo zvýrazňovače chuti.

Zvířátka, rybičky, cukr

  • Obrázek medvídka Bédi (Apetito) nebo Hajánka (Tany) měl přilákat pozornost při koupi tavených sýrů. Proč však tyto výrobky obsahovaly aromata či konzervační látky, které v jiných sýrech vůbec nebyly, bylo nemalou záhadou.
  • V tomtéž roce 2013 dTest zkoumal také šunku pro malé strávníky. Kupodivu šunky s názvem "pro děti" nebo "dětská" se kvalitou řadily do nižší jakostní třídy (výběrová). Tři ze čtyř dětských šunek měly navíc vlhký povrch, některé byly dokonce vodnaté. Schneider Junior Šunka pro děti pak byla druhou nejslanější mezi testovanými.
  • A co oblíbené rybí prsty? Zkoumání dTestu z roku 2011 přineslo velké překvapení u dětských rybiček Nowaco. Kromě hravých tvarů bohužel nebyly v ničem přizpůsobeny dětským strávníkům. Nízký podíl masa neurčitého původu, vyšší obsah soli či chybějící výživové hodnoty na obalu -  rozhodně nešlo o kvalitnější výrobek. 
  • Rybí maso je navíc v případě rybích prstů obaleno těstíčkem, které zvyšuje kalorickou hodnotu pokrmu a počítá se také se smažením, které rozhodně nepatří mezi zdravou přípravu potravin, natož pro děti.
  • V roce 2012 zase neprošel testem "dětský" olivový olej Basso Organic extra Virgin Olive Oil for Kids, protože obsahoval rezidua dávno zakázaného pesticidu DDT, přípravku proti škodlivému hmyzu.
  • Věděli jste, že existuje také dětská hořčice? Už samotný pojem je tak trochu zvláštní, protože pikantní chuť hořčice by do dětského jídelníčku nemusela vůbec patřit. Dětská hořčice Boneco v loňském testu obsahovala nejvíce cukru ze všech testovaných, byla nejtučnější a obsahovala dva konzervanty, ačkoli se jiné výrobky bez nich zcela obešly.

Jak chutná obrázek?

Abychom vás pouze neděsili, kromě nepříliš kvalitních "dětských" potravin se najdou i takové, které časopis dTest ohodnotil dobrými známkami. Příkladem mohou být kečupy, vídeňské párky nebo roztíratelný rostlinný tuk Delíčko. Tyto výrobky se však v ničem nelišily od potravin, které označení "pro děti" neměly, a vždy se našly i výrobky lepší. Při nakupování bychom proto měli porovnávat údaje na obalu bez ohledu na to, zda se obal výrobku snaží či nesnaží zaujmout pozornost našich dětí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podle čeho vybrat sýr, šunku, pečivo: Rady před nákupem

7 tajných zbraní při hubnutí: To jste ještě neslyšeli

Náhlá smrt sportovce: EKG vadu neodhalilo 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama