reklama

Nesbírejte houby babky. Jsou jedovaté, zjistili vědci

Myslíte si, že znáte houby? Některé dosud jedlé jsou nově považovány za jedovaté!

Foto: Thinkstock

Houbařská sezona je zatím tragická, jen sem tam se objeví nějaká ta babka, která lépe snáší letošní velké sucho. O to raději po ní skočíme. Sbíráme přece houby, které dobře známe, ne? Jenže u babky to určitě neplatí.

Před časem vzbudil doslova poprask rozhovor s  uznávaným českým mykologem ing. Jiřím Baierem. Chemik a autor houbařských atlasů šokoval tvrzením, že babky, správně hřiby žlutomasé, jsou jedovaté a neměli bychom je vůbec sbírat a sušit, natož pak jíst.

Jed do nich "proroste"

Nedejme se zmást příručkami, ve kterých jsou označeny za "dobré, jedlé". Nepíše se v nich, že na povrchu této vrásčité a popraskané houby (odtud lidový název babka) sídlí  nedohub. Jde o nižší druh houby - plíseň, která na babkách parazituje. Bez výjimky na všech! Ačkoli jsou samotné babky jedlé, vytváří v nich nedohub toxické látky, až začnou být jedovaté.  

Doporučujeme: Velký houbařský test: Zkuste si ho dřív, než bude pozdě

U mladších kousků ji najdeme jen na kloboučku, ale pak se začne rozmnožovat, takže u starších prorůstá celým tělem houby. Problém je v tom, že její výtrusy jsou jedovaté. Nedohub vytváří mykotoxiny, které se v houbě hromadí.

"Otráví" i ostatní houby

"Aby ten nedohub zachvátil celou plodnici babky, tak ji kolonizuje a nakonec je plodnice jedovatá. On je na všech, u malinkých je nákaza na povrchu, ale není ještě průnik do těla houby. Když tu malou vezmete a nakrájíte s ostatními houbami, tak se nedohub rozšíří i na ostatní houby," uvedl odborník v Českém rozhlasu. 

Jedovatých toxinů je v nedohubu několik a výsledkem může být rakovina slinivky a zažívacích cest. Jeden z těchto nedohubových jedů dokonce přispívá ke vzniku melanomu, což je rakovina kůže.

Další houbařské zrady

  • Překvapí vás možná také zjištění, že Čechratka podvinutá, dlouho považovaná za jedlou, je rovněž jedovatá. Způsobí alergickou reakci, která vede k rozkladu krve a jater, šoku a selhání ledvin.
  • Pozor si dejte i na Kožnatku plyšovou. Kam se na ni hrabe muchomůrka! Je u nás nejjedovatější a nezákeřnější houbou a způsobí smrt ve 100 % případů. Jenže až s odstupem - jed začne působit až po třech týdnech a umírá se na selhání ledvin až za dva až tři měsíce, kdy už úmrtí s konzumací hub dávno nikdo nespojuje.
  • Bedlám vyrostlým za zahrádkářskou kolonií třeba na kompostu se také vyhýbejte jako čert kříži.  Nasaje do sebe všechny chemikálie z hnojiv a způsobí přinejmenším zažívací obtíže z mírné otravy. Potvrzuje se tak fakt, že do huby se snadno ukládají toxické látky z půdy včetně těžkých kovů. Proto se nemají sbírat a konzumovat ani houby, vyrostlé v lesních školkách. Půda tam obsahuje pesticidy a jedovatý se pak stane i křemenáč.
  • Pro jistotu bychom měli loupat a oškrabávat i kvalitní hřibovité houby. A ty modrající zásadně vždycky tepelně upravovat nejméně 20 minut. Takže na houbové řízky nebo rychlou smaženici z těchto druhů ani nemyslete.

Celý rozhovor s ing. Baierem si můžete poslechnout ZDE.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Houby pro zdraví i na hubnutí

7 tajných zbraní při hubnutí: To jste ještě neslyšeli

Dá se rakovina vyhladovět?

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama