reklama

Chodíte často na malou? Odvrácená strana žízně

Velká žízeň může být v horku normální. Může, ale nemusí, zvlášť pokud zároveň chodíte často na malou.

Foto: Thinkstock

Naběhají se nejen pivaři po x kouscích. Čím víc pijeme, třeba v horku, tím víckrát musíme na malou - všechno se zkrátka nevypotí. Jenže někdy to může být opravdu problém...

Vymočíte denně více než tři litry tekutiny? Běháte stále na záchod a trpíte neuhasitelnou žízní? Jde pravděpodobně o signál, že váš krevní cukr není v normě.

Zmatené ledviny

Správný denní přísun vody je 2-2,5 litru. Pro zachování rovnováhy se stejné množství musí z těla i vyloučit. Část odchází při dýchání ve formě vodních par, něco se vyloučí potem a o zbylý jeden až dva litry se postarají ledviny. Vysoký krevní cukr ale může tento orgán "zmást" a ten pak začne vytvářet daleko více moči, než je potřeba.

Doporučujeme: Cukrovka je nejen z přejídání. Také z hubnutí!

Když totiž ledviny filtrují krev, část přebytečné glukózy se z ní dostává do moči. Za ní na základě fyzikálních zákonů následuje i voda, která se snaží koncentrovanější moč zředit. Výsledkem je tedy tzv. polyurie neboli vyloučení více než tří litrů moči za den.

Dehydratace, metla lidstva

Výše uvedený stav nenapraví nic jiného než srovnání hladiny krevní glukózy. Pokud necháte situaci bez řešení, po nějaké době pravděpodobně povede k velice závažnému a nevratnému poškození ledvin. Existuje však ještě jedno, daleko akutnější ohrožení: dehydratace.

Ta při polyurii vzniká téměř vždy a nezabrání jí ani zvýšení pitného režimu. Jak jistě víte, naše tělo tvoří převážně voda a jeho funkce je na této tekutině závislá. Dehydratace je přitom jeden z našich hlavních prohřešků proti zdravému životního stylu a týká se jak téměř každého staršího člověka, tak i spousty mladých. Mezi její projevy patří:

  • suchý jazyk
  • snížené napětí kůže (po zmáčknutí kůže mezi dva prsty se řasa nevyrovná, ale přetrvává)
  • nízký tlak krve
  • zrychlený tep, někdy nepříjemné bušení srdce (palpitace)
  • zatmívání před očima a motání hlavy, obzvláště při stoji
  • studené prsty na rukou a nohou

Nebojte se vyšetření

Pokud máte pocit, že jste obětí polyurie, která není jen důsledkem nadměrného pití nebo nových léků (diuretik), nechte se od svého lékaře poslat na prohlídku. Odborník nejprve zajisté změří hladinu glukózy. Může tak odhalit dosud nerozpoznaný diabetes nebo zjistit, že vaše stávající cukrovka není léčbou a dietou správně zvládnutá.

Existuje i celá řada dalších a vzácnějších příčin polyurie a mnoho důmyslných testů, které dokážou tyto poruchy odhalit. Rozhodně si tedy nenechte kazit dny stálým odbíháním na záchod - rychlá a správná diagnóza je důležitá jak pro vaši pohodu, tak pro vaše zdraví.

(luko)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zabrání káva onemocnění cukrovkou?

7 tajných zbraní při hubnutí: To jste ještě neslyšeli

Cukr není jen zlo.Tělo ho potřebuje k životu

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama