reklama

Rány se hůř hojí na podzim. Proč?

I malá poranění se na podzim jojí hůře než v létě. Pomůže spánek a vlhký vzduch.

Foto: Thinkstock

Odřené koleno z cyklovýletu nás trápí mnohem déle, než v létě. Asi jste si všimli, že stejná zranění se v létě hojila rychleji než teď na podzim. Proč to tak je?

V různých ročních obdobích totiž tento proces probíhá odlišně, především kvůli jiným zevním podmínkám. Důležitou roli hraje nejen teplota, ale také vlhkost vzduchu nebo stav naší psychiky.

Krátké dny vyčerpávají tělo

Každé období má svá specifika a v každém bychom odhalili faktory, které hojení ran ovlivňují - kladně i záporně. V létě se zvyšuje četnost případů podráždění rány, objevuje se zarudnutí a záněty. V zimě je zase oslaben náš imunitní systém, který je pro uzdravování nesmírně důležitý. I podzim má svá specifika.

Doporučujeme: Hojení ran: 10 zaručených přírodních pomocníků

Teploměr ukazuje stále nižší hodnoty, a to nejen venku, ale také doma. To nás nutí uvést do provozu topení, které má ovšem velkou nevýhodu - vysušuje vzduch, což může náš organismus negativně ovlivnit. S nastupující dekádou se také zkracuje den, a to vede nejen k pocitům únavy a zvýšené potřebě spánku, ale také k duševní nepohodě.

Postel uzdravuje

Spánek můžeme jednoznačně zařadit mezi činitele, které hojení ran zlepšují.

  • V době, kdy odpočíváme, dochází k regeneraci organismu, a čím delší dobu prospíme, tím výraznější účinky bude tento proces mít.
  • Při spánku se také uvolňují chemické látky, které podporují růst buněk a tím přispívají k lepšímu hojení například řezných ran, bércových vředů a dalších defektů.
  • V průzkumech bylo zjištěno, že v říjnu spí člověk průměrně o 2,7 hodiny více v porovnání s jinými měsíci.
  • Kvalitní relax v posteli bychom zkrátka neměli podceňovat a minimální doba, kterou bychom měli této činnosti denně věnovat, je sedm hodin.

Pozor na vysoušení

Se zhoršujícím se počasím trávíme více a více času v uzavřených vytápěných prostorech se sníženou vlhkostí vzduchu. To vyvolává vznik suché a svědivé kůže. Ať je vaše rána jakéhokoliv původu, sucho jí rozhodně neprospívá. Může defekt prohloubit a hojení bude delší a obtížnější. Pro udržení vlhkosti pokožky proto používejte vhodné krémy nebo masti.

Není tělo bez duše

Naše mysl a nálada mají na stav organismu velký vliv. Mnoho lidí mívá na podzim deprese, potýkají se s častějšími změnami nálad apod. Negativní emoce mohou způsobit nižší efektivitu léčby hojení ran. Co tedy udělat pro zvednutí nálady?

  • Cvičit. Při fyzické aktivitě se v organismu vytvářejí hormony štěstí - endorfiny, které zlepší náš psychický stav.
  • Myslet pozitivně. Na všem lze najít něco dobrého, i když se zprvu zdá, že negativa převládají. Pokuste se o to!
  • Zdravě žít.
  • Vyhýbat se stresu.

Hojení ran je velmi složitý proces, který je ovlivněn mnoha faktory. Na podzim je důležité udržet ránu ve vlhkém prostředí - pokud topíte, vhodné je používat zvlhčovače vzduchu. Cítíte-li zvýšenou únavu, nepotlačujte ji, raději se dobře vyspěte. V neposlední řadě se snažte udržet si pozitivní mysl, pomáhá to nejen při hojení ran.

(idav)

zdroj: www.advancedtissue.com

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kouzelné bylinky pro snazší porod a poporodní hojení

Jsou blondýnky hloupější? A proč si to lidé myslí?

Chřipka, viróza? Jaké léky vám ještě víc uškodí?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama