reklama

Máte znaménko smrti? Prohlédněte si kůži

Kdo by teď na podzim chtěl myslet na opalování? Ale měli byste. Jeho důsledky se mohou projevit právě teď po létě.

Foto: Thinkstock

Letošní léto bylo žhavé. Na slunci jsme byli, i když jsme ani nechtěli, a mnoha lidem se podařilo spálit. Což jsou faktory, přispívající ke vzniku melanomu, nejsmrtelnějšího ze všech kožních nádorů.

V ČR je nejvíce melanomů ve střední a východní Evropě. Ve výskytu rakoviny kůže jsme i před obyvateli jižní Evropy. Každý rok na něj zemře 450 Čechů a za uplynulých 40 let jejich počet vzrostl sedmkrát! To je nejvyšší nárůst mezi všemi rakovinami.

Není to planá hrozba

Letos si diagnózu zhoubný melanom kůže vyslechne víc než 2 500 lidí a počet pacientů tak podle odborníků téměř dosáhne 28 tisíc lidí. Nejde tedy jen o plané strašení dermatologů, kteří si chtějí nahnat klienty do svých ordinací. Prohlédněte se sami, a pokud máte pochybnosti, neváhejte už ani vteřinu s odborným vyšetřením podezřelých znamének a změn na kůži.

Doporučujeme: Kožní znaménka: Zbavte se jich i bez řezání

Znaménka máme od dětství a v průběhu života jich obvykle přibývá. Problém se tedy může objevit jako úplně nové znaménko - tedy nejen na tom, které už na těle máme. Proto bedlivě sledujte nejen jakékoliv změny velikosti a barvy, ale také stavu a počtu.

Co bychom měli sledovat?

Subjektivně může znaménko svědit i bolet, případně vyvolává pocit tlaku. Varovné jsou také jakékoli příznaky zánětu. Co by vás mělo varovat při pohledu na kožní nepravidelnosti? 

  • Růst - nad 5 mm v průměru
  • Zčernání
  • Nerovnoměrná barevnost - střídají se odstíny žlutohnědé, hnědé, růžové, černé, někdy i zesvětlené části
  • Změny povrchu s mokváním a krvácením, případně erozí a špatným hojením
  • nepravidelné okraje mohou signalizovat přechod v melanom.
  • Mění se kůže v okolí znaménka - např. barevné změny do bílé či šedé barvy a nebo pigment pronikající do okolí.

Vůbec to nemusí být piha

Při prohlížení nezapomínejte na kštici, podpaží, třísla, oblast intimních partií, oblast oka, nehty a sliznice a plosky nohou. Možná jste to nevěděli, ale melanom se může hlásit úplně jinak než piha či znaménko, jak se často říká. Často se projeví jako modřina nebo jako tmavý půlměsíc pod nehtem na ruce nebo na noze. Mimořádně výjimečný je melanom v oku, kde se zprvu projevuje jako tlak a rozmazané vidění.  "Zvýšený efekt UV záření pak může být do určité míry odpovědný za vznik rohovkového nádorového bujení," říká optometrista Mgr. Pavel Beneš Ph.D.

Kdo je v ohrožení?

Každý, jak napovídá velký vzestup počtu nemocných. Do 39 let je výskyt melanomu častější u žen, od 40 let je častější u mužů. Nejrychleji čísla rostou mezi mladými dívkami a ženami, které nejčastěji chodí do solária a vůbec se opalují. Typickým pacientem je však podle kožních lékařů muž ve věku padesát plus - prostě chlapík, co často pracuje venku, a aby mu slunce nesvítilo do očí, nastavuje mu záda. Pokud si počká, až mu znaménko začne krvácet přes košili, bývá na léčbu už pozdě. Melanom rychle a často vytváří metastázy, a když k nim dojde, bývá doba přežití maximálně pět let.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rakovina kůže: Jak poznat podezřelé znaménko?

Bolest při menstruaci můžete snížit. Jezte správně!

Kdy "zadělat" na miminko? V zimě jsou spermie pomalejší

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama