reklama

Konopí bez receptu a bez omámení: Jak léčí "tráva"?

Na výrobky s konopím pro kůži jsme si už zvykli. Využít ho ale můžete i vnitřně - bez receptu, ale přesto legálně!

Foto: Thinkstock

V českých městech vyrůstaji speciální konopné lékárny jako houby po dešti a výrobky z "trávy" se čím dál víc prodávají i v těch tradičních. Víte, co všechno se jimi dá léčit?

Je prokázáno, že produkty z konopí pomáhají na roztroušenou sklerózu, Parkinsonovu chorobo nebo zelený zákal a užitečné jsou i pro pacienty s rakovinou při bolestech nebo při nechutenství po chemoterapii.

Skvělé pro kůži

Konopí je také skvělé na atopický ekzém, lupénku, podrážděnou a suchou pokožku, a dokáže zatočit dokonce i se strijemi. Problémovou pokožku poznáme často již podle toho, že je neobvykle suchá. Některé formy suché kůže mohou být vrozené a patří k nim nejčastěji atopie, projevující se atopickými ekzémy.

Doporučujeme: Nebojte se konopí. Umí léčit

Suchá kůže ale může vznikat i působením dalších vlivů v našem životním prostředí, je ovlivněna věkem, onemocněním nebo užíváním některých léků. Dojde ke snížení obsahu tuků v pokožce, konkrétně úbytkem ceramidů, k němuž dochází vlivem nemoci nebo životního prostředí. Ceramidy se z pokožky vymývají například při mytí nádobí, ručním praní a úklidu s použitím saponátů.

Působí i na imunitu

Tradiční prostředek konopí - cannabis sativa - tak využijí i lidé s ekzémy, ale i lupenkou a akné. Osvědčilo se i při léčbě opruzenin, infekčních koutků, oparů. Zlepšuje suchou, podrážděnou a popraskanou pokožku, zmírňuje bolesti a zklidňuje. V konopných lékárnách ho najdete jako mýdlo, masti (nejlepší je Carun, která jako jediná obsahuje i výtažek z celých rostlin) a olej.

Konopný olej se používal jako potravina i lék už tisíce let před naším letopočtem ve starověké Číně. Předepisoval se na léčbu spálenin, a posílení tkání. Pozitivní účinek má i na metabolismus a imunitní systém.Využití najde i při mírnění bolestí zánětů a poranění kloubů, svalů, šlach a při hojení nejrůznějších úrazů. 

Vnitřně i bez receptu

Cannabinoidy jsou látky, které se v přírodě vyskytují pouze v rostlinách konopí. Existuje více než 80 známých canabinoidů, nicméně prvenství si z hlediska veřejného povědomí stále udržuje psychoaktivní látka THC. Druhou nejznámější je cannabidiol neboli CBD, která není psychoaktivní a z medicínského hlediska má pro člověka větší přínos než zmiňované THC. Cannabidiol nabízí široké a hlavně legální využíti v oblasti medicíny, kosmetického či potravinářského průmyslu. 

Přečtěte si: 11 způsobů, jak z domu vyhnat rakovinu

Zatímco na masti, krémy a podobné produkty s konopím si už lidé zvykli, na přípravky k vnitřnímu užívání se stále ještě dívají s obavami. Nemusíte se ale bát - v téhle podobě jde o konopí bez receptu a také bez omámení. "Cannabidiol není omamný, nemá žádné vedlejší účinky, není možné se jím předávkovat a je vhodný pro všechny věkové kategorie," potvrzuje Jan Janovský ze společnosti Cannabis Pharma.

Jako kapsle, náplně do inhalačních přístrojů, tinktura pro nakapání pod jazyk nebo přírodní e-liquidy do elektronické cigarety či vaporizátoru fungují na zklidnění, při léčbě vysokého tlaku, epilepsie, úzkostných stavů nebo již zmíněné roztroušené sklerózy.  Při užívání nevznikají žádné škodlivé látky, což potvrzuje i nedávná oficiální studie z pražské VŠCHT.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílenství z marihuany

Daniela mění život. Chce být ještě jednou pannou

Odpojení od reality: Schizofrenie i následkem stresu

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama